Filippo Ganna richt pijlen op werelduurrecord
Filippo Ganna - foto: Cor Vos
dinsdag 5 november 2019 om 08:32

Filippo Ganna richt pijlen op werelduurrecord

Filippo Ganna schreef afgelopen weekend maar liefst twee keer wielerhistorie op een dag. Bij de wereldbeker baanwielrennen in Minsk verpulverde hij het wereldrecord op de individuele achtervolging zowel in de kwalificaties als in de finale. 4.02,647  is nu de nieuwe mondiale toptijd over vier kilometer. Een magische barrière is in zicht, maar dat is niet het enige waar de Italiaan zich op wil richten. “Het werelduurrecord zal een doel worden.”

Victor Campenaerts reed dit jaar in het Mexicaanse Aguascalientes 55 kilometer en 89 meter, waarmee hij het werelduurrecord voorlopig stevig in handen heeft. Aan La Gazzetta dello Sport laat de Ineos-renner weten dat hij in de toekomst graag een poging waagt om het record van de Belg af te pakken.

“Voor ik er voor wil gaan, moet ik eerst over het uithoudingsvermogen beschikken en daarom moet ik een grote ronde rijden. Dat wil ik graag, maar dat is aan de ploeg”, zegt Ganna. Volgens de roze sportkrant komen voor volgend jaar twee rondes in aanmerking: de Giro d’Italia lijkt de meest waarschijnlijke optie, de Vuelta a España wordt genoemd als mogelijk alternatief. Een urrecordpoging zal er ook niet komen voor de Olympische Spelen van Tokio. Daar wil Ganna de Italiaanse ploeg aan een medaille helpen op het onderdeel ploegenachtervolging.

En dan die andere grens, die van de vier kilometer binnen de vier minuten. Deze barrière zou Ganna al hebben geslecht mocht hij op hoogte hebben gereden in plaats van op de laaggelegen velodroom van Minsk. “We wisten dat hij dit kon”, zegt bondscoach Marco Villa. “Zijn tijd van 4.07.456 was na omrekening al sneller dan Adam Lambie (de vorige recordhouder op de achtervolging, red) was. Als hij nu naar een hoge baan zou trekken zou hij onder de vier minuten rijden.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.