Froome deelt nieuwe tik uit op Mont Ventoux
zondag 14 juli 2013 om 16:34

Froome deelt nieuwe tik uit op Mont Ventoux

Froome

Chris Froome heeft de vijftiende rit met aankomst op de Mont Ventoux op zijn erelijst bijgeschreven. De Brit reed in zijn gele trui de tegenstand al vroeg uit de wielen. De Colombiaan Nairo Quintana (Movistar) wist Froome het langst bij te benen, en eindigde als tweede, voor Mikel Nieve (Euskaltel). Door zijn etappezege verstevigt Froome ook zijn leidersplaats in het algemeen klassement. Bauke Mollema en Laurens ten Dam eindigden als achtste en negende op bijna twee minuten achterstand.

Pogingen van Thomas De Gendt, Tony Martin en Pierre Rolland kenden in een razendsnel eerste wedstrijduur – met een gemiddelde snelheid van 49,2 kilometer per uur – geen succes. Het peloton liet pas in het tweede uur begaan, nadat een tienkoppige groep met Wout Poels, Sylvain Chavanel, Peter Sagan, Alberto Losada, Julien El Fares, Christophe Riblon, Pierrick Fédigo, Jérémy Roy, Daryl Impey en Markel Irizar was weggereden.

De drager van de bolletjestrui, Pierre Rolland, probeerde samen met Marcus Burghardt het gat te dichten, maar bleef hangen op tien seconden van het tiental. Hierna brak de veer bij de achtervolgers. Zij werden niet veel later weer ingelopen door het peloton, waar Europcar het tempo optrok, en de achterstand verkleinde tot drie minuten. Ook in de kopgroep moest, ten koste van El Fares, een tandje bijgestoken worden. De Fransman van Sojasun moest zijn medevluchters laten gaan.

Na een tijdje legde ook Europcar zich neer bij de situatie. Toch liep onder impuls van Movistar het verschil niet terug op, waardoor het peloton met een achterstand van iets minder dan twee minuten aan de Mont Ventoux begon. Intussen bouwde Peter Sagan zijn voorsprong in de strijd om de groene trui uit, door aan de tussensprint de volle twintig punten op te eisen. Aan de voet van de kale berg ging Sylvain Chavanel in de kopgroep aan. Hij bleef het langst de favorieten voor, maar moest zich op bijna dertien kilometer van de top toch gewonnen geven.

In het uitgedunde peloton kwam de eerste tegenprik bij de favorieten van Mikel Nieve. Deze wist met de Luxemburger Andy Schleck meteen een slachtoffer slachtoffer te maken. Jongeling Nairo Quintana werd geïnspireerd door Nieve en trok op twaalf kilometer van de streep in de tegenaanval. Nieve kreeg snel het gezelschap van de kleine Colombiaan. Het tweetal nam een voorgift van 45 seconden.

Richie Porte trok op negen kilometer van de top het tempo in de groep op. Enkel zijn kopman Chris Froome en Alberto Contador konden volgen. Na enkele minuten was het lied van Porte uitgezongen en trok Froome zelf ten aanval. De Brit kwam snel bij Quintana en probeerde ook hem kwijt te spelen. De kleine Colombiaan plooide echter niet. Contador daarentegen, die inmiddels het gezelschap van Mikel Nieve gekregen had, zag zijn achterstand kilometer per kilometer groeien.

Een ideale samenwerking tussen de Brit en de Colombiaan ontstond, tot Chris Froome bij het ingaan van de slotkilimeter zijn medevluchter eraf reed. Froome stoomde in zijn gele trui alleen op de top af en won. Quintana verloor in de slotkilometer nog een halve minuut op de Brit, terwijl Nieve zijn landgenoot Contador wist te lossen. Wel kreeg Nieve het gezelschap van Joaquim Rodriguez. Het tweetal sprintte voor de derde plaats, waarna Nieve de snelste bleek.

Bauke Mollema en Laurens ten Dam wisten lang in een achtervolgende groep met onder meer Jakob Fuglsang en Joaquim Rodriguez stand te houden. Pas in de laatste meters moesten de kopmannen van Belkin Pro Cycling enkele seconden toegeven. Wel wisten zij hun respectievelijk tweede en vijfde plaats in het algemeen klassement te behouden. Mollema en Ten Dam volgen nu allebei op meer dan vier minuten van gele truidrager Chris Froome.

Tour de France 2013 (2.WT)
Uitslag etappe 15: Givors – Mont Ventoux

1. Chris Froome (Groot-Brittannië/Team Sky) in 5u48m45s
2. Nairo Quintana (Colombia/Movistar Team) op 29s
3. Mikel Nieve (Spanje/Euskaltel-Euskadi) op 1m22s
4. Joaquim Rodriguez (Spanje/Katusha Team) z.t.
5. Roman Kreuziger (Tsjechië/Saxo Bank-Tinkoff) op 1m40s
6. Alberto Contador (Spanje/Saxo Bank-Tinkoff) z.t.
7. Jakob Fuglsang (Denemarken/Astana Team) op 1m43s
8. Bauke Mollema (Nederland/Belkin Pro Cycling) op 1m46s
9. Laurens ten Dam (Nederland/Belkin Pro Cycling) op 1m53s
10. Jean-Christophe Péraud (Frankrijk/Ag2r-La Mondiale) op 2m08s

Algemeen klassement na etappe 15
1. Chris Froome (Groot-Brittannië/Team Sky) in 61u11m43s
2. Bauke Mollema (Nederland/Belkin Pro Cycling) op 4m14s
3. Alberto Contador (Spanje/Saxo Bank-Tinkoff) op 4m25s
4. Roman Kreuziger (Tsjechië/Saxo Bank-Tinkoff) op 4m28s
5. Laurens ten Dam (Nederland/Belkin Pro Cycling) op 4m54s
6. Nairo Quintana (Colombia/Movistar Team) op 5m47s
7. Jakob Fuglsang (Denemarken/Astana Team) op 6m22s
8. Joaquim Rodriguez (Spanje/Katusha Team) op 7m11s
9. Jean-Christophe Péraud (Frankrijk/Ag2r-La Mondiale) op 7m47s
10. Michal Kwiatkowski (Polen/Omega Pharma-Quickstep) op 7m58s

Puntenklassement: Peter Sagan (Cannondale)
Bergklassement: Chris Froome (Team Sky)
Jongerenklassement: Nairo Quintana (Movistar)
Teamklassement: Saxo Bank-Tinkoff
Strijdlust: Sylvain Chavanel (Omega Pharma-Quickstep)

Volledige uitslag en klassementen

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.