Floris De Tier: “Ik hoop dit jaar nog een grote ronde te rijden”
©Cor Vos
donderdag 9 mei 2019 om 15:56

Floris De Tier: “Ik hoop dit jaar nog een grote ronde te rijden”

Interview Floris De Tier (27) kreeg de voorbije maanden een paar moeilijke noten te kraken. Zo viel hij plots uit de boot voor de Giro, daarna kampte hij met darmklachten, waardoor hij moest passen voor Luik-Bastenaken-Luik. Zondag hervat de Oost-Vlaming met verse moed in de Ronde van Californië. 

Het zal je maar overkomen: in december zekerheid krijgen dat je mag toewerken naar de Giro, om dan een paar maanden later te horen te krijgen dat je alsnog naast de selectie valt. Dat Tom Leezer beter in het Giro-geheel past, redeneren ze bij Jumbo-Visma. “Natuurlijk kwam dat hard aan”, geeft De Tier toe. “Maar het is een aanvaardbare keuze waar ik me bij neergelegd heb.”

Bennett
Tijdens de Ardense klassiekers, waar De Tier behoorlijk wat van verwachtte, kwam dan een darmontsteking de kop opsteken. En in dezelfde periode kreeg hij ook nog eens te horen dat niet hij, maar Sepp Kuss de uitgevallen Robert Gesink zou vervangen in Italië. “Ook dat laatste kan ik plaatsen. Sepp had – met het oog op de Ronde van Californië – een hoogtestage in de benen. Zelf was ik niet helemaal topfit.”

Maar De Tier hoopt dat alle ellende nu achter de rug is. Van dat darmprobleem is hij verlost en hij heeft zijn zinnen gezet op de komende weken en maanden. De ex-veldrijder hoopt toch dat stapje te kunnen zetten na zijn goede Vuelta van vorig jaar. Eerste opdracht: de Amgen Tour of California, waar De Tier een afgelijnde opdracht heeft: kopman George Bennett zo lang  mogelijk bijstaan.  “Na de Ronde van het Baskenland reisde George onmiddellijk door naar Boulder om zich voor te bereiden op Californië. Twee jaar geleden deed hij het ook zo en schreef het rondje op zijn naam. Hij is ook nu onze man voor het eindklassement”, weet De Tier.

Einde contract
Na Californië staan ook nog de rondes van Noorwegen en Zwitserland op de agenda. “En hopelijk mag ik alsnog een grote ronde rijden dit jaar. Door omstandigheden moeten nog wat gaten opgevuld worden. In de Tourkern is bijvoorbeeld een plek vrijgekomen na het uitvallen van Robert Gesink. Al vermoed ik dat daar eerder iemand zal bijkomen die sterk is in de ploegentijdrit. Als dat het geval is, wordt het hopen op een tweede deelname aan de Vuelta.”

De Tier is eind dit jaar einde contract bij Jumbo-Visma. “Natuurlijk zou ik graag blijven. Als je ziet welke stappen Jumbo-Visma heeft gezet… Het is gewoon plezant daar deel van uit te maken. Maar voor mij is nog iets te vroeg om al te praten over een contractverlenging. Eerst zijn de kopmannen aan de beurt. Renners van mijn kaliber moeten traditioneel wat langer wachten. Geen probleem: laat me eerst nog maar wat koersen. Mijn waarde bewijzen voor de kopmannen, of – als de gelegenheid zich voordoet – zelf eens een resultaat neerzetten.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.