Finse Henttala zet ontregelde sprint naar haar hand in Burgos, Balsamo tegen de vlakte
Foto: Cor Vos
donderdag 16 mei 2024 om 15:43

Finse Henttala zet ontregelde sprint naar haar hand in Burgos, Balsamo tegen de vlakte

De Finse Lotta Henttala heeft de openingsetappe in de Vuelta a Burgos Feminas gewonnen. De renster van EF Education-Cannondale won na een massasprint waarin Elisa Balsamo zwaar tegen de vlakte ging. Lorena Wiebes (SD Worx-Protime) werd de eerste Nederlandse op de derde plaats.

De renners begonnen donderdag met een heuvelachtige openingsrit van net iets meer dan 120 kilometer van Villagonzalo Pedernales naar Burgos, al bood het parcours op papier ook zeker mogelijkheden voor de sterke sprintsters. Onderweg lagen drie klimmetjes te wachten, waarvan de laatste op meer dan twintig kilometer van de streep.

Wind in de zij en de rug zorgde de hele dag voor nervositeit in het peloton. Het peloton brak ook verschillende malen in stukken en brokken, maar nooit werd de kloof definitief. Wel zorgde dat nerveuze gedoe ervoor dat vroege ontsnappingen eigenlijk geen kans kregen. Het duurde tot op vijftig kilometer van de eindstreep vooraleer een eerste renster een verschilletje van betekenis kon uitbouwen.

Aalerud reed lang alleen vooruit – foto: Cor Vos

Katrine Aalerud (Uno-X Mobility) was de dappere Noorse krijgster die in geen tijd ver van de grote groep kon wegrijden. Aalerud – lang niet slecht bezig met onder andere een veertiende plek in de Waalse Pijl – mocht bijna drie minuten wegrijden van de grote groep. Daarachter was het lang hollen en stilstaan, waardoor Aalerud op zo’n tien kilometer van de streep stilaan in de overwinning mocht gaan geloven.

Pas in de laatste acht kilometer begon SD Worx-Protime – onder impuls van een alweer indrukwekkende Marlen Reusser – er opnieuw aan. De twee en een halve minuut die Aalerud dan nog overhad, smolt plots als sneeuw voor de zon. Allemaal dankzij het harde werk van Reusser en zelfs Demi Vollering. Aalerud leek plots wel stil te staan, en al op iets meer dan twee kilometer van de streep was haar liedje al ten einde.

Dat was dan weer het sein voor Carina Schrempf (Fenix-Deceuninck), die het peloton probeerde te verrassen. Dat lukte bijna, want pas in de laatste meters werd ze overtroffen door de Finse Lotta Henttala, die vroeg was aangegaan. Topfavoriete Elisa Balsamo (Lidl-Trek) kwam nog voor ze haar sprint kon rijden pijnlijk in de hekken terecht. Lorena Wiebes werd opgehouden en kon dus ook geen perfecte sprint rijden.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.