Geraint Thomas: “Ik kan de Tour winnen”
woensdag 28 oktober 2015 om 09:25

Geraint Thomas: “Ik kan de Tour winnen”

Lang hinkte hij op twee gedachten: was hij een klassiekerrenner of toch een ronderenner? In de afgelopen Tour de France werd duidelijk dat Geraint Thomas ook de capaciteiten heeft voor het hooggebergte, waar hij kopman Chris Froome trouw ondersteunde. In de toekomst denkt hij echter zelf ook een gooi naar de zege te kunnen doen. “Ik geloof er veel meer in dan drie maanden geleden.”

De 29-jarige Welshman sprak met The Guardian over zijn zojuist gepubliceerde boek, ‘The World of Cycling According to G’, waarin hij ook iets minder wielergerelateerde anekdotes deelt. “Ik liep met een enorme kater, in een drakenpak, over Bristol Airport en nog steeds feliciteerden mensen me met de Tour de France.” Een koers die hij als vijftiende afsloot, maar ook denkt te kunnen winnen.

“Ik denk zeker dat het veel bereikbaarder is dan dat ik drie maanden geleden deed. Als ik blijf verbeteren, me er volledig aan committeer en een team om me heen heb, is het podium zeker realistisch. En dan ga je om te winnen. Dan ben je er, of in de buurt – vooral als het parcours in mijn voordeel is. Het is erg spannend.”

Maar Chris Froome dan? “Ik denk dat je twee leiders kunt hebben – maar dat hangt van het opbouwen af. We zijn beiden eerlijk genoeg om te weten dat als de ander beter is, we hem helpen. Ik zou dat zeker doen en ik ben vrij zeker dat Chris ook zo denkt. Mijn contract met Sky loopt volgend jaar af, maar ik wil niet de leider van een ander team worden want Sky is de beste plaats om te leren – en de beste plaats om een resultaat te behalen. Misschien dat ik over twee jaar voel dat ik alles weet, dan zou ik wel weggaan.”

“Froome was het lachertje van het team”
De Brit zag zijn kopman een ware transformatie ondergaan in het team. “Chris is nu veel assertiever. Voorheen – met alle respect – was hij een beetje het lachertje van het team. Je kon zien dat hij speciaal was omdat hij een enorme motor had. Maar zijn kennis van de sport was nul. Zelfs toen Nibali naar Astana ging, zei hij ‘wie is die nieuwe jongen bij Astana?’ Nu weet hij altijd wat Nibali doet of heeft gezegd. Hij is zich zo bewust van de media, leest alles, maar niets krijgt hem klein.”

RIDE Magazine
28 Reacties
Sorteer op:
28 oktober 2015 10:02
Zal het de 3e britse tourwinnaar in 10 jaar worden. Het begint dan toch een beetje verwacht te worden.
28 oktober 2015 10:12
Natuurlijk niet. En als het al komt door hun aanpak...andere ploegen gaan heus niet achterop blijven.
Je kopman moet er trouwens elke dag staan en mag niet 1 dag wat minderen op basis van vermogens.
28 oktober 2015 10:27
@Contador#N.1 verwacht of verdacht? ;)
28 oktober 2015 10:29
Ik zal niet voor hem juichen want ik vind het géén aantrekkelijke renner die dit op een behoudende manier klaar zal moeten spelen. Ik geloof zeker dat hij de inhoud heeft om een poging te wagen en denk eveneens dat hij de benodigde 'kop' op de romp heeft staan om er alles aan te doen, hopelijk legt ie het uiteindelijk dan af tegen een meer aanvallende renner met natuurlijke aanleg voor het hooggebergte, eigenlijk best een toprenner om op 0:33 op stek 2 te eindigen !
28 oktober 2015 11:04
Dan zal hij zijn tijdrit nog moeten verbeteren, ik zie hem niet gauw toppers eraf rijden in het hooggebergte en in een tijdrit is hij niet gek veel beter dan bijvoorbeeld een Nibali of Contador in vorm. (Of in een kasseienrit 2minuten pakken:)
28 oktober 2015 11:24
Een 'Wiggins-tour' met dit podium: 1) Dumoulin 2) Dennis 3) Thomas.

(Mogelijk) gaap.
28 oktober 2015 11:29
@Pizzi ik weet niet hoe je dan bij Dennis komt..
28 oktober 2015 11:33
@ LutsenkoFan

Dennis is inderdaad nog ver gezocht, maar hij heeft in een interview aangegeven zich te willen ontwikkelen tot een klassementsrenner: http://velonews.competitor.com/2015/08/news/rohan-dennis-qa-recalibrating-objectives-after-career-defining-season_381506
28 oktober 2015 11:36
@ lutsenkofan

Die kan aardig klimmen hoor, heeft zich alleen volledig op het tijdrijden gefocust de afgelopen jaren. Maar in Down Under, Californië en de Dauphiné heeft die toch al wel aangetoond dat er meer in zit, zeker voor iemand die er nog niet mee bezig is geweest.

On: wat een heerlijke anekdote over Froome haha, gekke vogel.
28 oktober 2015 11:44
Nou idd dat laatste stuk verbaast me. Dan kan je wel veel fietsen, van fietsen houden en er voor leven maar dan ben je naast het fietsen zelf niet echt met de sport bezig.
28 oktober 2015 11:46
Froome is iig een snelle leerling gebleken.
28 oktober 2015 12:09
Nee
28 oktober 2015 12:15
@Pizzi
Precies mijn gedachte, maar dan zonder de (mogelijke) gaap en met het podium in willekeurige volgorde.

Ik hou sterk rekening met de mogelijkheid dat de Tour-organisatie ergens in de volgende 3 jaar zo'n parkoers zal uitstippelen. Eventuele saaiheid hangt af van de relatieve sterkte van de betrokken ploegen.
28 oktober 2015 12:19
Die man heeft he wel heel hoog in zijn bol gekregen ;)
28 oktober 2015 12:28
Beetje aan de Prozac gezeten lijkt mij....hij kon nu redelijk ver komen in de flow van Froome maar om te winnen moet je die gasten er ook ergens af rijden en dat lijkt me, bergop vooral, niet zo evident...Een tweede Valverde kan of is hij al een beetje, hij koerst veel en aantrekkelijk op verschillende parcoursen en dat het hele seizoen lang....
28 oktober 2015 12:42
Oké... Thomas geeft Sky dus twee seizoenen de tijd om hem kopman te maken in de Tour, zo niet vertrekt hij.
28 oktober 2015 12:44
@Michael_:
Die kop is natuurlijk ook misleidend. Hij zegt dat 'ie er meer in gelooft dan voor de Tour. Mits de omstandigheden zo gunstig mogelijk zijn, denkt hij dat het zeker mogelijk is. Dat is toch iets genuanceerder. :)
28 oktober 2015 13:42
Nibali, zo'n beetje de enige die Froome en Wiggins in diens gewonnen tour nog enigszins bedreigen kon niet kennen na zijn opmerkelijke stap naar Astana. Leuke anekdote, maar nogal onwaarschijnlijk...
28 oktober 2015 13:48
Meer nuance zelfs: als ik het hele artikel op The Guardian lees dan leid ik daaruit af dat Thomas de beoogde 1e Britse Tourwinnaar was toen het idee van Team Sky voor het eerst naar buiten kwam. Lijkt me wel geloofwaardig eigenlijk: Thomas was toen nog erg jong en al erg getalenteerd en tegelijkertijd was er toen ook sprake dat Een Britse Tourwinnaar een lange termijnplan was.

Dat Wiggins bij Garmin ineens 4e werd in de Tour en die gekke Keniaan ook zo'n talent bleek te zijn, waren dan eerder onverwachte meevallers die alles versnelden.

En dan lees ik dit nu als: Thomas zag na deze Tour nu ook in dat wat Brailsford en Sutton in hem altijd al zagen misschien echt wél mogelijk is. Ben benieuwd, hij lijkt me minder dan Froome en nog meer die tijdrit nodig te hebben maar enorm getalenteerd is hij wel. Alleen met twee kopmannen? Vraag het me af...
28 oktober 2015 16:12
Goede renner, daar niet van. Maar niet realistisch natuurlijk. Nu nog wachten tot W. Poels met dezelfde boodschap naar buiten komt.
28 oktober 2015 16:43
"Als ik me door blijf ontwikkelen ..". Goede onderbouwing voor een mogelijk toekomstige podiumplaats.
28 oktober 2015 17:22
Quote:
DarioBirillo - 28 oktober 2015 om 13:48
Dat Wiggins bij Garmin ineens 4e werd in de Tour en die gekke Keniaan ook zo’n talent bleek te zijn, waren dan eerder onverwachte meevallers die alles versnelden.

Inderdaad. Met name Froome was bij elke ploeg wel komen bovendrijven. En Wiggins is bij Sky in feite maar ietsje beter geworden.

Thomas zelf ontbeert volgens mij gewoon het talent van die twee mannen. Z'n motor is weliswaar groot, maar niet Tourwinnaar-materiaal. Z'n tijdrit is niet zo uitzonderlijk dat hij z'n beperkte klimcapaciteiten kan compenseren. Dan nog eerder Dumoulin.
28 oktober 2015 18:34
Inderdaad gaat Dumoulin de tour winnen. Niet volgend jaar maar een van de jaren daarna.
28 oktober 2015 19:28
edit redactie: niet nodig, hou het inhoudelijk
28 oktober 2015 21:09
Klap van de molen, deze jongen. Is natuurlijk een klasse renner naar eerst maar eens top 8 rijden. Dat hij in de tour zo lang zo hoog stond terwijl hij ook knechtte was knap, maar kwam ook mede door de waaieretappe.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.