Froome is tegen salarisplafond: “Ploegen worden gestraft voor succes”
foto: Cor Vos
dinsdag 2 april 2019 om 14:41

Froome is tegen salarisplafond: “Ploegen worden gestraft voor succes”

Moet er in het wielrennen nu wel of geen salarisplafond komen? Met die vraag houdt UCI-voorzitter David Lappartient zich al een tijdje bezig. Vincenzo Nibali is voor een dergelijk plafond, maar Chris Froome is faliekant tegen. “Zo kunnen ploegen niet profiteren van succes”, beweert hij in gesprek met El Mundo.

Het is niet verrassend dat Froome tegen een salarisplafond is, aangezien hij deel uitmaakt van de rijkste ploeg van het peloton: Team Sky. Volgens de laatste geruchten zal het budget van Team INEOS – de opvolger van Team Sky – worden opgekrikt naar liefst veertig miljoen pond, een krappe 47 miljoen euro.

Nibali sprak zich eerder al uit over de dominantie van Team Sky. “Ze verstoren de markt. Om ervoor te zorgen dat ploegen financieel op meer gelijke voet staan, is een salarisplafond wellicht een optie.” Lappartient kan zich wel vinden in dit idee. “We denken na over een salarisplafond, waarbij we een grens trekken hoeveel geld ploegen kunnen spenderen.”

Profiteren van succes 
Een slecht idee, aldus Froome. “Dat druist in tegen het hebben van succes”, zo is de viervoudig Tourwinnaar van mening. “We hebben nu het grootste budget, maar dat is niet altijd zo geweest. Toen we begonnen in 2010, waren we zeker niet de grootste ploeg”, zo stelt de Brit.

“We hadden echter wel succes, waardoor je ook als team kunt groeien. Ik zou het jammer vinden mochten ploegen niet meer kunnen groeien door het behalen van succes.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.