Franse wielerbond wil renners die kampioenschap overslaan straffen
Bardet en Alaphilippe - foto: Cor Vos
woensdag 26 juni 2019 om 08:30

Franse wielerbond wil renners die kampioenschap overslaan straffen

Niet alleen in Nederland ontbreken er dit jaar enkele grote namen tijdens de nationale kampioenschappen. In Frankrijk besloten Julian Alaphilippe en Romain Bardet om de titelstrijd in La Haie-Fouassière met het oog op de Tour te laten voor wat het is. De Franse wielerbond is teleurgesteld en kondigt maatregelen aan.

“Dit is onaanvaardbaar. We zullen voor 2020 sancties voorstellen” vertelt Ludovic Sylvestre, die namens de bond verantwoordelijk is voor de kampioenschappen, aan de Franse krant Le Télégramme. De bond had een principeakkoord met alle wielerploegen, maar dit blijkt nu weinig waard te zijn. “Dit jaar hebben we de aanwezigheid verplicht gesteld, maar daar bleef het ook bij. We hebben geen sancties ingesteld, omdat we dachten dat motivatie van de driekleur voldoende zou zijn. Twee renners, en niet de minsten, schitteren nu door afwezigheid”, stelt hij vast. “Vrijdag hebben we een vergadering en zullen we voorstellen om vanaf 2020 met sancties te komen.”

Welke sanctie de bond de renners op zal leggen, is nog niet duidelijk. “In Italië zien we dat renners die niet deelnemen worden uitgesloten van de nationale selectie. In België mag een renner na het nationale kampioenschap zeven dagen niet koersen. We bestuderen de mogelijkheden”, klinkt het.

“Dit is respectloos richting de organisatoren en de bond”, gaat Sylvestre verder. “Ook deze renners begonnen als junior en hebben gebruik gemaakt van de faciliteiten van de bond. We zijn erg teleurgesteld in ze”, verklaart hij. “Ik kan je garanderen dat volgend jaar in Plumelec iedereen er bij zal zijn. Of ze hebben een probleem voor de rest van hun loopbaan.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.