Fuglsang zet in Luik kroon op voorjaar: “Ik moest zelf de schifting doorvoeren”
zondag 28 april 2019 om 17:23

Fuglsang zet in Luik kroon op voorjaar: “Ik moest zelf de schifting doorvoeren”

Jakob Fuglsang kende al een ijzersterke klassiekerperiode en wist met winst in Luik-Bastenaken-Luik een kers op de taart te zetten. De Deen sloeg zijn slag op de Roche-aux-Faucons, de laatste klim van een koude en kille dag door Wallonië. “Het was een lastige dag”, vatte Fuglsang het zelf samen.

“Voor de laatste klim had ik de ploeg die mij perfect afzette”, legt Fuglsang uit. “We reden vandaag overal, maar op het belangrijkste moment waren we van voren. Gorka Izagirre leidde uitstekend naar de voet en toen Michael Woods begon met aanvallen, was dat het perfecte moment voor mij.”

‘Mijn finish was op de top’
De Astana-kopman had een uitgekiend plan, vertelde hij na afloop. “Mijn finish was op de top, dat wist ik van de verkenning van vrijdag. Ik wist dat ik niet kon wachten. In het eerste deel moet ik zelf de schifting doorvoeren en in de tweede deel zag ik dat Woods op de limiet zat. Ik moest het nog een keer proberen en toen ik omkeek was hij gelost”, beschrijft hij. Ook Davide Formolo reed hij na de Roche-aux-Faucons uit het wiel. “Toen dacht ik: nu moet je echt alles geven en door blijven gaan.”

‘Scary moment’ over bijna-valpartij
De voorsprong van Fuglsang was geruststellend, schommelend rond de halve minuut. Toch wist hij het nog spannend te maken, toen hij in een natte afdaling een slipper maakte. Hij herstelde zich goed. “Een scary moment, maar het gaf me adrenaline voor de finale”, zo zegt hij het zelf. Overigens had zijn vrouw al voorspeld dat Fuglsang na de derde plek in de Amstel Gold Race en de tweede plaats in de Waalse Pijl nu in Luik zou winnen. “Het is een geweldig moment en ik zal vanaf nu altijd naar haar luisteren”, grapt de winnaar.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.