Florian Sénéchal wint enerverende editie Le Samyn
foto: Cor Vos
dinsdag 5 maart 2019 om 16:53

Florian Sénéchal wint enerverende editie Le Samyn

Florian Sénéchal is winnaar geworden van de 51e editie van Le Samyn. De Fransman van Deceuninck Quick-Step sprintte na een spectaculaire koers sneller dan Aimé De Gendt en titelverdediger Niki Terpstra.

In Vlaanderen werd afgelopen weekend het klassiekerseizoen in gang geschoten met Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne. Vandaag was het dan weer tijd voor de eerste Waalse eendagswedstrijd van het seizoen: Le Samyn! Een interessante koers vol kasseistroken en hellingen.

Tempo ligt bijzonder hoog 
De organisatie kon slechts rekenen op drie WorldTour-ploegen, maar met Niki Terpstra stond wel de titelverdediger aan de start. Terpstra en co begonnen om goed 12.00 uur aan de 198,4 kilometer lange wedstrijd. Het duurde lang vooraleer er een kopgroep wegreed. Sterker nog: er kwam helemaal geen traditionele vroege vlucht.

Het tempo lag namelijk ontzettend hoog van bij de start, wat het sein was voor een vroege finale. Het peloton brak dan ook in verschillende groepjes. Titelverdediger Terpstra had zich aanvankelijk laten verrassen, maar de Nederlander gaf zijn ploeg Direct Energie de opdracht om de boel op de kant te zetten. En dat op zeventig kilometer van de streep.

Titelverdediger Terpstra toont zich 
Vooral Adrien Petit bleek van goudwaarde voor Terpstra. Mede door het beulswerk van de Fransman ontstond er een nieuwe kopgroep van tien coureurs, met daarbij onder meer Terpstra, Brian van Goethem en Deceuninck Quick-Step-renners Rémi Cavagna, Tim Declercq en Pieter Serry.

Niki Terpstra neemt het initiatief – foto: Cor Vos

Deze vluchtgroep hield alleen geen stand, waardoor we een hergroepering kregen. We gingen met een peloton van ongeveer zestig renners de laatste vijftig kilometer in. Het waren echter Serry en Aimé De Gendt die profiteerden van een moment van windstilte: de twee Belgen wisten een maximale voorsprong bijeen te fietsen van een halve minuut.

Spectaculaire finale
Serry en De Gendt werden op goed twintig kilometer van de finish echter bijgehaald door vijf tegenaanvallers: Elmar Reinders, Jesper Asselman, Stijn Vandenbergh, Declercq en Rémy Mertz. Het was Direct Energie dat in de achtervolgende groep het tempo hoog hield, om kopman Niki Terpstra nog een kans te geven op de overwinning.

Die laatste versnelde uiteindelijk op de Chemin de Wihéries, in de hoop om de koplopers nog bij de lurven te vatten. Dat lukte, maar Terpstra nam in zijn spoor wel zijn landgenoot Lars Boom en de Fransman Florian Sénéchal mee. We begonnen zodoende met tien matadoren aan de laatste tien kilometer.

De koplopers geven alles in de eindsprint – foto: Cor Vos

Declercq lijkt op weg naar de zege, maar Sénéchal wint 
Terpstra, Boom, Sénéchal… Ze probeerden er allemaal vanonder te muizen, maar niemand kon een beslissend gaatje slaan. Dan moest de beslissing maar vallen op de kasseien van de Rue de Belle Vue, op goed vier kilometer van de finish. Het was Sénéchal die als eerste versnelde: de renner van Deceuninck Quick-Step kreeg (opnieuw) Boom en Terpstra met zich mee.

Dit drietal leek ribbedebie, maar een verbluffend sterke De Gendt wist – samen met Declercq – de kloof nog te dichten. Er volgde een moment van aarzeling, wat het sein was voor Declercq om te versnellen. De trouwe knecht leek op weg naar een grootse zege, maar hij werd net voor de finish ingerekend door een sprintende Boom.

Deceuninck Quick-Step blijft maar zegevieren
De Nederlander was echter te vroeg aangegaan en werd dan ook overvleugeld door Sénéchal, die overtuigend de spurt won. De Fransman wist daardoor het leed van Declercq wat te verzachten. Voor zijn werkgever Deceuninck Quick-Step is het alweer de veertiende zege van het seizoen.

Niki Terpstra feliciteert Florian Sénéchal met zijn overwinning – foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.