Fiets aan de wilgen 2014: Andy Schleck
vrijdag 21 november 2014 om 09:00

Fiets aan de wilgen 2014: Andy Schleck

Andy Schleck

foto: Sirotti

Er is een tijd van komen, maar ook van gaan. Dit jaar zijn een hoop renners gestopt met koersen. WielerFlits bundelt in de serie ‘Fiets aan de wilgen’ de renners voor wie 2014 hun laatste seizoen in het profpeloton was. Vandaag aandacht voor de grootste naam in deze rubriek: Andy Schleck.

Het grote publiek leerde Andy Schleck voor het eerst kennen in 2006. Broer Fränk had net de Amstel Gold Race gewonnen en waarschuwde de concurrentie voor Andy: “Jullie hebben mijn broertje nog niet gezien. Pas maar op: Andy heeft meer talent dan ik.” Het bleken geen loze woorden. Eén jaar later zou de volledige wielerwereld weten wie zijn vijf jaar jongere broertje is.

Cyrille Guimard zag al eerder wat de Luxemburger in zijn mars heeft. De Franse ploegleider, die onder meer Bernard Hinault en Laurent Fignon begeleidde, wordt gezien als de ontdekker van Andy Scheck. In 2004, toen de zoon van ex-prof Johny Schleck bij een kleine Franse ploeg uit Roubaix reed, vergeleek hij hem met Fignon. In dat jaar won Schleck als achttienjarig broekie de Flèche du Sud. Deze overwinning werd ook gezien door Bjarne Riis, die hem vervolgens een kans gaf bij Team CSC. Zijn eerste jaar als prof stond vooral in het teken van ontwikkeling. Alleen het Luxemburgs kampioenschap tijdrijden werd door hem gewonnen. Een jaar later kwamen daar twee ritzeges in de Sachsen Tour bij.

Andy Schleck

Zijn échte doorbrak volgde pas in 2007. Hij eindigde verrassend als achtste in de door Thomas Dekker gewonnen Ronde van Romandië. Dat staat echter in het niets met wat hij een aantal weken later presteerde in de Giro. “Als alles goed verloopt, is top tien misschien mogelijk”, stelde hij vooraf tegenover Cyclingnews. Maar het ging véél beter dan gehoopt. De Luxemburger bleek erg goed uit de voeten te kunnen in het Italiaanse hooggebergte en werd uiteindelijk – op 21-jarige leeftijd – tweede. Alleen Danilo Di Luca wist hem voor te blijven in het eindklassement. Bovendien won hij de witte trui (zie foto hierboven) voor de beste jongere. Ook het eendagswerk bleek hem goed te liggen. In de Ronde van Lombardije werd hij vierde ondanks knechtenwerk voor zijn broer.

Dezelfde uitslag behaalde hij een jaar later in Luik-Bastenaken-Luik. Bovendien maakte Schleck in 2008 zijn debuut in de Ronde van Frankrijk. Hij hielp hierin ploegmaat Carlos Sastre naar de eindzege en werd zelf twaalfde in het eindklassement. Het seizoen daarna mocht hij in de grote wedstrijden voor eigen kansen rijden. Na een kwakkelend voorjaar sloeg de Luxemburger in de Ardennenklassiekers toe. In de Waalse Pijl moest hij nog zijn meerdere erkennen in Davide Rebellin, maar in Luik-Bastenaken-Luik was hij – met afstand – de beste. De CSC-renner ging aan de voet van de Roche aux Faucons in de tegenaanval op Philippe Gilbert en liet de Belg snel staan. Schleck begon vervolgens aan een solo van twintig kilometer. Op de meet had hij meer dan een minuut voorsprong op de rest. Ook in het rondewerk toonde hij progressie. Achter Alberto Contador werd Schleck tweede in de Tour de France.

In de volgende editie van La Grand Boucle bleek het verschil tussen de twee een stuk kleiner. Contador en Schleck waren bergop erg aan elkaar gewaagd. Het beroemde kettingincident zorgde uiteindelijk voor de beslissing in de ronde. In de vijftiende etappe sprong de pupil van Bjarne Riis op de Port de Balès weg van de groep der favorieten. Hij sloeg direct een gat, maar zijn ketting ging eraf waardoor hij stil kwam te staan. Contador wachtte niet en kwam met een voorsprong van 39 seconden op Schleck over de meet. De Luxemburger wist de achterstand niet meer goed te maken en eindigde wederom als tweede in het klassement. Later werd Contador uit de uitslag geschrapt na een positieve test waardoor de overwinning alsnog naar Schleck ging.

andy schleck alberto contador

In 2011 maakte hij met zijn broer de overstap naar Leopard-Trek. In dienst van de Luxemburgse formatie was hij wederom sterk in Luik-Bastenaken-Luik. Dit keer eindigde Schleck als derde, achter Philippe Gilbert en zijn broer. In de Tour de France moest hij zijn meerdere erkennen in Cadel Evans. In de achttiende etappe naar de Col du Galibier probeerde Schleck de Tour met een lange solo naar zijn hand te zetten, maar Evans hield knap de schade beperkt. De Luxemburger won weliswaar de etappe, maar pakte niet genoeg tijd om een gevaar te vormen voor de Australiër. Evans maakte in de tijdrit gehakt van zijn concurrent, waardoor Schleck opnieuw genoegen moest nemen met de tweede plaats.

Het bleek de laatste keer dat de Luxemburger meedeed voor de eindzege in een grote ronde. Vanaf 2012 ging het bergafwaarts. In dat jaar moest hij zelfs de Tour de France missen wegens een breuk in het heiligbeen. Het duurde lang voordat Schleck daarvan herstelde. Op het einde van het seizoen moest de klimmer steeds pijnlijk snel lossen in de Ronde van Peking. Ook het seizoen daarna verliep moeizaam. Hij behaalde veel DNF’jes in uitslagen. De Tour de France reed Schleck wel uit. Hij eindigde uiteindelijk als twintigste in het klassement. Maar het was een jaar om snel te vergeten.

Dit seizoen was er weinig verbetering zichtbaar. In de Amstel Gold Race viel hij uit met een knieblessure na een zware val en ook in de andere twee Ardennenklassiekers haalde hij de eindstreep niet. Tot overmaat van ramp kwam Schleck ten val in de derde etappe van de Ronde van Frankrijk. De gevolgen bleken zwaarder dan verwacht: door de blessure aan zijn knie werd Schleck gedwongen om te stoppen met koersen. “‘Ik wil mezelf niet meer teleurstellen”, stelde Schleck op een emotionele persbijeenkomst. “Het wielrennen is voorbij. In ieder geval vanuit een professioneel oogpunt.”

Andy Schleck

Naam: Andy Schleck
Geboortedatum: 10 juni 1985 (29)
Geboorteplaats: Luxemburg-stad
Nationaliteit: flag-lu Luxemburgs
Website:
Twitter: @andy_schleck

Ploegen:
2004: flag-dk CSC ProTeam (vanaf 01-09 als stagiair)
2005: flag-dk CSC ProTeam
2006: flag-dk CSC ProTeam
2007: flag-dk CSC ProTeam
2008: flag-dk CSC ProTeam
2009: flag-dk Saxo Bank
2010: flag-dk Saxo Bank
2011: flag-lu Leopard Trek
2012: flag-lu RadioShack – Nissan
2013: flag-lu RadioShack – Leopard
2014: flag-us Trek Factory Racing

Aantal profzeges: 11

Belangrijkste overwinningen:
flag-be Luik-Bastenaken-Luik 2009
flag-fr 8e etappe Ronde van Frankrijk 2010
flag-fr 17e etappe Ronde van Frankrijk 2010
flag-fr Eindklassement Ronde van Frankrijk 2010
flag-fr 18e etappe Ronde van Frankrijk 2011

Grote rondes: 9
flag-it Giro d’Italia (2007)
flag-fr Tour de France (2008, 2009, 2010, 2011, 2013, 2014)
flag-es Vuelta a España (2009, 2010)

Lees ook
Overzicht: Fiets aan de wilgen 2014

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.