Geen maat op Trentin in slotrit Ruta del Sol, Fuglsang eindwinnaar
foto: Cor Vos
zondag 24 februari 2019 om 15:49

Geen maat op Trentin in slotrit Ruta del Sol, Fuglsang eindwinnaar

Matteo Trentin heeft met overmacht de slotetappe van de Ruta del Sol gewonnen. De Europese kampioen van Mitchelton-Scott was na 163,9 kilometer een klasse apart in de oplopende sprint. De leidende positie van Jakob Fuglsang (Astana) in het algemeen klassement kwam niet meer in gevaar.

Yates weer in de aanval
De ritwinnaar van gisteren, Simon Yates, had er opnieuw zin in. Hij sprong mee in de vlucht van de dag en kreeg na diverse schermutselingen uiteindelijk een drietal met zich mee. Daarbij waren twee Nederlanders en een Pool: Antwan Tolhoek (Jumbo-Visma), Oscar Riesebeek (Roompot-Charles) en Tomasz Marczynski (Lotto Soudal). Hun voorsprong werd niet groter dan vijf minuten. Overigens was Tolhoeks ploegmaat Danny van Poppel niet aan de start verschenen.

Het peloton werd aangevoerd door het Astana van leider Jakob Fuglsang. Na vier klimmetjes in de eerste helft van de etappe ging het in dalende lijn richting zeeniveau. Op dertig kilometer van de meet lag de laatste klim (Alto Valle de la Vida van 2,7 km aan 7,6%) van de ronde. Aan de voet van die klim was het verschil geslonken tot twintig seconden.

Masnada probeert het
Yates nam op de steile flanken van Valle de la Vida de benen. Hij kwam solo over de top, maar viel stil toen Guillaume Martin en Fausto Masnada aansloten. De Italiaan had de meest vinnige benen en ging als eerste de afzink in richting de finishplaats. Zijn voorsprong was minimaal, waardoor hij met nog achttien kilometer te gaan in de kraag gevat werd.

In de laatste vlakke kilometers richting Alhaurín de la Torre bleef het peloton intact. Een deel gelosten kon zelfs nog terugkeren. Petr Rikunov van Gazprom-Rusvelo probeerde het peloton nog te verrassen, maar dat was een missie die gedoemd was te mislukken. Onder de boog van de drie kilometer werd hij gegrepen.

Oppermachtige Trentin
De sprint werd aangetrokken door Mitchelton-Scott en dat was met een goede reden: Matteo Trentin bleek over de beste benen te beschikken in de laatste licht oplopende kilometer. Enrique Sanz werd nog tweede, voor Carlos Barbero. Tosh Van der Sande werd vierde, Lars Boom was de beste Nederlander op plek acht.

In het eindklassement was Astana oppermachtig met Fuglsang en Ion Izagirre op de eerste twee plekken. Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma) verzekerde zich van de derde plaats in de algemene rangschikking.

Matteo Trentin won al voor de derde keer dit seizoen – foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.