Geniez opent Frans wegseizoen met zege in GP La Marseillaise
foto: Sirotti
zondag 28 januari 2018 om 15:59

Geniez opent Frans wegseizoen met zege in GP La Marseillaise

Alexandre Geniez heeft in Frankrijk de GP La Marseillaise op zijn naam geschreven. De renner van AG2R La Mondiale was in de opening van het Franse wegseizoen Odd Christian Eiking en Lilian Calmejane te snel af in een sprint.

In de openingsfase ontstond er een kopgroep van vijf renners. Evaldas Siskevicius (Delko-Marseille Provence-KTM), Dries De Bondt (Vérandas Willems-Crelan), Brecht Ruyters (Cibel-Cebon), Tom Dernies en Emiel Vermeulen (Roubaix-Lille Métropole) kregen een vrijgeleide van het peloton en reden een voorsprong van vijf en een halve minuut bij elkaar.

Franse favorieten openen finale
Na de beklimming van de Col de l’Espigoulier trok het peloton de gashendel open en beetje bij beetje werden de koplopers opgeraapt. Op de Col des Cretes barstte de finale los. In eerste instantie trokken Geniez en Lilian Calmejane (Direct Energie) ten aanval, Tony Gallopin (AG2R La Mondiale) zou zich later bij hen voegen. Achter hen reden zes renners nog voor het peloton uit, dat al snel tegen een achterstand van meer dan een minuut aankeek.

Voorin vond een samensmelting plaats, waardoor direct andere renners ten aanval trokken. Ditmaal kozen Romain Bardet (AG2R La Mondiale) en Odd Christian Eiking (Wanty-Groupe Gobert) samen met Gallopin het hazenpad. Calmejane sloot iets later aan. Onder leiding van Jesús Herrada (Cofidis) wisten de achtervolgers aan te sluiten. In hoog tempo volgde de aanvallen elkaar op, maar geen van de negen renners wist weg te geraken.

Ploegentactiek AG2R La Mondiale
Met Gallopin, Bardet en Geniez had AG2R La Mondiale de meeste coureurs in de kopgroep. Met nog vijf kilometer te gaan besloten de renners van de blauw-bruine ploeg één voor één aan te vallen. Wederom was het Herrada die ervoor zorgde dat de groep bij elkaar bleef. Tot op de laatste kilometer bleven de aanvallers elkaar bestoken met demarrages, allemaal zonder succes.

De beslissing zou uiteindelijk vallen in een sprint. Hierin bleek Geniez over de snelste benen te beschikken. Hij behaalde zo de eerste overwinning van dit seizoen voor zijn ploeg.

RIDE Magazine
11 Reacties
Sorteer op:
28 januari 2018 16:05
De klimmers hier weer eens op de afspraak voor de verandering...
28 januari 2018 16:23
Ik dacht dat Di Gregorio gestopt was.
28 januari 2018 16:28
Leuk dat Eiking meteen een goed resultaat neerzet voor zijn nieuwe ploeg, ben benieuwd wat hij kan dit seizoen nu hij waarschijnlijk wat meer kansen krijgt dan toen hij bij FDJ reed.
28 januari 2018 16:32
Eiking en Herrada mooi begin voor de nieuwe ploeg. Tussen het Franse geweld en vooral AG2R.
28 januari 2018 16:33
Hey kijk, remy is er ook weer.
28 januari 2018 16:44
toch al 3 keer meer buitenlanders in de top 10 als je vergelijkt met vorig jaar.
28 januari 2018 17:40
Leuke ploeg heeft ag2r toch. Hoop dat ze in de grotere koersen ook zo aanvallend gaan koersen.
28 januari 2018 17:48
Wanty sterk in de breedte, 2 man in de top 5 en 5 renners in de top 20. Ze willen allemaal naar de Tour.
28 januari 2018 23:42
Nu na chavanel ook gallopin en barguil weer in Franse dienst zijn, rijden er dan buiten rolland nog wel Fransen buiten frankrijk?
28 januari 2018 23:54
@mwielerfan

Zelfs Moinard rijdt nu voor een Frans team!!

Ik heb er even naar gekeken en afgezien van Rolland zijn dat Alaphillipe, Sénéchal en Cavagna (Quick-step), Elissonde (Sky) en Bernard (Trek) in de World Tour. Bijna niks dus!
29 januari 2018 09:36
Blijkbaar zijn hier fiscale redenen voor. De Fransen in buitenlandse loondienst rijden ook voor ploegen die eerder 'betere' contracten kunnen/willen geven.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.