Frans Maassen rekent op herstelde Jorgenson en goede Benoot: “Kunnen podium rijden”
Benoot en Jorgenson - foto: Cor Vos
Youri IJnsen
vrijdag 12 april 2024 om 14:24

Frans Maassen rekent op herstelde Jorgenson en goede Benoot: “Kunnen podium rijden”

Interview Visma | Lease a Bike zit de laatste weken in de hoek waar de klappen vallen. In de grootste Nederlandse koers van het jaar – de Amstel Gold Race – missen ze aankomende zondag de beoogde kopman Wout van Aert en door andere blessures en afwezigen was het nog even puzzelen. “Maar we hebben nog steeds een goede selectie en ik verwacht mee te kunnen doen in de finale”, tekent WielerFlits op uit de mond van ploegleider Frans Maassen.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

De 59-jarige Limburger kende een bewogen week. Maassen zat in de Ronde van het Baskenland, toen het gruwelijk misging met zijn kopman Jonas Vingegaard. De ploegleider ging met de Deen mee naar het ziekenhuis en moest daarna met tegenzin de ploeg weer oppeppen om te koersen. “Dat was moeilijk”, zegt Maassen. “Het waren heftige dagen. Niemand heeft dan echt zin meer om verder te fietsen. Maar het is wel ons beroep en dan ga je toch weer door. Opgeven is ook geen optie. Uiteindelijk hebben we gestreden met wat er nog in zat. Dat was mooi om te zien.”

Inmiddels kijkt Maassen alweer reikhalzend uit naar de volgende koers. Logisch ook, want in 1991 won de Limburger immers De Amstel. “Daarom zal deze wedstrijd altijd speciaal blijven, al moet ik zeggen dat dit ook het geval was geweest als ik niet gewonnen had. Ik ben Limburger, dit is mijn Limburg. De Amstel Gold Race is de belangrijkste koers van Nederland, maar voor een Limburger is dat altijd extra speciaal. Dit is altijd mijn trainingsgebied geweest, ik ken hier alle wegen en veel mensen. Dat maakt dat deze koers toch ietsje meer in mijn hart zit dan andere wedstrijden.”

Maassen klopt Maurizio Fondriest in 1991 – foto: Cor Vos

Blessures en andere planningen
Maassen en co hadden het moeilijk om tot een selectie van zeven te komen bij Visma | Lease a Bike. Vanwege blessures, ziekte, hoogtestages, planningen en onbeschikbare renners, moest het team nog even flink puzzelen. Uiteindelijk zullen Tiesj Benoot, Per Strand Hagenes, Matteo Jorgenson, Johannes Staune-Mittet, Milan Vader, Tosh Van der Sande en Julien Vermote de eer hoog houden. “Dat was nog best lastig. Donderdagavond hebben we nog besloten dat Mick van Dijke niet rijdt, omdat hij op training wat reactie in zijn knie kreeg na zijn val in Parijs-Roubaix.”

Maassen stelt vast dat dit een mooie selectie is, maar dat het vervelend kan zijn wanneer er opnieuw een tegenslag op hun pad komt. “Ik verwacht toch dat we kunnen strijden met de besten”, voorspelt de ploegleider. “Matteo is ziek geweest, maar nu weer fit. Hij moet er in de finale altijd bij zijn. Tiesj heeft vorig jaar nog laten zien hier podium te kunnen rijden. Dus ik verwacht wel dat zij mee kunnen. Het is moeilijk te voorspellen hoe wij de koers moeten winnen. We moeten eerst in de finale komen en daar moeten de benen spreken. Dan zien we het wel.”

Bij afwezigheid van Dylan van Baarle en een ongelukkige lekke band voor Christophe Laporte, zagen we in Parijs-Roubaix dat Per Strand Hagenes en de broers Mick en Tim van Dijke hun kans pakten. Zo’n scenario ziet Maassen in de Ardennen niet gebeuren. “Per kan deze koers wel heel goed aan – zeker in de toekomst – en Milan kan ver komen, maar dat ligt aan het koersverloop. Alleen is het wel zaak dat we Tiesj en Matteo in de finale brengen. Daar krijgen we onze handen al vol mee om dat te realiseren. Maar ik heb er vertrouwen in dat we goed gaan meedoen zondag.”

Maassen met Van der Sande in de Amstel van vorig jaar – foto: Cor Vos

Alle druk ligt bij Van der Poel
Mathieu van der Poel geldt als de absolute topfavoriet voor zondag, iets waar Maassen het roerend mee eens is. “Hadden wij Wout van Aert erbij gehad, dan was dat anders geweest. Samen met Remco Evenepoel en Tadej Pogačar, is Wout de enige die Van der Poel qua niveau kan levelen. Nu zij er allemaal niet zijn, is deze Van der Poel wel de topfavoriet. Ik ben benieuwd of iemand hem kan bedreigen. Iedereen zal zijn koers op hem afstemmen. Dat maakt het voor hem wel lastig. Maar hij is momenteel zó sterk, dat hij dat moet aankunnen. Dat is geen discussie.”

Vorig jaar gebruikte Pogačar de Keutenberg om het definitieve verschil te maken. De vraag is of Van der Poel dezelfde loeistijle kuitenbijter zal gebruiken om zijn duivels te ontbinden. “Dat kan hij daar wel, dat geloof ik echt wel”, denkt Maassen. “Al is het niet te hopen dat hij dat doet, dat zou ik toch vervelend vinden. Maar ik weet niet wat hij in zijn hoofd heeft. In principe hoeft hij nergens het verschil te maken, want hij heeft altijd zijn sprint nog. Maar deze koers is zo zwaar, dat er kleine groepjes over de streep komen. Daar ligt de kans voor de rest en de valkuil voor hem.”

Toch rekent Maassen erop dat zijn ploeg Alpecin-Deceuninck opnieuw sterk voor de dag komt. “Ze hebben het tot op heden fantastisch gedaan, zowel in Vlaanderen als Roubaix. Chapeau voor hen. Ik moet zeggen dat ik niet echt verrast was door hun optredens, maar de wijze waarop ze gedomineerd hebben was wel heel erg goed. Misschien nog beter dan ik gedacht had. Als je kopman zo sterk is, dan functioneert heel de ploeg beter. Als wij Wout erbij hebben, groeit ook heel het team. Dat is een gegeven. Een goede kopman maakt een formatie twee keer zo sterk.”


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.