Frank wint slotrit Critérium International, Dumoulin verliest eindzege aan Péraud
zondag 30 maart 2014 om 16:43

Frank wint slotrit Critérium International, Dumoulin verliest eindzege aan Péraud

Mathias Frank heeft de slotrit in het Critérium International op zijn naam geschreven. De Zwitser van IAM Cycling wist in de slotkilometer weg te springen uit een groepje prominenten en kreeg enkel de Fransman Péraud (AG2R La Mondiale) met zich mee. Tom Dumoulin ging nog lang mee met de favorieten, maar moest uiteindelijk passen. Jean-Christophe Péraud is de eindwinnaar.

Met Tom Dumoulin in de gele leiderstrui vertrok het peloton in Porto-Vecchio voor een 176 kilometer lange etappe naar de Col de l’Ospedale. Onderweg moest het peloton vijf cols beklimmen, waarna de Col de l’Ospedale (14,1 km, 6.2%) het Critérium International 2014 zou afsluiten.

Een kopgroep van vijf renners ontstond na ruim 25 kilometer. Angelo Tulik (Europcar), Julien Fouchard (Cofidis), Leonardo Duque (Colombia), Yoann Paillot (La Pomme Marseille) en Flavion Dassonville (BigMat-Auber 93) brachten de slotrit door in de kopgroep. De maximale voorsprong van het kwintet bedroeg vijf minuten. Deze voorsprong werd al snel verkleind, waardoor de vluchters met ruim zestig kilometer te gaan al opgeslokt werden tijdens de beklimming van de Col de Sainte-Lucie-de-Tallano.

Onder leiding van Garmin-Sharp en Trek vervolgde het peloton haar weg. De Amerikaanse ploegen reden in dienst van respectievelijk Rohan Dennis en Fränk Schleck. Het eerste slachtoffer op de Col de Bacinu, de een-na-laatste klim van de dag, was Jérôme Coppel, de nummer vijf van het klassement. Op 34 kilometer van de meet viel Bryan Nauleau (Europcar) aan en hij kreeg gezelschap van Caleb Fairly (Garmin-Sharp).

De twee bouwden al snel een voorsprong van 45 seconden op op het peloton, met daarin nog leider Dumoulin. Aan de voet van de Col de l’Ospedale bedroeg het gat nog tien tellen, waarna het even later over was voor het duo. Al snel moest Rohan Dennis lossen uit het peloton, dat aangevoerd werd door AG2R La Mondiale, Trek, Tinkoff-Saxo en Bretagne-Séché. Dumoulin plaatste zich in centrale positie.

Brice Feillu (Bretagne-Séché) plaatste een aanval op tien kilometer, maar ver kwam de Fransman niet. Op vijf kilometer van de streep moest Michele Scarponi passen nadat AG2R La Mondiale het tempo opvoerde. Even later moest ook leider Tom Dumoulin de favorieten laten gaan. Een groep van zeven renners bleef over, bestaande uit Vuillermoz, Péraud, Majka, Frank, Sepulveda, Machado en de oudste Schleck. Uiteindelijk bleven Péraud, Schleck, Frank en Majka met z’n vieren over.

In de slotkilometer lieten zij Sepulveda en Machado weer terugkeren, maar Mathias Frank sprong direct weg en kreeg enkel Jean-Christophe Péraud in zijn wiel mee. De Fransman deed geen poging om de Zwitser te verslaan, aangezien hij wist dat de eindzege in het Critérium International voor hem zou zijn.

Critérium International 2014 (2.HC)
Uitslag etappe 3: Porto-Vecchio – Col de l’Ospedale (176 km)

1. flag-ch Mathias Frank (IAM Cycling) in 4u43m59s
2. flag-fr Jean-Christophe Péraud (AG2R La Mondiale) z.t.
3. flag-pt Tiago Machado (Team NetApp-Endura) op 2s
4. flag-lu Fränk Schleck (Trek Factory Racing) op 3s
5. flag-pl Rafal Majka (Tinkoff-Saxo) op 3s
6. flag-ar Eduardo Sepulvada (Bretagne-Seche) op 13
7. flag-fr Alexis Vuillermoz (AG2R La Mondiale) op 20s
8. flag-co Fabio Duarte (Colombia) op 36s
9. flag-fr Rémy di Gregorio (La Pomme Marseille) z.t.
10. flag-fr Julien Simon (Cofidis) z.t.

19. flag-nl Tom Dumoulin (Giant-Shimano) op 2m12s

Eindklassement Critérium International 2014
1. flag-fr Jean-Christophe Péraud (AG2R La Mondiale) in 7u00m12s
2. flag-ch Mathias Frank (IAM Cycling) op 1s
3. flag-pt Tiago Machado (Team NetApp-Endura) op 19s
4. flag-pl Rafal Majka (Tinkoff-Saxo) op 25s
5. flag-ar Eduardo Sepulvada (Bretagne-Seche) op 26s
6. flag-lu Fränk Schleck (Trek Factory Racing) op 28s
7. flag-fr Julien Simon (Cofidis) op 47s
8. flag-fr Alexis Vuillermoz (AG2R La Mondiale) op 48s
9. flag-lu Bob Jungels (Trek Factory Racing) op 57s
10. flag-co Fabio Duarte (Colombia) op 1m07s

16. flag-nl Tom Dumoulin (Giant-Shimano) op 2m07s

Volledige uitslag en klassementen

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.