Geoffrey Bouchard: “Bergtrui eerste succes bij de profs”

dinsdag 10 september 2019 om 09:49
Geoffrey Bouchard: “Bergtrui eerste succes bij de profs”

foto: Cor Vos

Geoffrey Bouchard noemt de bergtrui in de Vuelta a España het eerste succes uit zijn nog jonge carrière. De Fransman is weliswaar al 27 jaar oud, maar beleeft pas zijn eerste volledige profjaar in de AG2R-kleuren. Gisteren ontfutselde hij Ángel Madrazo de koppositie in het bergklassement.

Al sinds de tweede dag hing de wit-blauwe bolletjestrui om de schouders van Madrazo, nadat hij in de etappe naar Calpe de volle buit pakte op de Puerto de Confrides en de Alto de Benilloba. In zijn ploeg Burgos-BH werd de bergtrui als een belangrijke doelstelling gezien voor de eerste week maar men hield er toen al rekening mee dat in het hooggebergte het steeds moeilijker zou worden om de koppositie te verdedigen in het bergklassement.

Madrazo levert vier punten in
De Spanjaard bouwde in de derde, vierde en vijfde etappe zijn voorsprong steeds verder uit tot 33 punten. Vanwege stayeren moest hij vervolgens vier punten inleveren, maar in de elfde rit richting Urdax-Dantxarinea wist hij zijn puntentotaal weer op te vijzelen naar 32. Intussen was Bouchard zijn jacht begonnen op de bergtrui. In de zware negenende etappe naar Cortals d’Encamp was de Fransman mee in de vroege vlucht en scoorde in een klap 21 punten.

In de dertiende rit naar Los Machucos maakte Bouchard opnieuw deel uit van de ontsnapping en naderde Madrazo zo tot op twee punten (32 om 30 punten). Met die tussenstand begon het duo gisteren aan de etappe naar La Cubilla. Beide renners zaten mee in de vroege vlucht en op de San Lorenzo won Bouchard de eerste bergsprint van Madrazo en veroverde daarmee virtueel de leiding in het klassement. Op de tweede klim was het andermaal Bouchard die Madrazo aftroefde.

‘Alleen Madrazo was gevaarlijk vooraan’
Zo voert de Fransman na zestien etappes het bergklassement aan met vijftig punten. Madrazo, zijn belangrijkste tegenstander, volgt nu op zes punten. “Liefst 51 kilometer ging vooraf aan de eerste klim en ik wil mijn fantastische ploegmaats bedanken dat ze me al die tijd in positie hielden en me beschermden”, reageerde Bouchard. “Ik slaagde erin in de ontsnapping te komen na een lange strijd en alleen Madrazo was gevaarlijk voor me vooraan.”

“Door twintig punten te pakken op beide beklimmingen had ik genoeg vertrouwen voor de finish. Deze trui dragen is een echte eer. Het is mijn eerste succes bij de profs, maar de trui is nog verre van veiliggesteld. Geen idee of nu het zwaarste gedeelte begint met de trui om de schouders. Het wordt in ieder geval belangrijk om wat hersteltijd te pakken en de rustdag kan ik daarbij goed gebruiken. Dan wordt het tijd om plannen te maken om de trui proberen te verdedigen.”

Bergklassement na etappe 16 | Bollentrui (wit met blauw)
1. flag-fr Geoffrey Bouchard (AG2R La Mondiale) met 50 punten
2. flag-es Ángel Madrazo (Burgos-BH) met 40 punten
3. flag-gb Tao Geoghegan Hart (Team Ineos) met 29 punten

Vuelta 2019: Klassementen na etappe 16

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.