Geen Van Aert op het BK Wielrennen: dit zijn nu de favorieten voor de titel
zaterdag 25 juni 2022 om 11:26

Geen Van Aert op het BK Wielrennen: dit zijn nu de favorieten voor de titel

Ad Het weekend voor de start van de Tour de France staat traditioneel in het teken van de nationale titelstrijd. Deze zondag zijn de wegen rond Middelkerke het decor van het BK Wielrennen 2022. Wie maken er het meeste kans op de Belgische driekleur? Samen met Bingoal.be overlopen we de favorieten.

Het ligt in de lijn der verwachtingen dat de strijd om de driekleur wordt uitgevochten tussen de sprinters. Het 208 kilometer lange parcours in West-Vlaanderen is namelijk biljartvlak. Het blijft natuurlijk koers, maar het moet raar lopen mocht het dit jaar dit niet met een massasprint eindigen.

We krijgen zondag in ieder geval een nieuwe Belgisch kampioen. Titelverdediger Wout van Aert ontbreekt namelijk. De renner van Team Jumbo-Visma heeft op stage in Tignes met zijn knie tegen zijn stuur heeft gestoten en moet daardoor met het oog op de Tour extra rust houden. Dat verhoogt de kansen van de andere renners, want een goede Van Aert was hier zeker topfavoriet geweest.

Bekijk hier alle quoteringen voor het BK wielrennen

Vele ogen zullen zondag gericht zijn op Jasper Philipsen. De rappe man van Alpecin-Fenix won in de voorbije Belgium Tour de sprintersrit naar Knokke-Heist. Hij staat bij Bingoal dan ook als topfavoriet genoteerd. Indien Philipsen zondag de nationale titel weet te veroveren, dan wordt er voor iedere euro 2,5 keer de inzet uitgekeerd.

Philipsen kan echter de nodige concurrentie verwachten vanuit zijn eigen ploeg. Tim Merlier – de Belgisch kampioen van 2019 – staat namelijk ook aan de start. Door Bingoal wordt hij met een notering van 8,5 iets lager ingeschaald dan ploeggenoot Philipsen, maar de naar Quick-Step vertrekkende Tim Merlier is zeker een renner die hier tot de favorieten gerekend mag worden. De kans is aanwezig dat beiden in Middelkerke om de zege zullen sprinten, al verwacht Philipsen niet dat dit voor problemen gaat zorgen. “Ik heb er alle vertrouwen in dat we duidelijke afspraken kunnen maken over Tim Merlier en mij als het een sprint wordt,” geeft hij aan.

De finale van het BK Wielrennen vorig jaar – foto: Cor Vos

De voornaamste concurrentie lijkt echter te komen uit het kamp bij Lotto Soudal. De nog maar 20-jarige sprurtbom Arnaud De Lie kent dit jaar namelijk een stormachtige entree bij de profs. De Lie wist in 2022 al zes keer te winnen en 3 is ook hier een renner om rekening mee te houden. Indien hij met de nationale titel naar huis gaat, dan levert dat 4,75 keer de inzet op.

Ieder jaar is Quick-Step als rijkste ploeg van België een ploeg waarvan verwacht wordt dat ze de koers dragen. De formatie van Patrick Lefevere kan bij het ontbreken van een echte sprinter echter de rol van underdog op zich nemen. Tijdritkampioen Remco Evenepoel (7.00) en oud-winnaar Yves Lampaert (30.00) lijken bij The Wolfpack de voornaamste kanshebbers. Ze zullen dan wel echter ten aanval moeten trekken om de sprinters te verrassen.

Intermarché – Wanty – Gobert geldt Quinten Hermans als de man in vorm. Hij won de rit met aankomst heuvelop in Durbuy, maar dit parcours lijkt niet echt op zijn maat gemaakt. Met een notering van 30.00 staat hij dan ook niet Ploeggenoot Gerben Thijssen geldt als een outsider. De sprinter uit de formatie van Hilaire Vanderschueren behoort niet tot de voornaamste kanshebbers, maar met een notering van 25.00 kan hij een aantrekkelijke gok zijn.

En verder? Jordi Meeus van Bora-Hansgrohe geldt met een notering van 25.00 eveneens tot de outsiders. Ook Jasper Stuyven is een renner die allerminst traag is aan de meet. Met een notering van 25.00 Ploeggenoot Edward Theuns (vorig jaar nog tweede achter Van Aert) staat zelfs aan 60.00 genoteerd.

Bekijk hier alle quoteringen voor het BK wielrennen

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.