Florian Vermeersch weer verkiesbaar voor gemeenteraad: “Meeste wielrenners neigen in politiek naar rechts”
foto: Cor Vos
dinsdag 28 mei 2024 om 11:42

Florian Vermeersch weer verkiesbaar voor gemeenteraad: “Meeste wielrenners neigen in politiek naar rechts”

Op zondag 13 oktober vinden de Belgische gemeenteraadsverkiezingen plaats. Inwoners van de gemeente Lochristi-Wachtebeke kunnen ook weer stemmen op Florian Vermeersch. De Lotto Dstny-renner is al raadslid sinds 2018 en staat opnieuw op de kieslijst van de Open Vld (de Open Vlaamse Liberalen en Democraten).

Vermeersch noemt, in gesprek met Het Laatste Nieuws, de voorbije zes jaar als gemeenteraadslid een ‘leerzame en leuke periode’. “Maar toen ze onlangs vroegen of ik het opnieuw wou doen, heb ik getwijfeld. Ik ben aan het revalideren van een dijbeenbreuk en wil graag veel koersen in het najaar, net in de periode van die verkiezingen… Nadat ik van enkele partijleden de geruststelling kreeg dat er geen druk op mij zal liggen, heb ik toch toegehapt.”

“Het is mijn ambitie om pas na de carrière een versnelling hoger te schakelen in de politiek. Indien ik er nu zou uitstappen en zes jaar weinig betrokken zijn, zou ik binnen zes of twaalf jaar een groot deel aan informatie en dossierkennis gemist hebben”, aldus Vermeersch, die momenteel op hoogtestage is in Sierra Nevada en van wie verwacht wordt dat hij in augustus terugkeert in koers.

Omdat de gemeente Lochristi is samengegaan met Wachtebeke, is het ‘drummen’ op de lijst van de Open Vld. Vermeersch staat dan ook vrij laag. “Ik sta op plaats 25. Mij maakt de plaats op de lijst weinig uit. Ik hoop genoeg te hebben aan mijn voorkeurstemmen.”

Waar stemt het Belgische wielerpeloton op?
Met zijn collega’s in het wielerpeloton heeft Vermeersch het soms over politiek, maar de meeste wielrenners zijn er volgens hem ‘amper geïnteresseerd’ in. “Veel coureurs – en mensen in het algemeen – zullen denken dat ons land onbestuurbaar is en dat politici enkel ruziën of in schandalen terecht komen… Ik denk niet dat de politiek een positief beeld heeft bij mijn collega’s.” Als men hem vraagt waarom hij in de politiek zit, antwoordt Vermeersch: “Dat ik politiek interessant vind en het gevoel heb dat ik zo mensen kan helpen.”

Op 9 juni zijn er ook landelijke verkiezingen in België. Vermeersch heeft wel een idee welke politieke voorkeur de meeste van zijn collega’s hebben. “Wielrenners vinden bijna allemaal dat ze te veel belastingen betalen, dus het zal eerder naar de rechtse kant neigen. Ik weet niet of Open Vld het heel goed zou doen. Ik gok dat N-VA (de Nieuw-Vlaamse Alliantie, een Vlaams-nationalistische, liberaal-conservatieve partij, red.) de meeste stemmen zou halen, maar sowieso zou het peloton wel een goeie afspiegeling zijn van de maatschappij qua politieke keuze.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.