Fuglsang soleert naar zege in koninginnenrit Tirreno-Adriatico
zondag 17 maart 2019 om 16:50

Fuglsang soleert naar zege in koninginnenrit Tirreno-Adriatico

Jakob Fuglsang heeft in Tirreno-Adriatico de rit naar Recanati op zijn naam geschreven. De renner van Astana kwam na een 180 kilometer lange etappe solo als eerste over de finish.

Tien vluchters
Vroeg in de rit gingen tien renners op avontuur. De Belgen Tosh Van der Sande (Lotto Soudal), Nathan Van Hooydonck (CCC Team) en Tom Van Asbroeck (Israel Cycling Academy) hadden gezelschap van de Deen Mads Pedersen (Trek-Segafredo), de Duitser Nico Denz (AG2R La Mondiale), de Rus Ivan Rovny (Gazprom-RusVelo), de Spanjaard Jorge Arcas (Movistar) en de Italianen Daniel Oss (BORA-hansgrohe), Edoardo Zardini en Davide Gabburo (Neri Sottoli).

Drie renners wisten na kilometers achtervolgen de aansluiting te maken. Nadat Giovanni Visconti (Neri Sottoli), Steve Morabito (Groupama-FDJ) en Julien Simon (Cofidis) waren aangesloten, bestond de kopgroep uit dertien man. De leiders reden een maximale voorsprong van meer dan acht minuten bij elkaar. Jumbo-Visma bepaalde het tempo aan kop van het peloton.

Na een relatief vlakke aanloop kregen de renners tijdens de finale drie lokale omlopen van 22,8 kilometer voorgeschoteld met daarin de nodige kuitenbijters. De kopgroep verbrokkelde en twee rondes voor het einde waren Denz, Zardini, Gabburo en Pedersen de enige vier overgebleven renners aan kop van de wedstrijd.

Astana neemt controle over
In de achtergrond brak op initiatief van Astana het peloton in meerdere stukken. Er ontstond een elitegroep achtervolgers met onder meer Lutsenko, Yates, Roglic en Dumoulin. Jakob Fuglsang ging uit die groep op jacht naar de koplopers en wist zich bij de vooraan overgebleven Denz, Gabburo en Pedersen te voegen. Met nog elf kilometer te gaan ging de Deen er na een demarrage op een steil stuk solo vandoor.

In de groep der favorieten ontstond na een versnelling van Yates een nieuwe schifting. Er ontstond een groep van acht. Dumoulin had aanvankelijk de aansluiting gemist, maar wist later terug te keren. Na een nieuwe demarrage van Yates moest Roglic aanvankelijk passen, maar de Sloveen wist zich alsnog terug te vechten.

Fuglsang zegeviert, gevoelige tik Yates
Fuglsang reed ondertussen een kleine minuut voor zijn achtervolgers. Hij soleerde naar de overwinning en hield stand op de steile slotklim. Na Izagirre in Nice voltooide hij daarmee de dubbel voor zijn ploeg Astana, dat in 2019 al 19 overwinningen mocht noteren.

Yates reed op de steile slotklim Roglic opnieuw uit het wiel. Aan de finish had hij een voorsprong van 18 tellen op de Sloveen.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.