Frank Schleck wint laatste rit in California, Leipheimer eindoverwinnaar
maandag 23 februari 2009 om 01:12

Frank Schleck wint laatste rit in California, Leipheimer eindoverwinnaar

Frank Schleck van Saxobank heeft de achtste etappe in de Amgen Tour of Californie gewonnen, na een vlucht van 30 kilometer met Vincenzo Nibali bleek hij de snelste op de streep. Het peloton met de klassementsleider finishte op 39 seconden. Levi Leipheimer pakte voor de derde keer op rij de eindoverwinning.

Ook Robert Gesink voltooide de hattrick en won voor de derde keer de jongerentrui in deze ronde.

De laatste etappe van Rancho Bernardo naar Escondido over 156 was geen gemakkelijke opgave. Op de top van de Palomar Mountain (1562 m) bereikten de renners het hoogste punt ooit in deze ronde. De beginfase werd gesierd door een aantal ontsnappingen, de gebroeders Schleck, Jason McCartney en Tyler Hamilton waren met name zeer actief. Ook was er bij iedere ontsnapping een Rabo-renner betrokken, Bauke Mollema en Stef Clement sprongen om beurten mee. Ook Ardilla toonde zich weer even op kop.

Op 100 km van de finish begon de kopgroep met onder anderen Clement, MacCartney, Barredo en Andy Schleck aan de 20 kilometer lange klim met 21 haarspeldbochten. De voorsprong bedroeg nauwelijks 1.30 min. en Astana leidde het peloton. Op de flanken van de Palomar Mountain demarreerde Oscar Sevilla, die snel gezelschap uit de achtergrond kreeg van Frank Schleck en Floyd Landis. Leipheimer en Michael Rogers konden ook aansluiten, gevolg door Robert Gesink, Nibali, Danielson en Zabriskie.

Mollema dook ook weer op en trok met Nibali, Schleck en Chadwick in de aanval. Het peloton was inmiddels flink uitgedund, maar van Astana kregen de vier vluchters weinig ruimte. Op de Cole Grade Road, de laatste steile klim van de dag reden Nibali en Frank Schleck weg van Mollema en Chadwick. Schleck probeerde vervogens Nibali achter te laten maar de taaie Italiaan kwam terug in het wiel. Door het strakke tempo van Astana werden Chadwick en Mollema weer ingerekend. Gesink handhaafde zich tussen de favorieten. Met nog 35 kilometer te gaan was het peloton gedecimeerd tot een man of 25, Schleck en Nibali verdedigden een voorsprong van één minuut. Tijdens de achtervolging sloten er nog een aantal renners aan vanuit de achtergrond.

Op kop van het peloton kreeg Astana hulp van Quick-step en Team High Road maar de twee vluchters wisten hun voorsprong lang stabiel te houden en ondanks de coöperatie in de achtervolgende groep bleven Nibali en Schleck uit het zicht. In de laatste 50 meter hield Schleck de Italiaan makkelijk af en boekte zijn eerste grote overwinning van dit seizoen. George Hincapie won op 39 seconden de sprint van het uitgedunde peloton.

Uitslag 8e etappe:
1. Frank Schlech (Lux/SAX)
2. Vincenzo Nibali (It/LIQ)
3. George Hincapie (VS/THR) op ’39
4. Rory Sutherland (Aus/OCM)
5. Grischa Niermann (Du/RAB)
6. José Luis Rubiera (Sp/Ast)
7. Yaroslav Popovych (Ukr/Ast)
8. Jens Voigt (Du/SAX)
9. Levi Leipheimer (VS/Ast)
10. Hubert Dupont (Fr/AG2R)

Einduitslag:
1. Levi Leipheimer (VS/Ast)
1. David Zabriskie (VS/Grm)
3. Michael Rogers (Aus/THR)
4. Jens Voigt (Du/SAX)
5. Thomas Lövkvist (Zwe/THR)

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.