Geen hattrick Arvid de Kleijn in Langkawi door vluchter Tarozzi, intense strijd om boni’s voelbaar
Arvid de Kleijn heeft naast een hattrick gegrepen in de Tour de Langkawi. De sprinter van Tudor won in de zesde etappe weliswaar de pelotonsprint, maar twee vluchters bleven vooruit aan de finish in Kulai: Manuele Tarozzi zorgde voor een Italiaanse zege door Stefan de Bod te verslaan. Achteraf ging het bij de grote teams vooral om de strijd der bonificaties en de strijd om het klassement.
Vroeg in de etappe lagen enkele tussensprints, waar telkens 3, 2 en 1 bonificatieseconde te verdienen waren. Door de spannende strijd in de top van het klassement, met veel renners in dezelfde tijd of dicht bij elkaar, was er nog veel om voor te strijden. Onder meer Rick Pluimers van Tudor pakte twee seconden om zo een paar plekken op te schuiven in het klassement.
Niet lang daarna ontstond de kopgroep van de dag. Een viertal met Manuele Tarozzi en Davide Gabburo van VF Group-Bardiani CSF-Faizane, Stefan de Bod (EF Education-EasyPost) en Valentin Darbellay (Corratec-Selle Italia). Zij kregen een serieuze voorsprong en werden achtervolgd door Tudor en dsm-firmenich PostNL. In de laatste 15 kilometer hadden de overgebleven vluchters nog altijd meer dan een minuut. Dat gat werd nog onder de minuut gebracht, mede door hulp van Euskaltel-Euskadi, maar het peloton kwam te laat.
Tarozzi en De Bod gingen samen strijden om de ritzege. Een strijd waar de Italiaan als winnaar uit kwam. Negen seconden later won Arvid de Kleijn de pelotonsprint voor plek drie. Als troostprijs kreeg hij ook nog de puntentrui omgehangen na afloop, maar daar was hij – ondanks een goede lead-out – niet heel blij mee.
Klassementsstrijd onder hoogspanning, heeft gevolgen voor strijd om ritzege
De Kleijn sprak in gesprek met WielerFlits zijn twijfels uit over de tactiek van Astana Qazaqstan (“Dat vind ik raar, want je wil toch sprinten voor de overwinning? Ze zullen wel bang zijn ofzo”), dat ondanks de aanwezigheid van ritwinnaar Gleb Syritsa niet meedeed in de achtervolging op de kopgroep. Achteraf bleek dat de felle strijd om de bonificaties en het algemeen klassement daar een rol in had gespeeld.
Astana Qazaqstan gaf bij WielerFlits aan vol in te zetten op de bonificatiesprint(s) met Anthon Charmig, die met één bonusseconde de sprong kon maken naar de o zo belangrijke derde podiumplaats (die veel meer UCI-punten oplevert) dan een zevende plaats waarop hij nu staat. Charmig greep die seconde niet, mede doordat Pluimers ook meesprintte en wel secondes pakte. Vervolgens koos Astana ervoor om niet meer mee te rijden en de renners – na enkele dagen waarop ze al veel op kop hebben gereden voor Syritsa – te sparen voor de komende twee etappes, als er nog meer belangrijke secondes te rapen zijn onderweg. Een strijd in een strijd dus, in deze laatste etappes van de Ronde van Langkawi.
Ondertussen maakte dsm-firmenich PostNL zich weinig zorgen. Kopman Max Poole behield zijn leiderstrui, en sprinter Casper van Uden werd uiteindelijk derde in de sprint en vijfde in de daguitslag. De Nederlandse ploeg reed wel ‘gewoon’ mee, enerzijds voor de sprint van Van Uden, maar ook om te voorkomen dat te veel gevaarlijke renners heil zouden zien in een aanval. Door mee te draaien hoopte dsm-firmenich PostNL die renners en ploegen te ontmoedigen om de komende dagen ook nog de aanval te kiezen, klonk het. Al zal er echt wel fel gestreden gaan worden om die boni’s.
Om te reageren moet je ingelogd zijn.