Franse wielerheld Raymond Poulidor wordt geëerd met standbeeld op Pla d’Adet
foto: Cor Vos (archief)
woensdag 25 oktober 2023 om 10:00

Franse wielerheld Raymond Poulidor wordt geëerd met standbeeld op Pla d’Adet

De Tour de France zal volgend jaar waarschijnlijk een bezoekje brengen aan skiresort Saint-Lary, om er te finishen op de beklimming van Pla d’Adet. Op de top van deze beklimming is in 2024 een bronzen beeld van Raymond Poulidor te zien, als eerbetoon aan de in 2019 overleden Franse wielerheld.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Als alles volgens plan verloopt, zal het monument in april 2024 worden onthuld op de top van de klim van Pla d’Adet. De Bretonse beeldhouwer Bernard Potel zal het beeld vervaardigen. Potel creëerde in het verleden ook al bustes van andere bekende Fransen, zoals de voormalige politicus en militair Charles de Gaulle en acteur Jean-Paul Belmondo.

Dit project ging in september al van start en zal zo’n acht maanden duren. Om dit project te kunnen uitvoeren, heeft het stadsbestuur van Saint-Lary besloten om de krachten te bundelen met de vereniging “Les amis de Raymond Poulidor”. Er wordt ook een oproep tot donaties gelanceerd voor bedrijven en particulieren.

Laatste Tourtriomf van ‘Poupou’
Het stadsbestuur van Saint-Lary en de vereniging Les amis de Raymond Poulidor willen met een standbeeld stilstaan bij het feit dat Raymond Poulidor in 1974, volgend jaar dus exact vijftig jaar geleden, in skiresort Pla d’Adet zijn laatste Touretappe wist te winnen. De Fransman was toen 38 jaar en in de nadagen van zijn carrière.

Hij werd in die Tour van 1974 ook nog tweede in het eindklassement, achter zijn grote rivaal Eddy Merckx. Drie jaar later, in 1977, besloot Poupou op 41-jarige leeftijd een punt te zetten achter zijn lange en succesvolle carrière.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.