Frank Hoste verkoos in 1984 de groene trui boven een huis: “Ik heb Kelly geflikt”
Frank Hoste - foto: Cor Vos
Nico Dick
maandag 11 juli 2022 om 19:45

Frank Hoste verkoos in 1984 de groene trui boven een huis: “Ik heb Kelly geflikt”

Als alles goed gaat, wordt Wout van Aert binnen twee weken de 15de Belgische eindwinnaar van het puntenklassement van de Tour de France. Onder meer Frank Hoste ging hem vooraf. Al ging dat niet zonder slag of stoot, lezen we in de zomereditie van RIDE.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

In 1984 droeg Frank Hoste achttien dagen lang de groene trui, tot hij het felbegeerde shirt op de voorlaatste dag van de Tour moest afstaan aan alleskunner Sean Kelly. “Dankzij een bijzonder sterke prestatie van de Ier in de tijdrit”, vertelt Hoste. “Plots stond ik vier punten in het krijt.”

“Nu, op zich geen ramp. Ik had immers al drie ritzeges op zak, mijn contracten voor de Natour-criteriums waren getekend en ik had al een verbintenis met een nieuwe ploeg voor ‘85. Bovendien was er nog altijd een kans dat ik die vier punten opnieuw zou goedmaken in de slotrit, met aankomst op de Champs Elysées.”

Kelly met lege handen
“Tot in die slotrit Kelly plots naast mij kwam rijden en mij een ‘offer you can’t refuse’ deed. Hij had in die bewuste Tour nog niets gewonnen en wilde absoluut niet met lege handen naar huis. Groen op het eindpodium was zijn laatste kans. Dus verzocht hij me niet vol mee te sprinten, zodat ik hem in de stand niet meer zou passeren.”

“In ruil zou ik een gigantische vergoeding op mijn bankrekening krijgen. Nee, het exacte bedrag vertel ik je niet, maar laat me zeggen dat je met dat geld in die tijd een mooi huis kon kopen. Ik ging min of meer akkoord, maar wilde toch nog een keer overleggen met mijn ploegmaats, die mee zouden delen in de winst. Zij hadden drie weken voor mij gewerkt, logisch dus. Zo correct was ik wel.”

Frank Hoste won in 1984 drie Touretappes. Hier klopt hij Sean Kelley – foto: Cor Vos © 2020

Het was toen dat Fons De Wolf me wakker schudde. Denk toch maar eens terug aan de voorbije drie weken, zei hij. Hoe hard je hebt afgezien om zo ver te geraken. En nu ga je het weggeven? Hoeveel keer denk je de komende jaren dat groen nog te pakken? Euh, wellicht nooit meer, besefte ik. En… Jawel, ik bedacht me.”

Twee jaar niet gepraat
“Een paar rondjes verder kwam Kelly nog een keer naast mij rijden. Of het toch zeker in orde was, vroeg hij. Geen antwoord, riep ik terug. Ik wist het natuurlijk wel. Je weet hoe het is afgelopen. Ik heb Kelly dus ferm geflikt, die dag. Ik sprintte vol en werd derde, na Eric Vanderaerden en Pascal Jules. Kelly werd vijfde. Zo pakte ik op de valreep het groen terug. Maar Sean Kelly, die was razend! Twee jaar heeft het geduurd, voor hij opnieuw tegen mij wilde praten… En Fons De Wolf, die kreeg ook gelijk. De groene trui heb ik daarna niet meer gewonnen.”

Lees het hele verhaal
Het hele interview met Frank Hoste is te lezen in het zomernummer van RIDE. We spreken met hem en Eric Vanderaerden over de kansen van Wout van Aert in de strijd om het groen. Je leest het in de nieuwe RIDE, die nu online en een groot aantal verkooppunten te koop is. Bestel nu jouw exemplaar

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.