Filippo Ganna over grote rondes: “Ik durf niet te dromen van het onmogelijke”

zaterdag 25 december 2021 om 14:52
Filippo Ganna over grote rondes: “Ik durf niet te dromen van het onmogelijke”

foto: Cor Vos

Filippo Ganna kende een succesvol 2021, maar heeft voor komend seizoen minstens even grote ambities. De Italiaan richt zich in 2022 onder andere op Milaan-San Remo en Parijs-Roubaix, en zal daarnaast mogelijk het werelduurrecord aanvallen. Het grootste doel is echter de Tour de France, vertelde de renner van INEOS Grenadiers tijdens de Giro d’Onore, een jaarlijks feest van de Italiaanse wielerfederatie, waar de succesvolste renners van de natie prijzen uitgereikt krijgen.

“Ik droom van de gele trui”, tekent Tuttobiciweb op uit de mond van Ganna. “Ik zou hem graag dragen, ook al zal het niet gemakkelijk zijn aangezien het een zware wedstrijd is. De eerste kans dient zich gelijk op de eerste dag aan, in de openingstijdrit (komend seizoen in de Deense hoofdstad Kopenhagen, red.). Daarna moeten we kijken hoe de wedstrijd verloopt, maar van één ding ben ik zeker: het zal elke dag zwaar zijn.”

De laatste tijd rijzen er vragen of de wereldkampioen tijdrijden op een dag zijn vermogen niet zou kunnen inzetten om te strijden voor een eindzege in een grote ronde. “Nee”, is hij bij La Gazzetta dello Sport duidelijk. “Het is alsof je Usain Bolt vraag om een marathon te gaan lopen. Denk je dat zoiets mogelijk is? Ik denk er niet eens over na. Volgens mij is het onmogelijk om met mijn spiermassa bergop mee te kunnen. Ik ben een realist en durf niet te dromen van het onmogelijke.”

Ganna werd dit jaar opnieuw wereldkampioen tijdrijden – foto: Cor Vos

Ondertussen denkt hij ook na over een werelduurrecordpoging. “We moeten kijken of we alles precies zo kunnen regelen als ik zou willen. Ik zit eraan te denken en met de ploeg werken we eraan. Want als je het doet, moeten we niets aan het toeval overlaten. Ik ga de poging in ieder geval niet op hoogte doen, zoals velen adviseren om te doen. Ik zal het werelduurrecord dan aanvallen op zeeniveau. Als ik het op die manier doe, is het anders en dat geeft mij meer voldoening.”

Ganna zal zijn seizoen beginnen in Argentinië, waar eind januari de Vuelta a San Juan op de kalender staat. Vervolgens werkt hij de UAE Tour af in voorbereiding op onder andere Milaan-San Remo en Parijs-Roubaix. De Helleklassiekers wist hij in 2016 als belofte al eens op zijn naam te schrijven, door vanuit de vroege vlucht de overige favorieten voor te blijven. Bij de profs is dat andere koek, weet hij. “Als je ziet wat er vorig jaar met Gianni Moscon gebeurde, heb je ook geluk nodig”, aldus Ganna.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Populair

Wielernieuws

Materiaalzone