Froome degradeert tegenstand op Ax 3 Domaines, Belkin sterk
zaterdag 6 juli 2013 om 16:53

Froome degradeert tegenstand op Ax 3 Domaines, Belkin sterk

Froome

foto: Sirotti

Chris Froome heeft de achtste etappe met aankomst op Ax 3 Domaines op zijn naam geschreven. De kopman van Team Sky toonde zich oppermachtig op de slotklim en won met ruim verschil. Richie Porte maakte het feest compleet door als tweede te eindigen. Alberto Contador en Joaquim Rodriguez waren de grote verliezers van de dag. Laurens Ten Dam en Bauke Mollema reden een erg knappe etappe en eindigden beide in de top 10.

Johnny Hoogerland liet in het begin van de rit zien goed hersteld te zijn van de valpartij op de eerste dag. De Nederlands kampioen was een van de aanstokers van de vroege vlucht, die verder gevormd werd door Fransen Rudy Mollard, Jean-Marc Marino en Christophe Riblon, in 2010 winnaar op Ax 3 Domaines.

De vier vluchters kregen van de mannen van Sky en Greenedge een maximale voorsprong van zeven minuten, en het werd dus al snel duidelijk dat kopman Chris Froome een duidelijk plan had voor de rit van vandaag. De voorsprong over de glooiende wegen smolt als sneeuw voor de zon, wat resulteerde in het feit dat de vier aanvallers de Col de Pailhères mochten aanvatten met een voorsprong van slechts één minuut.

Vooraan besefte Riblon dat het tempo omhoog moest, en liet met één welgemikte versnelling zijn kompanen achter zich. In de groep met de favorieten besloot Robert Gesink op avontuur te trekken, in jacht op koploper Riblon. De klimmer van Belkin liep in rap tempo uit op het uitgedunde peloton. De vluchtpoging van Gesink inspireerde ook Thomas Voeckler tot een aanval.

Bauke Mollema

foto: Sirotti

Op 36 kilometer van de streep besloot Nairo Quintana aan de boom te schudden. De Colombiaan rekende in geen tijd Voeckler en Gesink in, en liet ze snel achter. Ondertussen begon Daryl Impey de last te voelen van de gele trui, en moest lijdzaam toezien hoe onder meer de Sky-trein bij hem wegreed. Ook Wout Poels moest al vroeg afhaken.

De Colombiaan van Movistar borduurde verder op zijn tocht naar ritwinst, wat resulteerde in het inrekenen van vroege vluchter Riblon. In de groep met favorieten voor de eindzege konden ook Pierre Rolland en Igor Anton zich niet inhouden. De geoliede Sky-machine zorgde er echter voor dat de voorsprong speelbaar bleef. Tejay van Garderen, nummer vijf vorig jaar en medekopman van BMC, beleefde een slechte dag en moest vroeg passen.

Quintana kwam als eerste boven op de Pailhères, gevolg door Rolland en Nieve. De mannen van Froome hadden op de top één minuut achterstand op de klimmer van Movistar, met de ziedende afdaling richting Ax 3 Domaines voor de boeg. Bauke Mollema en Thibaut Pinot hadden moeite om het tempo te volgen bergaf, en zagen zich gelost door het beulswerk van Sky, maar wisten weer terug post te vatten voorin.

Rolland wist in de afdaling Quintana bij te halen, maar moest op de slotklim meteen passen bij een nieuwe versnelling van de Colombiaan. Ondertussen moest Michal Kwiatkowski, drager van de jongerentrui, de favorieten laten gaan. Op zeven kilometer van de streep zette Richie Porte zich op kop voor Froome, en dit zorgde meteen voor enkele slachtoffers. Onder meer voor Andy Schleck ging het tempo te snel, evenals voor Evans, Rolland en Talansky.

Het tempo van Porte zorgde ervoor dat ook Mollema en Rodriguez moesten afhaken. De twee Sky-mannen reden zo hard op kop, dat ook Contador en Valverde moesten passen. Froome reed in zijn eentje naar Quintana toe, en liet hem meteen achter. In de achtergrond moest Contador zelfs Valverde laten gaan, en werd bijgestaan door Kreuziger.

Froome

foto: Sirotti

Froome reed ondertussen steeds verder weg van zijn rivalen, terwijl Contador zelfs Ten Dam moest laten gaan. In de achtergrond herstelde Bauke Mollema zich ook knap, en wist de aansluiting te vinden bij de groep Contador. De kopman van Belkin wist zelfs nog dicht bij Valverde te eindigen, en besloot knap als vierde in de daguitslag. Laurens ten Dam maakte de dag voor Belkin helemaal goed door als vijfde te eindigen.

Tour de France 2013
Uitslag etappe 8: Castres-Aix 3 Domaines (195 km)

1. Chris Froome (Groot-Brittannië/Sky Procycling) in 5u03m18s
2. Richie Porte (Australië/Sky Procycling) op 51s
3. Alejandro Valverde (Spanje/Movistar Team) op 1m08s
4. Bauke Mollema (Nederland/Belkin Pro Cycling Team) op 1m10s
5. Laurens ten Dam (Nederland/Belkin Pro Cycling Team) op 1m16s
6. Mikel Nieve (Spanje/Euskaltel-Euskadi) op 1m34s
7. Roman Kreuziger (Tsjechië/Team Saxo-Tinkoff) op 1m45s
8. Alberto Contador (Spanje/Team Saxo-Tinkoff) z.t.
9. Nairo Quintana (Colombia/Movistar Team) z.t.
10. Igor Anton (Spanje/Euskaltel-Euskadi) z.t.

11. Joaquim Rodriguez (Spanje/Katusha Team) op 2m06s
21. Andy Schleck (Luxemburg/Radioshack-Leopard) op 3m34s
26. Cadel Evans (Australië/BMC Racing Team) op 4m13s
37. Robert Gesink (Nederland/elkin Pro Cycling Team) op 7m50s
48. Wouter Poels (Nederland/Vacansoleil-DCM) op 9m15s
56. Tejay van Garderen (Verenigde-Staten/BMC Racing Team) op 12m15s

Volledige Rituitslag

Froome

foto: Sirotti

Algemeen klassement na rit acht
1. Chris Froome (Groot-Brittannië/Sky Procycling) in 32u15m55s
2. Richie Porte (Australië/Sky Procycling) op 51s
3. Alejandro Valverde (Spanje/Movistar Team) op 1m25s
4. Bauke Mollema (Nederland/Belkin Pro Cycling Team) op 1m44s
5. Laurens Ten Dam (Nederland/Belkin Pro Cycling Team) op 1m50s
6. Roman Kreuziger (Tsjechië/Team Saxo-Tinkoff) op 1m51s
7. Alberto Contador (Spanje/Team Saxo-Tinkoff) z.t.
8. Nairo Quintana (Colombia/Movistar Team) op 2m02s
9. Joaquim Rodriguez (Spanje/Katusha Team) op 2m31s
10. Michael Rogers (Australië/Team Saxo-Tinkoff) op 2m40s

21. Andy Schleck (Luxemburg/Radioshack-Leopard) op 4m00s
23. Cadel Evans (Australië/BMC Racing Team) op 4m36s
41. Wouter Poels (Nederland/Vacansoleil-DCM) op 9m45s
44. Tejay van Garderen (Verenigde-Staten/BMC Racing Team) op 12m38s

Volledig Algemeen klassement na rit 7

Gele trui: Chris Froome
Groene trui: Peter Sagan
Witte trui: Nairo Quintana
Bergtrui: Chris Froome

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.