Floris Gerts op staande voet ontslagen bij Tarteletto-Isorex

Floris Gerts op staande voet ontslagen bij Tarteletto-Isorex

foto: Cor Vos

vrijdag 9 augustus 2019 om 09:13

Floris Gerts is door Tarteletto-Isorex op staande voet ontslagen. Volgens de Belgische ploeg heeft de Nederlander teamorders geweigerd en sponsors in diskrediet gebracht. Gerts ontkent en is van plan om samen met rennersvakbond CPA zijn ontslag aan te vechten.

De 27-jarige Nederlander maakte eind vorig jaar de overstap van Roompot-Nederlandse Loterij naar de Belgische continentale ploeg. Tussen de renner en de ploeg ontstond volgens teammanager Peter Bauwens al vroeg wrijving over de Zannata-teamfiets. Gerts wijst erop dat hem contractueel een profwaardige fiets werd beloofd, maar in realiteit hem een fiets ter beschikking werd gesteld met versleten onderdelen.

“Hij heeft zes verschillende fietsen gehad en iedere fiets deugde niet”, weerlegt Bauwens. “Ligt het dan aan de fiets of aan de benen en het hoofd van de renner?”, stelt hij hardop de vraag.

De onvrede escaleerde vorige week in de Ronde van Wallonië. Gerts zou volgens Bauwens via WhatsApp dreigende taal hebben geuit naar een ploegleider. “Het waren grote woorden. In zestien jaar tijd heb ik dit nog niet meegemaakt. Wij zijn nog zo fatsoenlijk geweest om hem de Ronde van Wallonië te laten uitrijden. En in onze beslissing om hem te ontslaan zijn we niet over één nacht ijs gegaan, maar alle ploegleiders gaven aan niet meer met hem te willen werken. De UCI en KBWB (Belgische wielerbond, red.) hebben ons voor honderd procent gelijk gegeven”, aldus Bauwens.

Ontslag aanvechten
Gerts heeft inmiddels de hulp van rennersvakbond CPA ingeroepen en overweegt zijn ontslag aan te vechten. Hij ontkent de aantijgingen van Bauwens. “Ik weet niet waar hij het over heeft. Van mij mogen die WhatsApp-gesprekken worden gepubliceerd. In de Ronde van Wallonië kon ik starten met een versleten kettingblad of ik kon naar huis”, aldus Gerts. “Bauwens heeft zich herhaaldelijk niet aan de afspraken gehouden en het ontslag is onterecht. Er is simpelweg geen geldige reden geweest mij te ontslaan. Ik word gesteund door de CPA en ik wacht rustig de juridische gevolgen af. Ik ben heel teleurgesteld in de situatie.”

Bij Tarteletto-Isorex krijgen de renners een fiets in bruikleen die afgemonteerd is met materialen van de leveranciers van het team. “Maar geen rennerskont is hetzelfde dus zij mogen op eigen initiatief een ander zadel monteren”, legt Bauwens uit. “Gerts heeft achter de rug om van de mecanicien een heel trapstel vervangen door zelf een tien of twaalf jaar oud crankstel van Shimano te monteren. Toen hij materiaalpech kreeg, hield hij de ploeg verantwoordelijk. Hij heeft zelf de wijzigingen aangebracht, dan kan je de mecaniciens toch niet verantwoordelijk houden?” Bauwens wenst vanuit privacy-overwegingen de WhatsApp-gesprekken niet openbaar te maken. Na Kirill Pozdnyakov, Arne De Groote en Jelle Mannaerts is Gerts de vierde renner die de ploeg dit seizoen tussentijds heeft verlaten.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair