Floris De Tier aan zijn laatste weken bij Jumbo-Visma bezig
©Cor Vos
dinsdag 17 september 2019 om 19:29

Floris De Tier aan zijn laatste weken bij Jumbo-Visma bezig

Interview Met het Kampioenschap van Vlaanderen staat vrijdag de voorlaatste manche van de Bingoal Cycling Cup op het menu. Opvallende deelnemer: Floris De Tier. “Ik ben blij dat ik opnieuw kan koersen. Ik ga me een paar uur uit de naad rijden voor Dylan Groenwegen, onze sprinter in Koolskamp.”

Euforie bij Jumbo-Visma de voorbije maanden. Het team schitterde onder meer in de Tour en de Vuelta en stapelt de successen op. Maar er is ook een keerzijde van de medaille. Als een team zoveel succes kent en blijft groeien, moeten er ook jongens sneuvelen. Zo werd tijdens de zomer al besloten dat de ploeg eind dit jaar afscheid neemt van Floris De Tier (27).

Is Jumbo-Visma in de breedte té sterk geworden voor Floris De Tier?
“Zo zie ik het in elk geval niet. Mijn carrière zat nog steeds in een opwaartse beweging. Eind vorig seizoen heb ik een goede Vuelta gereden, in dienst van Steven Kruijswijk. Helaas heb ik door omstandigheden die lijn niet kunnen doortrekken in 2019. De eerste helft van het seizoen is compleet in het water gevallen door gezondheidsperikelen. Eenmaal ik fysiek opnieuw in orde was, hoopte ik op nieuwe kansen, maar ik denk dat de ploegleiding het geloof in mij wat verloren is.”

Wat had je in het voorjaar aan de hand?
“Mijn jaar startte al met een valse noot in Valencia. In de eerste rit werd ik ziek en moest ik opgeven. Pas exact een maand later reed ik de Strade Bianche. Waar de concurrentie dan al 10 tot 12 koersdagen in de benen heeft, had ik alleen de inleidende tijdrit in Valencia in de benen. Ik bedoel maar: ik liep daar al achter de feiten aan. Eind maart reed ik wel de Ronde van Catalonië uit. Ik was tevreden van het werk dat ik daar voor de ploeg heb gedaan. Maar na Catalonië werd ik opnieuw ziek.”

Cor Vos © 2019

Waardoor je niet werd geselecteerd voor de Ronde van Italië…
“Nee, zo is het niet gegaan. Aanvankelijk stond de Giro op mijn programma, maar de ploegleiding besliste tijdens het voorjaar om mij te vervangen door Tom Leezer. Tom is een compleet ander type renner. Het was een honderd procent tactische keuze. Hij kreeg de taak om kopman Roglic voorin te houden in de vlakke etappes, zodat hij er geen secondes zou verliezen. Een harde noot om kraken, maar ik heb daar wel begrip voor opgebracht voor die beslissing. Ik ben ook niet vervangen geworden door een klimmer. Dat was nog pijnlijker geweest.”

Wat is er gebeurd na Catalonië?
“Ik kreeg buikgriep. Niet zomaar een buikgriepje. Ik heb meer dan twee maanden problemen gehad. Ik had mijn zinnen gezet op de Waalse klassiekers, maar uiteindelijk heb ik alleen de Amstel Gold Race kunnen rijden. Maar dat virus was absoluut nog niet uit mijn lijf. Het was echt aanmodderen.”

Uiteindelijk ben je zo binnen de ploeg deels uit beeld verdwenen?
“Het is een feit dat ik – eenmaal opnieuw helemaal gezond – geen volwaardig programma meer heb kunnen afwerken. Ik hoopte bijvoorbeeld op de Vuelta, maar ik ben nooit in de running geweest voor een selectie. Er was ook geen degelijk alternatief. Ik werd bijvoorbeeld geselecteerd voor de Hamburg Cyclassics, maar dat is absoluut geen koers die bij mijn mogelijkheden past. Nu is het geleden van 1 september dat ik nog een wedstrijd reed. Dat vind je als profrenner niet plezant.”

Cor Vos © 2019

Vrijdag start je in Koolskamp, een sprintersfestijn…
“Klopt. Maar ik ben al blij dat ik opnieuw een aantal koersdagen op het programma heb. Zo blijf ik toch bezig. Na Koolskamp rijd ik ook nog de Omloop van het Houtland in Lichtervelde. De kans bestaat dat ik daarna nog naar Italië mag (Giro dell’Emilia, Gran Premio Bruno Beghelli en Tre Valli Varesini, red) om daarna mijn seizoen af te sluiten met de Aziatische trip (Hammer Series Hong Kong, Tour of Guangxi en de Japan Cup). Maar wat Koolskamp betreft, ik zal er met plezier kopwerk verrichten voor onze sprinter, Dylan Groenewegen.”

En dan, uitkijken naar 2020. In welk shirt zien we jou dan rondfietsen?
“Euh. Er is nog niets getekend, dus wil ik daar nog niet te veel ruchtbaarheid aan geven. Maar ik geraak normaal wel onderdak, ja. Maar dat zullen jullie ten gepasten tijde wel vernemen. En wat Jumbo-Visma betreft, maak daar geen negatief verhaal van alsjeblief. Want uiteindelijk heb ik daar wel twee mooie jaren gekend. Alleen het laatste jaar is het voor mij niet gelopen zoals ik het zelf in gedachten had…”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.