Fiets aan de wilgen 2013: Xavier Florencio en Mikel Astarloza
dinsdag 19 november 2013 om 06:37

Fiets aan de wilgen 2013: Xavier Florencio en Mikel Astarloza

Xavier Florencio

foto: Sirotti

Voor vele renners was het afgelopen seizoen, al dan niet voorlopig, het laatste in hun profcarrière. Door het verdwijnen van veel ploegen moesten sommigen onverhoopt de fiets aan de wilgen hangen. WielerFlits bundelt in de serie ‘Fiets aan de wilgen’ de renners voor wie 2013 hun laatste seizoen in het profpeloton was. Vandaag is het de beurt aan de Spanjaarden Xavier Florencio en Mikel Astarloza.

Xavier Florencio
Xavier Florencio Cabre zag het levenslicht op tweede Kerstdag 1979 in Tarragona aan de Spaanse kust. Al op jonge leeftijd stond vast wat de Catalaan zou gaan worden: wielrenner. Geheel verwonderlijk is dat niet, want vader José (Florencio Tutusaus) was ook beroepscoureur.

Hij behaalde in het shirt van La Casera van Federico Bahamontes zijn grootste resultaten: brons op het Spaans kampioenschap veldrijden, derde in het eindklassement van de Ronde van Portugal en – zijn enige zege – winst in de twaalfde etappe van de Ronde van Colombia. Dat het de Florencio’s thuis met de paplepel werd ingegoten blijkt ook uit het volgende feit: Xaviers zus Nuria werd ook prof.

Enfin, terug naar Xavier. Als Gods geschenk bleek het Kerstkindje net als vaders over de nodige talenten te beschikken. Florencio liet zich voor het eerst opmerken in 1996. Toen won hij als zestienjarige het Spaans kampioenschap op de weg voor junioren. Vier jaar later mocht hij in september 2000 als stagiair ruiken aan het profpeloton bij ONCE-Deutsche Bank, samen met Joaquim Rodriguez. Beide renners zouden vervolgens drie jaar bij de Spaanse ploeg verblijven. Rodriguez vertrok in 2004 naar Saunier Duval-Prodir, Florencio koos voor het bescheiden Relax-Bodysol.

Na zijn overwinning tijdens het Spaans kampioenschap voor junioren won hij in de Ronde van de Toekomst in 2002 nog wel de eerste etappe, terwijl Rodriguez in zijn laatste jaar bij ONCE-Eroski al begon met het winnen van profwedstrijden. In 2005 was Purito al dichtbij een zege in een klassieker: in het geel-witte shirt van Saunier Duval werd hij in Clásica San Sebastián tweede achter ploeggenoot Constantino Zaballa. Rodriguez bleek toen al een topper in wording, terwijl Florencio geen grote stappen voorwaarts kon maken.

Waar Rodriguez hard op weg leek een klassieker te gaan winnen, was het de dan voor Bouygues Telecom koersende Florencio die er als eerste in slaagde dat te doen. Compleet uit het niets wist de Catalaan in 2006 Clásica San Sebastián te winnen. Florencio was de snelste van een 51 renners tellend peloton dat op kop reed, nadat Denis Menchov, Carlos Sastre en Iban Mayo in de laatste kilometers terug waren gepakt.

Hij klopte in de baai van de Golf van Biskaje verrassend Stefano Garzelli en Andrey Kachechkin op de streep (foto hier beneden). Nu Florencio besloten heeft te stoppen, is die zege in San Sebastián de enige die prijkt op zijn erelijst, evenveel zeges als zijn vader. De knecht, die de laatste twee jaar in dienst was bij het Katusha van kopman Joaquim Rodriguez, stapt in 2014 in de Russische ploegleiderswagen.

Xavier Florencio

Naam: Xavier Florencio Cabre
Geboortedatum: 26 december 1979 (33)
Geboorteplaats: Tarragona
Nationaliteit: flag-es Spaans
Website: xaviflorencio.com
Twitter: @FlorencioXavier

Ploegen:
2000: flag-es ONCE-Deutsche Bank
2001: flag-es ONCE-Eroski-Würth
2002: flag-es ONCE-Eroski
2003: flag-es ONCE-Eroski
2004: flag-es Relax-Bodisol
2005: flag-es Relax-Fuenlabrada
2006: flag-fr Bouygues Telecom
2007: flag-fr Bouygues Telecom
2008: flag-fr Bouygues Telecom
2009: flag-ch Cervélo Test Team
2010: flag-ch Cervélo Test Team
2011: flag-es Geox-TMC
2012: flag-ru Katusha
2013: flag-ru Katusha

Belangrijkste overwinningen:
flag-es Clásica San Sebastián, 2006

Aantal overwinningen: 1
Ereplaatsen: Klik

Grote rondes: 10
flag-fr Tour de France (2007, 2008)
flag-es Vuelta a España (2004-2010, 2012)

Mikel Astarloza

Mikel Astarloza

De in Pasaia geboren Mikel Astarloza tekende als relatief onbekende belofte in 2002 een contract bij het Franse Ag2r Prévoyance. In de iets meer dan 15.000 inwoners tellende gemeente Pasaia werden naast Astarloza nog drie renners geboren: Andres Arriaga en Serafin Diaz waren actief tussen de twee Wereldoorlogen.

De andere renner die er werd geboren luistert naar de naam Íñigo Chaurreau en was eveneens vanaf 2002 actief voor Ag2r. Buiten het feit dat beide renners uit dezelfde gemeente kwamen en voor dezelfde ploeg reden, was er nóg een speciale band tussen de twee Basken: het zijn volle neven van elkaar.

Na drie seizoen Polti en vier seizoenen Euskaltel zag Chaurreau zijn kleine neefje Mikel Astarloza ook tekenen bij de ploeg van Vincent Lavenu. Chaurreau, die nog wel een jaar de Spaanse driekleur mocht dragen na het winnen van het nationaal kampioenschap tijdrijden, zag neef Mikel tijdens zijn debuut in de Tour de France 2003 uitstekend presteren.

Als 24-jarig broekje reed de Bask naar een 29ste plek in het eindklassement en werd hij na Denis Menchov tweede in het jongerenklassement. Eerder dat jaar won hij ook al het eindklassement van de Tour Down Under, toen nog niet de prestigieuze wedstrijd die het nu is. Xavier Florencio werd daar overigens vijfde.

In 2004 kon hij niet bevestigen: de Tour liep uit op een teleurstelling en ook in de Vuelta a España kon hij geen potten breken. In de jaren die daarop volgden, stagneerde de ontwikkeling van Astarloza. Geen overwinningen en geen goede uitslagen in etappekoersen deden Ag2r Proveyance aan het eind van 2006 besluiten zijn contract niet te verlengen. Ook voor diens neef Íñigo hield het Franse dienstverband op en hij besloot te stoppen. Astarloza ging terug naar zijn roots en tekende bij Euskaltel-Euskadi.

In zijn eerst jaar bij de Baskische formatie ging het hem voor de wind. Hij richtte opnieuw al zijn pijlen op de Ronde van Frankrijk. Tijdens het Critérium du Dauphiné Libéré eindigde hij al op een verdienstelijke zevende plaats in het eindklassement; met de vorm zat het wel goed. Dat bleek dan ook een maand later.

In de bergen ging hij heel erg lang mee met de besten, maar kon mannen als Michael Rasmussen en Alberto Contador bergop niet volgen. In de individuele tijdritten eindigde hij twee keer in de top-tien, wat resulteerde in een negende plaats in het eindklassement. Daarmee leek Astarloza dan toch eindelijk te bevestigen, want amper een week na de Tour werd hij zesde in Clásica San Sebastián.

In het voorjaar van 2008 liet hij goede vorm zien tijdens de Ronde van het Baskenland, waar hij als zesde eindigde. Twee weken later reed hij ook een goede Waalse Pijl met een vijftiende stek als resultaat. Toch stond ook dit jaar weer in het teken van de Tour de France, waarvoor hij als voorbereiding opnieuw het Critérium du Dauphiné Libéré reed en opnieuw zevende werd. Waar hij het in de Tour van 2007 vooral moest hebben van de tijdritten, liet hij het daar juist in 2008 liggen. Bergop kon hij steeds langer mee: een vijftiende plek in Parijs restte hem. In de Vuelta werd hij dan nog 28ste.

In 2009 leek het Astarloza heel erg voor de wind te gaan. In de ProTour-wedstrijden de Ronde van Romandië en de Ronde van Catalonië werd hij respectievelijk achttiende en vierde. Een paar weken later werd hij ook nog eens vijfde in het Critérium du Dauphiné Libéré, waarna hij vol goede moed richting de Tour de France ging.

In de eerste week mocht hij strijden om ritwinst met Luis León Sanchez, Sandy Casar en Vladimir Efimkin, maar werd hij in een sprint met vier geklopt in Andorra; Sanchez won. Toch was het later die ronde raak: in de bergetappe naar Bourg-St. Maurice won hij de zestiende rit. Het gevolg daarvan was weer een goed klassement: in Parijs stond hij op de elfde plaats.

1 Augustus 2009: ‘Mikel Astarloza betrapt op doping’. De UCI legde Astarloza een voorlopige schorsing op, nadat tijdens een out-of-competition controle op 26 juni van dat jaar sporen van EPO in zijn bloed waren gevonden. Astarloza pleitte onschuldig te zijn en werd ook gesteund door zijn ploeg Euskaltel.

Toch kwam er in mei 2010 het bericht van de Spaanse wielerbond dat de Bask met terugwerkende kracht vanaf 26 juni 2009 voor twee jaar geschorst werd. Na zijn schorsing keerde hij terug bij de oranje brigade van Igor González de Galdeano, maar haalde nooit meer het niveau van weleer.

Mikel Astarloza

Naam: Mikel Astarloza Chaurreau
Geboortedatum: 17 november 1979 (34)
Geboorteplaats: Pasaia
Nationaliteit: flag-es Spaans
Website: astarloza.com
Twitter: @mikelastarloza

Ploegen:
2002: flag-fr Ag2r Prévoyance
2003: flag-fr Ag2r Prévoyance
2004: flag-fr Ag2r Prévoyance
2005: flag-fr Ag2r Prévoyance
2006: flag-es Euskaltel-Euskadi
2007: flag-es Euskaltel-Euskadi
2008: flag-es Euskaltel-Euskadi
2009: flag-es Euskaltel-Euskadi (tot 1 augustus)
2010: Dopingschorsing
2011: flag-es Euskaltel-Euskadi (vanaf 1 augustus)
2012: flag-es Euskaltel-Euskadi
2013: flag-es Euskaltel-Euskadi

Belangrijkste overwinningen:
flag-au Tour Down Under, 2003

Aantal overwinningen: 1
Ereplaatsen: Klik

Grote rondes: 14
flag-fr Tour de France (2003-2009, 2012, 2013)
flag-es Vuelta a España (2002, 2004, 2006, 2008, 2012)

Rubriek Fiets aan de wilgen 2013:
Juan Antonio Flecha
Jurgen Van de Walle
Anders Lund
Angelo Furlan
Sandy Casar
Yann Huguet
Denis Menchov
David Zabriskie
Anthony Charteau
Anthony Ravard
Bert Grabsch
Andreas Klöden

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.