Geen winnaar in vijfde etappe Dauphiné door grote val met favorieten en Visma-Nederlanders
De vijfde etappe in het Critérium du Dauphiné heeft geen winnaar gekregen. Na een massale valpartij op iets meer dan twintig kilometer van de streep werd de wedstrijd stilgelegd, en na overleg reden de renners vervolgens geneutraliseerd richting de aankomst in Saint-Priest.
Dag vijf van het Critérium du Dauphiné leek op papier nochtans een relatief zorgeloze dag te worden voor de klassementsmannen, want de 167 kilometer lange rit tussen startplaats Amplepuis en de finish in Saint-Priest was voor het grootste gedeelte vlak. Wel stonden er vier gecategoriseerde beklimmingen op de planning, maar de Côte de Croix de Signy (1,6 km aan 4,6%), Côte de Duerne (5 km aan 6,9%), Côte de Givors (3,8 km aan 4,6%) en de Côte de Bel-Air (1,8 km aan 5,1%) zouden voor doorwinterde profs geen probleem moeten zijn. Na die laatste beklimming waren er nog 23 vlakke kilometers richting Saint-Priest.
Fransman Mathis Le Berre (Arkéa-B&B Hotels) en Oostenrijker Tobias Bayer (Alpecin-Deceuninck) waren de eerste aanvallers van de dag, die alle ruimte kregen van het peloton. Noor Adne Holter (Uno-X Mobility) zag het gebeuren en maakte in laatste instantie nog de sprong naar voren. Maximaal konden de drie een voorsprong van zo’n vier minuten bij elkaar rijden op een peloton dat door Lidl-Trek (voor Mads Pedersen) en Decathlon-AG2R (voor Sam Bennett) werd gecontroleerd, in functie van hun sprinters.
Vooral Le Berre had een missie met zijn aanvalspoging, want hij was al drager van de blauw-witte bolletjestrui. De Fransman kon zijn leidersplaats in het bergklassement grondig verstevigen, en deed zijn trui alle eer aan door alle negen te verdienen bergpunten onderweg op te rapen.
Een ander belangrijk wedstrijdelement was het gladde wegdek. Het eerste slachtoffer was Holter, die zijn twee medevluchters op 78 kilometer van de streep moest laten rijden, nadat hij wegschoof in een bocht. Ook vluchtgenoot Le Berre ontsnapte maar ternauwernood aan de val, maar bleef met Bayer wel nog vooruit rijden. In de daaropvolgende afdaling had Le Berre het opnieuw niet gemakkelijk, en moest hij enkele malen corrigeren om niet tegen de vlakte te gaan.
In het peloton gebeurde dat wel. Harold Tejada en Ide Schelling (Astana Qazaqstan) en Andreas Kron (Lotto Dstny) konden niet recht blijven op het gladde wegdek, maar wisten hun weg wel opnieuw te vervolgen. De nervositeit en snelheid in het peloton namen echter steeds meer toe, en na de laatste beklimming van de dag liep het op zo’n 22 kilometer van de finish – toen het verschil met de twee leiders nog slechts een half minuutje bedroeg – goed mis.
Op dat moment vond immers de bewuste grote valpartij in het peloton plaats. Schijnbaar uit het niets gingen op allerlei plaatsen in het peloton verschillende renners neer in het peloton, op een recht, licht dalend stuk. De organisatie twijfelde niet en besloot meteen om de wedstrijd stil te leggen, onder andere Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step), Primoz Roglic (UAE Emirates) en Juan Ayuso (UAE Emirates) werden bij de ongelukkigen gemeld, maar de grootste slachtoffers waren Nederlanders Dylan van Baarle en Steven Kruijswijk, die werden afgevoerd naar het ziekenhuis.
Renners, ploegleiders, organisatie en wedstrijdjury gingen vervolgens in overleg over het al dan niet verderzetten van de etappe. Het was daarbij, volgens de organisatoren, vooral kijken of er voldoende medische assistentie kon worden voorzien. Na een half uur kwam de mededeling via Radio Tour dat de rit definitief werd geannuleerd. De renners reden nog wel richting aankomstplaats Saint-Priest, waar er geen winnaar werd aangeduid.
Om te reageren moet je ingelogd zijn.