Ferrand-Prévot draait rollen om en klopt Pieterse in Val di Sole, zege Schurter bij de mannen
foto: Bartek Wolinski/Red Bull Content Pool
zondag 16 juni 2024 om 15:32

Ferrand-Prévot draait rollen om en klopt Pieterse in Val di Sole, zege Schurter bij de mannen

Puck Pieterse mocht vrijdag nog juichen in de Shorttrack-race in het Italiaanse Val di Sole, maar moest vandaag haar meerdere erkennen in de Cross Country-wedstrijd. De 22-jarige Nederlandse finishte ruim achter haar grote concurrente en de regerend wereldkampioene Pauline Ferrand-Prévot. Bij de mannen wist Nino Schurter de Cross Country-wedstrijd naar zijn hand te zetten.

In de Shorttrack kregen we nog een spannende strijd voorgeschoteld tussen Ferrand-Prévot en Pieterse, maar in de Cross-country-race bleek er al snel geen kruid gewassen tegen de Française. In de derde (van zes rondes) besloot Ferrand-Prévot haar duivels te ontbinden. Pieterse stribbelde nog wel even tegen, maar onderging toch al snel de wet van de sterkste.

Ferrand-Prévot kreeg vleugels en wist haar voorsprong in de daaropvolgende rondes langzaam verder uit te breiden. Bij het ingaan van de slotronde bedroeg haar voorsprong ruim een halve minuut. De huidige wereldkampioene kwam in deze slotronde niet meer in problemen en mocht zo een nieuwe prestigieuze zege bijschrijven op haar al indrukwekkende palmares.

Pieterse kwam dus – op net geen minuut – als tweede over de streep. De derde plaats was toch enigszins verrassend weggelegd voor Candice Lill. De Zuid-Afrikaanse bleef toppers als Loana Lecomte (4e), Savilia Blunk (5e), Haley Batten (8e) en Jenny Rissveds (9e) voor.

De Nederlandse mountainbikesters speelden geen rol van betekenis. Anne Tauber finishte met een elfde plaats net buiten de top-10. Lotte Koopman werd als 46ste opgenomen in de daguitslag. Die andere Nederlandse mountainbiketopper, Anne Terpstra, liep bij een valpartij tijdens de verkenning van de Olympische MTB-wedstrijd een spierscheuring op en stond dan ook niet aan het vertrek.

EENDAG

Nino Schurter wint bij de mannen
In de Shorttrack van afgelopen week wist Samuel Gaze als regerend wereldkampioen te winnen, maar in de Cross-country-race zouden we een ander scenario voorgeschoteld krijgen. Regerend wereldkampioen op deze discipline, Tom Pidcock, was immers niet aanwezig. Hij zocht zijn geluk deze week op de weg in de Ronde van Zwitserland op zoek naar de juiste vorm voor de Tour de France.

Het werd snel duidelijk dat tienvoudig wereldkampioen Nino Schurter de sterkste was in zijn Val di Sole (de Zwitser werd in 2021 nog wereldkampioen op Italiaanse bodem), al in ronde drie kon de ervaren Schurter afstand nemen van de overige deelnemers. Al kon de Zuid-Afrikaan Alan Hatherly de Zwitser nog wel een tijdje in het vizier houden.

Toch leken de eerste twee plekken al snel vergeven, waardoor de strijd om de laatste podiumplek interessant werd. In de laatste rondes hadden nog een handjevol mountainbikers uitzicht op deze derde plek, maar toen de bel klonk bleek het te gaan tussen Italiaans kampioen Luca Braidot, de Zwitser Filippo Colombo en de Fransman Mathis Azzaro te gaan. Azzaro wist de sprint tussen dit drietal te winnen.

EENDAG
+ 6:30

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.