Ferrand-Prevot houdt stand tegen veerkrachtige Neff in Val di Sole

Ferrand-Prevot houdt stand tegen veerkrachtige Neff in Val di Sole

foto: Cor Vos

Pauline Ferrand-Prevot heeft de Cross Country gewonnen tijdens de Wereldbeker mountainbike in Val di Sole. Lange tijd leek de Française ongenaakbaar, tot Jolanda Neff erin slaagde de oversteek te maken en bloed rook. In de spannende finale moest de Zwitserse uiteindelijk toch het hoofd buigen.

Afgelopen vrijdag werden de shorttrackraces nog onder kletsnatte omstandigheden verreden, maar hoe anders was het weer vandaag. De zon had de overhand aan de hemel boven het vier kilometer lange parcours in Val di Sole met 190 hoogtemeters per ronde. Al vroeg na de start nam Pauline Ferrand-Prevot de leiding in de wedstrijd om als eerste door te komen na de openingsronde.

Nadat ze geïnventariseerd had wie er in haar wiel zaten, sloeg de Française een gaatje samen met Kate Courtney, de wereldkampioene, en Europees kampioene Jolanda Neff. Courtney schakelde zichzelf uit door een foutje op een van de technische stroken en zou ook in het vervolg niet meer in het stuk voorkomen. In de beginfase bleek Ferrand-Prevot met name op de oplopende stroken de betere, terwijl Neff in de afdalingen het initiatief nam.

Indrukwekkende Ferrand-Prevot loopt uit
In de tweede ronde sloeg Ferrand-Prevot dan een gaatje. De Franse kampioene verkeerde in een geweldige vorm en met haar vlecht meedansend op het ritme van haar omwentelingen, wist ze haar voorsprong steeds verder uit te diepen. Bij het ingaan van de derde van vijf rondes bedroeg het tijdsverschil al ruim een halve minuut. Neff moest daarentegen steeds vaker achterom kijken, waar Jenny Rissveds en Rebecca Mcconnell dichterbij kwamen.

In de voorlaatste ronde ontstonden dan toch barstjes in het tot dan toe ongenaakbaar ogende schild van Ferrand-Prevot. Neff rook bloed, ging in de tegenaanval en aan het einde van deze ronde kreeg ze haar Franse opponente weer in het vizier. Terwijl het bij haar steeds stroever ging, leek de Zwitserse vleugels te hebben gekregen en in de laatste ronde kwam ze zelfs langszij. Een bloedstollend spannende finale was ophanden.

Teruggekeerde Neff pakt meteen de kop
Toen Neff was aangesloten, nam ze meteen de kop om Ferrand-Prevot los te rijden. De Française beet zich echter vast in het achterwiel van de Zwitserse. Toen de route weer omhoog ging, nam ze dan weer de leiding, maar beide dames wilden niet buigen. Uiteindelijk moest een sprint de beslissing brengen in de wedstrijd en daarin was Ferrand-Prevot de betere. Voor de veerkrachtige Neff restte de tweede plaats. Pas een minuut later kwam Rissveds als derde over de streep.

Wereldbeker Mountainbike 2019
Cross Country vrouwen, flag-it Val di Sole
1. flag-fr Pauline Ferrand Prevot in 1u21m59s
2. flag-ch Jolanda Neff op 1s
3. flag-se Jenny Rissveds op 1m01s
4. flag-ua Yana Belomoina op 1m29s
5. flag-nl Anne Tauber op 1m56s
Volledige uitslag

Tussenstand wereldbekerklassement
1. flag-ch Jolanda Neff – 1415 punten
2. flag-us Kate Courtney – 1382 punten
3. flag-nl Anne Terpstra – 950 punten
4. flag-fr Pauline Ferrand-Prevot – 940 punten
5. flag-nl Anne Tauber – 805 punten
Volledig klassement

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.