Flandrien 2019: Wout van Aert klopt Remco Evenepoel na fotofinish

Flandrien 2019: Wout van Aert klopt Remco Evenepoel na fotofinish

©Cor Vos

dinsdag 5 november 2019 om 21:19

Wout van Aert is door zijn collega-renners verkozen tot Flandrien 2019. Kleiner kon het verschil met de nummer twee niet. Van Aert haalde het met één punt voorsprong op Remco Evenepoel. Philippe Gilbert finishte als derde. Sofie De Vuyst volgt Sanne Cant op als Flandrienne.


Met vijf waren ze genomineerd: Philippe Gilbert, Wout van Aert, Remco Evenepoel, Thomas De Gendt en Victor Campenaerts. Stuk voor stuk met mooie adelbrieven. Uiteindelijk werd het dus een nek-aan-nekrace tussen de twee youngsters. Van Aert trok het laken naar zich toe met een voorsprong van slechts één schamel punt op de vice-wereldkampioen tijdrijden.

De Flandrien is een organisatie van Het Nieuwsblad. Een panel van managers en ploegleiders nomineerde in eerste instantie vijf kandidaten. Daarna was het aan de renners om hun voorkeur uit te spreken. 80 procent van het Belgische profpeloton heeft zijn stem uitgebracht.

Voor Van Aert, die de trofee uit handen kreeg van wielerlegende Francesco Moser was het niet zijn eerste bekroning op het Gala van de Flandrien. In 2016 won hij al de Flandrien van het Veld, een categorie die dit jaar werd afgevoerd. Op de erelijst volgt hij Yves Lampaert op. Recordhouder is Greg Van Avermaet, die de bekroning maar liefst zes keer in de wacht sleepte

Sofie De Vuyst haalt het van Sanne Cant
Bij de dames was het resultaat echt verrassend te noemen. Niet topfavoriete Sanne Cant, voor de derde keer op rij wereldkampioene in het veld, maar de 29-jarige Sofie De Vuyst is door haar collega-rensters verkozen tot Flandrienne. De andere genomineerden waren Jolien D’Hoore, Lotte Kopecky en Julie Van De Velde.

Voor het eerst werd ook de Trofee Patrick Sercu uitgereikt. Die beloont de beste mannelijke renner in alle disciplines, behalve het wegrennen. Toon Aerts, Victor Campenaerts, Kenny De Ketele, Robbe Ghys en Jens Schuermans waren de genomineerden. Victor Campenaerts werd de eerste laureaat.

Julian Alaphilippe – niet aanwezig in het Oostendse Casino Kursaal – is verkozen tot Internationale Flandrien. Dries Devenyns is de ‘beste ploegmaat’ van 2019.  Dries Verstappen, Julie De Wilde en Ilan Van Wilder wonnen respectievelijk de trofee van beste nieuweling, beste junior en beste belofte.

Alle winnaars verzameld – © Cor Vos

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair