Vermeersch houdt rekening met Van Aert: “Als Wout in positie zit, gaat hij zijn kans gaan”
foto: Cor Vos
woensdag 6 juli 2022 om 11:53

Vermeersch houdt rekening met Van Aert: “Als Wout in positie zit, gaat hij zijn kans gaan”

Florian Vermeersch, de nummer twee van Parijs-Roubaix 2021, heeft rit vijf van de Tour de France al lang geleden met rood omcirkeld. Woensdag gaat het peloton over elf kasseienstroken naar Wallers-Arenberg. “Het is een etappe waar ik al heel lang naar uitkijk” zei Vermeersch tegen Het Nieuwsblad.

“Anderhalve week geleden heb ik alle stroken nog eens gedaan. Het parcours heeft voor mij geen geheimen meer”, aldus Vermeersch. “Het is niet zo dat ik niet in deze Tour had gezeten als die rit er niet bij was. Ik ben hier ook om de jongens te positioneren voor de laatste vijf kilometer, maar in de overgangsetappes mag ik zeker mijn kans gaan. Ik vind het trouwens best kunnen dat zo’n kasseirit een plekje in de Tour ligt. De focus ligt zo al genoeg op de bergen. Er mogen ook wel opportuniteiten voor zwaargewichten zoals ik bij zijn”, zegt hij grijnzend.

Vermeersch verwacht dat er vroeg in de etappe al een kopgroep zal ontstaan, terwijl er van achteren voornamelijk veel stress zal zijn. “In het peloton wordt het meer een afvallingsrace door valpartijen en pech. De kasseistroken zijn vooral gebald in de laatste 50 à 60 km en dat gaat voor een heel nerveuze aanloop zorgen, nerveuzer nog dan in Parijs-Roubaix zelf. Die klassementsmannen moeten ook een koers in de koers rijden en dat wordt zeker niet simpel.”

Van Aert en andere kanshebbers
Omdat Lotto Soudal in de Tour geen klassementsfavoriet heeft, mag Vermeersch volledig zijn eigen kans gaan. Bij geletruidrager Wout van Aert, die Primoz Roglic en Jonas Vingegaard in de ploeg heeft, ligt dat mogelijk anders. Maar volgens Vermeersch is het nog te vroeg om Van Aert af te schrijven. “Als Wout in een positie zit dat hij opnieuw kan winnen, gaat hij alsnog zijn kans gaan. Het kan zijn dat we Mathieu van der Poel iets meer in de gaten moeten houden. Küng lijkt me ook iemand die wel eens vroeg zou durven gaan en dan kan het een goed plan zijn om mee te gaan. Politt is nog zo iemand.”

Zou Vermeersch zelf niet met de vroege vlucht mee willen zitten, als hij daarmee de nervositeit in het peloton kan vermijden? “Dat kan interessant zijn, maar ik heb ook geen schrik om vanuit het peloton mijn kans te gaan. Ik ga mijn tactiek nog niet weggeven. We gaan met een aantal jongens onze kans gaan en eigenlijk mag je ook Ewan niet afschrijven. Als hij er zijn zinnen op zet, kan hij ook lang meegaan.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.