Fietstocht De Gendt en Wellens door de vrieskou en sneeuw

maandag 25 november 2019 om 16:05
Fietstocht De Gendt en Wellens door de vrieskou en sneeuw

foto: Cor Vos (archiefbeeld)

Thomas De Gendt en Tim Wellens zijn aangekomen bij de derde dag van hun fietstocht door Spanje. Zaterdag begon het duo aan hun reis door de Montañas Vacías en op de eerste dagen hadden ze al te maken met vrieskou en zelfs sneeuw.

Zaterdag, twee dagen later dan gepland, zijn Thomas De Gendt en Tim Wellens begonnen aan hun fietsreis door Spanje, een bikepackingroute door de Montañas Vacías (letterlijk: de lege bergen). Eerst zouden ze donderdag vertrekken, maar migraine bij De Gendt en een kapotte fiets bij Wellens zorgden dat de reis twee dagen later van start zou gaan. De Lotto Soudal-renners zijn goede vrienden en fietsten vorig jaar na de Ronde van Lombardije van Como al eens samen terug naar huis in Semmerzake, een reis van bijna duizend kilometer.

“Twee dagen vertraging was de beste keuze die we konden maken”, schreef De Gendt donderdag op zijn social media. “We gaan nog altijd vier dagen rijden en zullen het grootste deel van de route zien.” In Spanje rijden ze het traject door de Montañas Vacías over voornamelijk onverharde wegen. Het gebied wordt ook wel Spaans Lapland genoemd: het is een bergachtig gebied waar heel weinig mensen wonen. “Avontuur en vriendschap zijn de belangrijkste redenen om dit weer te doen”, zei De Gendt, toen hij inmiddels vijf maanden geleden de aankondiging van hun fietsreis deed.

Op de eerste dag leidde de route vanuit Teruel, via Laguna de Bezas en Albarracín, naar Beamud. Op de eerste dag werd het duo al meteen geconfronteerd met vrieskou en zelfs sneeuw. In een reportage van Sporza is te zien dat het duo zelfs te voet verder moest; het enige andere alternatief was een omweg van honderd kilometer. Net voor het donker kwamen ze aan bij hun appartement, schreef De Gendt op zijn social media. “Een aardige vrouw had er wat eten achtergelaten om klaar te maken.”

25 kilogram
Hij rijdt samen met Wellens op speciale gravelbikes, die – met de bagage daarbij inbegrepen – ongeveer 25 kilogram wegen. “Niet makkelijk om daarmee te klimmen, maar het uitzicht maakt het meer dan waard.” Ook de tweede dag begon koud, maar gaandeweg werd het warmer. De Gendt en Wellens reden van Beamud, via Laguna del Marquesado en Alobras naar Torrebaja. “We stopten in Zafrilla om wat te eten. Vanaf dat moment hadden we gedurende dertig kilometer alleen maar modderige en rotsachtige wegen. We hebben ervaren wat ‘de lege bergen’ werkelijk zijn.


Update 16.00 uur: Val in de sneeuw

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.