Franco Pellizotti ploegleider bij Bahrain Merida: “Iets compleet anders”
foto: Sirotti
woensdag 28 november 2018 om 17:44

Franco Pellizotti ploegleider bij Bahrain Merida: “Iets compleet anders”

Franco Pellizotti reed op 13 oktober zijn laatste wedstrijd met de Ronde van Lombardije. De 40-jarige Italiaan heeft echter weinig tijd om op adem te komen, want hij zal het nieuwe seizoen aanvatten als ploegleider bij Bahrain Merida. “Het is iets compleet anders, maar ik ben benieuwd hoe het zal aanvoelen”, zo laat hij weten in gesprek met Cyclingnews.

Pellizotti heeft naar eigen zeggen geen spijt van zijn beslissing om te stoppen. “Ik besefte echter wel dat alles veranderd was, toen ik tijdens het trainingskamp aan tafel zat met de andere ploegleiders. Het voelde vreemd om niet meer met de renners aan tafel te zitten. Ik ben echter blij dat ik gestopt ben, ook al is het nog altijd emotioneel.”

Pellizotti heeft kortom zin in zijn nieuwe leven, al beseft hij dat het flink aanpassen zal worden. “Voor een buitenstaander lijkt het makkelijk om ploegleider te zijn, maar dat is het niet. Het is veel meer dan alleen maar een auto besturen en bidons doorgeven.”

Franco Pellizotti omhelst ploegmaat Giovanni Visconti – foto: Sirotti

Dienstbaar opstellen 
“Je moet als ploegleider een goede kapitein zijn. Je moet problemen oplossen, maar ook renners kunnen begrijpen én sturen. Er kunnen zoveel dingen gebeuren tijdens een koers: valpartijen, ziekte, persoonlijke problemen… Een ploegleider moet hiermee kunnen omgaan. Een kopman moet alleen maar denken aan presteren, en hoort zich niet bezig te houden met randzaken.”

Pellizotti – die de laatste jaren als wegkapitein al op een andere manier keek naar de koers – zal zich in het begin vooral dienstbaar opstellen. “Ik moet nog heel veel kilometers maken, voordat ik mezelf een goede ploegleider kan noemen”, is de Italiaan bescheiden.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.