Gaze wint eerste Wereldbeker mountainbike van 2018, Van der Poel vierde

Gaze wint eerste Wereldbeker mountainbike van 2018, Van der Poel vierde

foto: Orange Pictures (archief)

zaterdag 10 maart 2018 om 15:24

Sam Gaze heeft de eerste Wereldbeker Cross Country van het mountainbike-seizoen op zijn naam geschreven. De 22-jarige Nieuw-Zeelander van Specialized Racing rekende in het Zuid-Afrikaans Stellenbosch af met wereldkampioen Nino Schurter. Maxime Marotte vervolledigde het podium. Mathieu van der Poel (Corendon-Circus) werd na een straffe wedstrijd knap vierde.

Indrukwekkende start Van der Poel
Wereldkampioen Schurter schoot als een komeet uit de startblokken. Datzelfde gold voor Van der Poel. Hij moest in het midden van het veld starten, maar rukte binnen vijf minuten op naar de eerste vijftien in koers. Lukas Flückiger had minder gelukt: hij kende in de startstraat materiaalpech en moest het eerst deel van de route lopend afleggen. De jonge Nieuw-Zeelanders Sam Gaze en Anton Cooper hadden in de beginfase als enige een antwoord op Schurter.

Van der Poel vindt aansluiting bij koplopers
Bij het passeren van de finishlijn na de eerste ronde, vond Van der Poel aansluiting bij de kop van de wedstrijd. Schurter schudde met zijn hoofd, zichtbaar onder de indruk van onze landgenoot. Beloftenwereldkampioen Gaze, die Van der Poel vorige week nog over de knie legde, nam daarna het initiatief. In het technische deel van de afdaling sloeg hij een gaatje. Schurter probeerde de aansluiting te vinden, maar de overige vier hadden het daar lastig. De Zwitser kwam kort daarop bij Gaze en samen trokken zij door.

Schurter en Gaze slaan gat
Van der Poel nam in de achtervolging de koppositie. Na drie van de zeven rondes volgde onze landgenoot op tien seconden van de kop. Frans kampioen Maxime Marotte – tevens de nummer twee op de UCI-wereldranglijst – was de enige die Van der Poel kon volgen, maar het gat naar Gaze en Schurter werd daarna wel steeds groter. Onze landgenoot besloot op de eerste langere beklimming in ronde vier afstand van de Fransman te nemen en ging op jacht naar de twee koplopers.

Marotte laat Van der Poel achter
Marotte slaagde erin na vier rondes in om vooraan aansluiting te vinden. Van der Poels achterstand bleef status quo, maar de mountainbiker van Corendon-Circus hield het drietal wel in het zicht. De nummer vijf volgde op dat moment al op meer dan een minuut. De Fransman moest vooraan zijn inspanning al snel bekopen, toen Schurter – eveneens olympisch kampioen – opnieuw de gashendel opentrok. Gaze vertrok nauwelijks een spier en bleef in het wiel van de wereldkampioen plakken.

Gaze sprint naar verdiende zege
Van der Poel volgde na vijf rondes op 35 seconden van de twee leiders. Hij zou de vierde plek niet meer verliezen. In de twee slotrondes kwam ook Marotte niet meer terug vooraan, ondanks dat het gat steeds klein was. Schurter bleef Gaze bestoken, maar hij kon de jonge Nieuw-Zeelander niet kraken. In de slotfase probeerde de jongeling de 31-jarige Zwitser diverse malen overboord te gooien, maar Schurter kraakte niet. Marotte leek in de laatste 500 meter vervolgens terug te komen, maar de explosieve Gaze zette zijn sprint net op tijd in. Schurter had vervolgens niet de benen om hem te remonteren.

flag-za Wereldbeker Cross Country Stellenbosch – elite heren
flag-nr1 flag-nz Sam Gaze (Specialized Racing) in 1u30m14s
flag-nr2 flag-ch Nino Schurter (Scott-SRAM) +1s
flag-nr3 flag-fr Maxime Marotte (Cannondale Factory Racing) +2s
4. flag-nl Mathieu van der Poel (Corendon-Circus) +1m10s
5. flag-fr Titouan Carod (BMC) +1m27s
6. flag-nz Anton Cooper (Trek Factory Racing) +2m02s
7. flag-ch Florian Vogel (Focus) +2m14s
8. flag-br Henrique Avancini (Cannondale Factory Racing) +2m22s
9. flag-ch Matthias Flückiger (Thömus-RN) +2m23s
10. flag-ch Andri Frischknicht (Scott-SRAM) +2m32s
Volledige uitslag


Anne Tauber verovert derde plaats

Bij de vrouwen was er wel een Wereldbeker-medaille te noteren. De 22-jarige Anne Tauber uit Friesland eindigde bij de elite als derde. De renster van Habitat hoefde alleen haar meerdere te erkennen in Annika Langvad (Specialized) en Pauline Ferrand-Prévot (Canyon//SRAM). De Nederlandse kampioen geldt als een groot talent en eindigde vorig jaar al als tiende in het Wereldbeker-klassement bij de elite vrouwen.

flag-za Wereldbeker Cross Country Stellenbosch – elite vrouwen
flag-nr1 flag-dk Annika Langvad (Specialized) in 1u33m14s
flag-nr2 flag-fr Pauline Ferrand-Prévot (Canyon//SRAM) +13s
flag-nr3 flag-nl Anne Tauber (Habitat) +34s
Volledige uitslag

Dit artikel delen:

20 Reacties

ronddraaien 10 maart 2018 om 15:28

Indrukwekkend van Gaze, Schurter kloppen doe je niet zomaar. Die zal misschien nog de grootste concurrent zijn in Tokio voor VdP.

0
ikbenprocycling 10 maart 2018 om 15:29

Op de phone met schuin oog gevolgd.
Knap van mvdp. Mooi hoe Gaze NS uiteindelijk aftroefde en nino zijn frustratie daarover niet verborg.

0
jorryt 10 maart 2018 om 15:32

Sterk van Gaze. Verslaat hier toch een beetje Goliath.

0
the-edge60 10 maart 2018 om 15:37

Anne Tauber is een ongekende klasbak. Wint enkele weken terug de alternatieve elf stedentocht en nu op het allerhoogste nivo haar eerste podium!!!!

0
Refie 10 maart 2018 om 15:39

NS, versnelde duidelijk in de 2de ronde om MvdP af te houden. Blijft een mooie sport om te kijken! (En te beoefenen)

0
blix 10 maart 2018 om 15:45

Schurters frustratie stamt volgens mij uit het feit dat hij uit zijn klikpedaal schoot en zodoende niet kon sprinten tot op de streep.

0
ikbenprocycling 10 maart 2018 om 15:49

Kijktip op YouTube voor de XC liefhebber: nino schurter- the hunt for glory.

0
leegloper 10 maart 2018 om 15:50

Mooie wedstrijd en mooi slot. Ik ga vaker mountainbike kijken.
En ik ben benieuwd wat VDP volgende keer kan vanaf een betere startpositie.

0
yo-eddy 10 maart 2018 om 16:58

Prachtige races zowel bij de heren als dames, echt genieten. Gaze erg sterk, ben benieuwd wat VdP kan na (eindelijk) enkele weken rust en een betere startplek. Die eerste ronde was echt bizar .. 40man voorbij op een parcours waar dat eigenlijk niet kan ….

0
HennieK 10 maart 2018 om 17:09

@ikbenprocycling. Nino Schurter was boos omdat hij uit zijn pedaal schoot. Maar mogelijk zal het ook frustratie zijn omdat zijn winnende reeks beeindigd is. En hoe! Wat een beest die Gaze.

0
Imbatido 10 maart 2018 om 17:10

Ook een enorme prestatie van Anne Tauber. 22 jaar, winnares van de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee, en dan podium rijden in de Wereldbeker mountainbike. Dan ben je echt talentvol.

0
zipp404 10 maart 2018 om 17:44

Is, met het oog op Rio, 1 minuut op een leeftijdsgenoot te overbruggen voor MvdP? Die Gaze is niet van de minste. Toch blijf ik me verbazen hoe snel Mathieu de weg naar de MTB(sub) top heeft gevonden!

0
zipp404 10 maart 2018 om 17:47

Vader Adrie liet in een ractie weten dat Gaze niet ademde, maar dat komt door hoogvorm. Geen insinuatie dus.

0
Borsje 10 maart 2018 om 18:19

Mooi zoals ook Sporza.be van de verrichtingen van Mathieu verslag doet.

0
Imbatido 10 maart 2018 om 19:04

@zipp404: Mathieu moest zijn snelle start een beetje bekopen in het tweede deel. Het tijdsverschil zegt niet zoveel, want van achteruit kwam geen bedreiging.

0
titanio82 10 maart 2018 om 19:17

Aan die tijdsveschillen op de finish zou ik maar geen conclusies ontlenen. Dat was uitbollen op het laatste stuk. Belangrijker was dat het dichten van het gat wel eeg vlot ging en dat Mathieu dat ook een beetje moest bekopen. Ingecalculeerd en in Albstadt nieuwe kansen, al begrijp ik niet hoe ze dat willen doen met een mini race. Achteraan starten in die mini is toch een groter probleen dan in het hoofd nummer.

0
Jowinho 10 maart 2018 om 20:31

@titanio: Vanaf nu is het starten volgens wereldbekerklassement

0
blix 10 maart 2018 om 20:42

@Jowinho: Fout! Zoals titiano82 terecht opmerkt, worden vanaf Albstadt de eerste 2 startrijen gevuld door de eerste 16 renners van een korte Short Track-race (XCC) die verreden wordt in de dagen voorafgaand aan de eigenlijke World Cup. Vanaf de derde startrij geldt het World Cup-klassement. Presteren in de XCC wordt dus een must voor een gunstige uitgangspositie in de XCO.

0
HennieK 10 maart 2018 om 20:43

@Jowinho de startvolgorde van de eerste16 wordt bepaald in de XCC short circuit race op vrijdag waar de top 40 in meedoet.

0
HennieK 10 maart 2018 om 20:44

Plus: in de XCC race zijn ook nog eens half de punten van de lange race (XCO) te verdienen, dus meedoen en goed presteren is een vereiste om de world cup te winnen.

0

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Populair

Headlines

Materiaalzone