Fiets aan de wilgen 2014: Thor Hushovd
maandag 10 november 2014 om 09:00

Fiets aan de wilgen 2014: Thor Hushovd

Thor Hushovd

foto: Sirotti

Er is een tijd van komen, maar ook van gaan. Dit jaar zijn een hoop renners gestopt met koersen. WielerFlits bundelt in de serie ‘Fiets aan de wilgen’ de renners voor wie 2014 hun laatste seizoen in het profpeloton was. Dit keer is het de beurt aan de Noorse beer van Grimstad Thor Hushovd.

In de jeugdcategorieën was Thor Hushovd zowel in Noorwegen als in Europa van buitencategorie. Hij koerste zich naar het Noorse kruis in de wegrit en het tijdrijden bij de junioren in 1996. Twee jaar later domineerde hij Parijs-Roubaix en Parijs-Tours voor beloften. Op het wereldkampioenschap wielrennen in Valkenburg (1998) voor beloften zegevierde de toen 20-jarige jongeling in het tijdrijden. In de WK-wegrit finishte hij als vijfde na de Italianen Ivan Basso, Rinaldo Nocentini, Danilo Di Luca en de Wit-Rus Alexandre Usov.

Hushovd

Na een stageperiode in 1999 bij Crédit Agricole, tekende de renner uit Grimstad één jaar later een profcontract bij de Franse ploeg. Er volgden kleine ritoverwinningen in de Ronde van Normandië, de Ronde van Zweden en de Ringerike GP. In 2001 reed Hushovd zijn eerste grote ronde. In de Ronde van Frankrijk was het ook gelijk raak toen hij met Crédit Agricole de snelste was in de ploegentijdrit over 67 kilometer tussen Verdun en Bar-le-Duc.

Een nieuw hoogtepunt volgde in 2002. Hij werd Noors kampioen tijdrijden bij de elites en boekte zijn eerste individuele ritoverwinning in de Tour. In de achttiende etappe van de Tour de France versloeg Thor Hushovd zijn medevluchters Christophe Mengin en Jakob Piil in Bourg-en-Bresse. 2003 werd een jaar om snel te vergeten.

Thor Hushovd

2004 werd een fantastisch jaar voor de Noor. Na overwinningen in de Classic Haribo, GP Denain, Tour de Véndee vond een dubbelslag plaats op het Noors kampioenschap wielrennen. Zowel de tijdrit als de wegrit zette hij naar zijn hand. In de 91ste editie van de Tour de France droeg de Beer van Grimstad even de gele en groene trui. In de achtste etappe naar Quimper was de Noor in de gietende regen de sterkste in de lichtoplopende aankomst voor Kim Kirchen en Erik Zabel.

Voor het eerst kwam Thor Hushovd zijn neus aan het venster steken in Vlaanderen. Begin 2005 werd de renner van Crédit Agricole derde in Milaan-San Remo, vijfde in Gent-Wevelgem en negende in Parijs-Roubaix. In de Ronde van Frankrijk kwam er geen ritoverwinning, maar wel de groene puntentrui met twaalf punten voor Stuart O’Grady en zestien punten voor Robbie McEwen. In zijn eerste deelname aan de Ronde van Spanje was het al onmiddellijk raak in de vijfde etappe naar Cuenca.

Thor Hushovd

Het volgende seizoen was een grand cru. Winst in de semiklassieker Gent-Wevelgem en etappeoverwinningen in Tirreno-Adriatico, de Ronde van Cataluyna en Dauphiné Libéré kleuren het eerste deel van 2006. In de Ronde van Frankrijk van dat jaar zorgde Thor Hushovd voor een primeur. Zowel de proloog in Straatsburg als de slotrit op de Champs-Élysées schreef de toen 28-jarige Noor op zijn naam. Niemand deed het hem ooit voor om zowel de eerste als laatste etappe van de Tour de France te winnen. In de 7,1 kilometer korte proloog was hij een zucht sneller dan George Hincapie en vier seconden sneller dan David Zabriskie. In de traditionele slotetappe naar Parijs kwamen de Australiërs Stuart O’Grady en Robbie McEwen te kort.

In september droeg de sprinter drie dagen de leiderstrui in de 61ste editie van de Vuelta na de tweede etappe. In rit vijf naar Léon won hij een massasprint voor de Duitsers André Greipel en Erik Zabel. Door in totaal negen keer in de top vijf te eindigen van een daguitslag mocht Thor Hushovd pronken op het eindpodium in Madrid met de puntentrui.

2007 was een te mager jaar voor de krachtspurter in vergelijking met het jaar ervoor. Heel veel ereplaatsen in het voor- en najaar, maar de grote vis ontbrak. Een ritoverwinning in zowel de Ronde van Italië als de Ronde van Frankrijk was zijn deel. De ritzege in de Giro kreeg hij pas via de groene tafel na de schorsing van Alessandro Petacchi. De etappeoverwinning in de Tour kwam er in de vijfde etappe. In een chaotische massasprint werd Hushovd perfect afgezet en zegevierde voor Robbie Hunter en Oscar Freire.

Het volgende jaar boekte Thor Hushovd opnieuw zijn traditionele etappezege in de Ronde van Frankrijk, maar dat was ook de enige zege met grote faam in 2008. Op de lastige aankomstplaats in Saint-Brieuc vloerde de Noor de Team Colombia-ploegmaten Kim Kirchen en Gerald Ciolek in de tweede etappe.

Thor Hushovd

Na tien succesvolle jaren bij Crédit Agricole, dat besloot ermee te stoppen, werd Thor Hushovd gedwongen over te stappen naar een andere wielerploeg, namelijk het Zwitserse Cervelo Test Team. Het seizoen begon uitstekend met een ritzege in de Amgen Tour de California en Omloop Het Nieuwsblad in februari. In La Primavera en de Hel van het Noorden bezette de toen 31-jarige wielrenner de laagste podiumplaats. Tussendoor eindigde hij als vierde in de E3 Prijs Vlaanderen. Mark Cavendish won weliswaar zes Tourritten in 2009, maar de groene trui ging naar Hushovd, die ook nog de zesde etappe van Girona naar Barcelona bijschreef op zijn rijk gevuld Tourpalmares. In de regenachtige finale spurtte hij sneller dan Oscar Freire op de Montjuic.

Na een voorjaar zonder zege, de beste prestatie was een tweede plaats in Parijs-Roubaix, brak de Beer van Grimstad zijn sleutelbeen in mei 2010 op training. Hij was net op tijd fit voor de Ronde van Frankrijk, waar de sprinter de derde etappe – een mini Parijs-Roubaix – won voor zijn medevluchters Geraint Thomas, Cadel Evans, Andy Schleck, Ryder Hesjedal en de gele trui Fabian Cancellara in Arenberg.

Als voorbereiding op het wereldkampioenschap, startte Hushovd aan de Vuelta waar de spurter zijn ritoverwinning meepakte. Daniele Bennati en Grega Bole stonden niet op de foto in Murcia. Op het WK in Australië kwam het orgelpunt uit de wielercarrière van Thor Hushovd. In Geelong spurtte hij naar de regenboogtrui voor de Deen Matti Breschel en thuisrijder Allan Davis.

Hushovd

Het laatste grote wapenfeit van de wereldkampioen kwam er in de Ronde van Frankrijk 2011. Samen met zijn ploeg Garmin-Cervélo schreef hij de ploegentijdrit op zijn naam. Een dag later schikte de gele trui zich naar de teamorders en piloteerde zijn Amerikaanse ploegmaat Tyler Farrar naar zijn eerste Touretappe. Daarna volgde nog zes dagen in de gele trui. Maar daar bleef het niet bij.

Hushovd

In de dertiende etappe naar Lourdes, over de legendarische Col d’Aubisque, was de Beer van Grimstad in zijn regenboogtrui de sterkste. Hij overklaste zijn Franse medevluchters David Moncoutié en Jérémy Roy in de afdaling. Op een bijna identieke manier juichte Thor Hushovd in de zestiende etappe naar Gap. Na de beklimming en de afdaling van de Col de Manse was de wereldkampioen sneller dan zijn landgenoot Edvald Boasson Hagen en zijn ploeggenoot Ryder Hesjedal. Het werd zijn laatste etappezege. In elf deelnames aan de Tour boekte Hushovd twaalf zeges, waarvan twee overwinningen met zijn team in het ploegentijdrit.

Thor Hushovd

De laatste drie jaar (2012, 2013 en 2014) voor BMC Racing Team waren er nog enkele kleine successen met ritzeges in de Ronde van Polen, de Ronde van Oostenrijk, de Ronde van Peking en de Arctic Race of Norway. Op het WK 2014 in Ponferrada wilde Hushovd afscheid nemen van het profpeloton, maar een trainingsval gooide roet in het eten. Zijn afscheidswedstrijd werd zo de Primus Classic Impanis – Van Petegem in België.

Naam: Thor Hushovd
Geboortedatum: 18 januari 1978 (36)
Geboorteplaats: Grimstad, Noorwegen
Nationaliteit: flag-no Noor
Website:Klik
Twitter: ThorHushovd

Ploegen:
1999: flag-fr Crédit Agricole (als stagiair vanaf 01-08)
2000: flag-fr Crédit Agricole
2001: flag-fr Crédit Agricole
2002: flag-fr Crédit Agricole
2003: flag-fr Crédit Agricole
2004: flag-fr Crédit Agricole
2005: flag-fr Crédit Agricole
2006: flag-fr Crédit Agricole
2007: flag-fr Crédit Agricole
2008: flag-fr Crédit Agricole
2009: flag-ch Cervelo Test Team
2010: flag-ch Cervelo Test Team
2011: flag-us Team Garmin – Cervélo
2012: flag-us BMC Racing Team
2013: flag-us BMC Racing Team
2014: flag-us BMC Racing Team

Aantal overwinningen: 106
Belangrijkste overwinningen:
flag-no Drievoudig Noors kampioen tijdrijden (2002, 2004 en 2005)
flag-no Drievoudig Noors kampioen op de weg (2004, 2010 en 2013)
flag-wc Wereldkampioenschap wielrennen op de weg in Geelong 2010
flag-fr Puntentrui in de Ronde van Frankrijk (2005 en 2009)
flag-es Puntentrui in de Ronde van de Spanje 2006

flag-fr Ronde van Frankrijk 2001, etappe 5 (ploegentijdrit)
flag-fr Ronde van Frankrijk 2002, etappe 18
flag-fr Critérium du Dauphiné Libéré 2003, etappe 2
flag-fr Critérium du Dauphiné Libéré 2004, etappe 1
flag-fr Ronde van Frankrijk 2004, etappe 8
flag-fr Eindklassement Coupe de France 2004
flag-es Volta Ciclista a Catalunya 2005, etappe 7
flag-fr Critérium du Dauphiné Libéré 2005, etappe 1
flag-es Ronde van Spanje 2005, etappe 5
flag-it Tirreno-Adriatico 2006, etappe 4
flag-be Gent-Wevelgem 2006
flag-es Volta Ciclista a Catalunya 2006, etappe 3
flag-fr Critérium du Dauphiné Libéré 2005, etappe 7
flag-fr Ronde van Frankrijk 2006, proloog en etappe 20
flag-es Ronde van Spanje 2006, etappe 6

flag-it Ronde van Italië 2007, etappe 7
flag-fr Ronde van Frankrijk 2007, etappe 4
flag-fr Parijs-Nice 2008, proloog
flag-es Volta Ciclista a Catalunya 2008, proloog en etappe 2
flag-fr Ronde van Frankrijk 2008, etappe 2
flag-be Omloop Het Nieuwsblad 2009
flag-es Volta Ciclista a Catalunya 2009, proloog en etappe 6
flag-fr Ronde van Frankrijk 2009, etappe 6
flag-fr Ronde van Frankrijk 2010, etappe 3
flag-es Ronde van Spanje 2010, etappe 6

flag-ch Ronde van Zwitserland 2011, etappe 4
flag-fr Ronde van Frankrijk 2011, etappe 2 (ploegentijdrit), etappe 13 en etappe 16
flag-pl Ronde van Polen 2013, etappe 3 en etappe 5
flag-cn Ronde van Peking 2013, etappe 1

Grote rondes: 16
flag-it Giro d’Italia (2007 en 2012)
flag-fr Tour de France (2001-2011)
flag-es Vuelta a España (2005, 2006 en 2010)

Lees ook
Overzicht: Fiets aan de wilgen 2014

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.