Froome over kritiek op nieuwe hoofdsponsor: “Focus liever op het positieve”
foto: Cor Vos
donderdag 2 mei 2019 om 10:05

Froome over kritiek op nieuwe hoofdsponsor: “Focus liever op het positieve”

De intrede van chemiegigant Ineos in het wielrennen blijft niet onbesproken. Ook niet op de persconferentie waar de opvolger van Team Sky officieel aan de internationale pers werd gepresenteerd. Chris Froome houdt zich alleszins niet te zeer bezig met het milieuonvriendelijke imago van Ineos: “Ik ben gefocust op het positieve. Er is een nieuwe sponsor en dat is een goede zaak voor het wielrennen.”

Team Sky, de ploeg die vorig jaar de Tour de France met een orka op de rug betwistte om aandacht te vragen voor het wereldwijde plasticprobleem, dat in zee gaat met een van de grootste plasticproducenten ter wereld; dat roept natuurlijk vragen op. Maar viervoudig Tourwinnaar Chris Froome vindt dat er met twee maten wordt gemeten: “Er is veel kritiek op onze sponsor, terwijl andere teams niet zo hard onder vuur worden genomen. Er zijn ook andere teams in het peloton die een energiesponsor hebben. Aan hun renners worden daarover geen vragen gesteld. Dat is niet fair”, is Froome, die onder meer doelt op Total, van mening.

Ploegfilosofie verandert niet
“Als team verandert onze filosofie niet”, vervolgt Froome. “We blijven ons best doen om ons plasticgebruik terug te dringen, voornamelijk het gebruik van wegwerpplastic. Ik begrijp tevens dat Ineos haar best doet om de milieuproblemen te tackelen.” In plaats daarvan focust Froome zich liever op het positieve. “Er is een nieuwe sponsor en dat is een goede zaak voor het wielrennen”, zegt hij tegen Belga.

Diverse milieuorganisaties hebben aangekondigd tijdens de Tour de Yorkshire tegen Ineos te gaan betogen. Zo zijn er onder meer al 15.000 maskers uitgedeeld waar Ratcliffe als duivel wordt afgebeeld en de kans is groot dat deze langs het parcours te zien zullen zijn. “Opnieuw, ik kijk naar het positieve”, zegt Froome. “De koers brengt mensen samen. Families komen naar buiten met hun kinderen om naar de wedstrijd kijken. Ik ben hier onder meer omdat ik me de Tourstart in 2014 herinner, daarna ervaarde ik nergens nog die sfeer, die beleving van de koers. Het was ongelooflijk.”

De Tour de Yorkshire duurt van 2 tot en met 6 mei.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.