Froome over heroïsche Giro-aanval: “Dumoulin had het roze kunnen pakken”

Froome over heroïsche Giro-aanval: “Dumoulin had het roze kunnen pakken”

foto: Sirotti

donderdag 20 december 2018 om 19:54

De negentiende etappe van de voorbije Giro d’Italia is misschien wel hét orgelpunt van Chris Froome’s carrière. De Brit – die kansloos leek voor de eindzege – wist die dag de ronde op zijn kop te zetten, door een heroïsche aanval op de Finestre. “Maar als Tom Dumoulin had doorgereden, zou hij het roze hebben gepakt”, zo vertelt Froome aan Velonews.

Het Amerikaanse wielermedium komt met een uitgebreide reconstructie van die bewuste negentiende etappe. Als Froome aanvalt op de onverharde stroken van de Colle delle Finestre, is het nog ruim zeventig kilometer te gaan. Een wanhoopspoging, denken de meeste mensen. Maar Froome houdt stand.

Sterker nog: hij loopt alleen maar verder uit op een achtervolgend groepje bestaande uit Dumoulin, Miguel Ángel López, Richard Carapaz, Thibaut Pinot en diens ploegmakker Sébastian Reichenbach. Froome weet uiteindelijk een heroïsche onderneming succesvol af te ronden. De renner van Sky pakte de roze trui, die hij vervolgens niet meer afstond.

Dumoulin verloor die vrijdag ruim drie minuten op zijn Britse rivaal. “Maar als Tom in tijdritmodus was gegaan op de Finestre, had hij het roze gepakt. Hij is namelijk een betere tijdrijder. Meerdere renners in je wiel: het remt af”, is Froome van mening. “Ik geloof echt dat ik geen tijd had gepakt op Dumoulin, mocht het een man-tegen-man-gevecht zijn geweest.”

Dumoulin: “Niemand had zijn aanval verwacht”
Dumoulin zelf wil niet zo ver gaan. “Misschien heb ik een fout gemaakt, misschien ook niet. Niemand had verwacht dat Froome al zo vroeg volle bak zou gaan. Normaal rekent een groepje van vijf een enkele aanvaller in.” Die dag gebeurde dat echter niet. Met het gekende resultaat.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.