Thomas had moeite om kopmanschap af te dwingen tijdens de Tour

dinsdag 30 oktober 2018 om 19:10
Thomas had moeite om kopmanschap af te dwingen tijdens de Tour

foto: Sirotti

Aanstaande donderdag zal het boek ‘The Tour According to G: My Journey to the Yellow Jersey’ worden gepresenteerd. Hierin kijkt Geraint Thomas terug op zijn recent behaalde Tourzege. En dat die overwinning niet zonder slag of stoot verliep, blijkt wel uit enkele anekdotes.

Thomas begon de Tour uitstekend: de Brit wist de valpartijen in de openingsweek te ontwijken, waardoor hij voor de ploegentijdrit op een zesde plaats stond in het klassement. Hoe anders was dit voor zijn ploeggenoot en topfavoriet Chris Froome, die door een crash 52 seconden achterstand had op enkele klassementsrenners, waaronder Thomas.

Dat Thomas moeite had om het kopmanschap af te dwingen binnen Sky, blijkt wel uit een anekdote in het boek. De ploegleiding liet voor aanvang van de ploegentijdrit namelijk weten dat er niet op Thomas zou worden gewacht, mocht hij vallen of een lekke band krijgen. “F*ucking hell guys, kunnen jullie echt niet op mij wachten?”, was dan ook zijn eerste reactie.

Geraint Thomas schreeuwt het uit: hij wint de Tour de France – foto: Sirotti

“Ik dacht ook dat ik een beschermde renner was”
“Ik was een beetje gefrustreerd, want ik dacht dat ik ook een beschermde renner was”, zo kijkt Thomas ruim drie maanden later terug. “Ze hebben erover nagedacht, en ik heb ook mijn zegje gedaan. Ze zeiden uiteindelijk nee. Dat moet je dan accepteren, ook al vond ik het waardeloos. Het heeft me wel wat naar beneden gehaald, maar uiteindelijk laat je het achter je.”

Dat Froome aanvankelijk de onbetwiste leider was, blijkt wel uit de volgende anekdote van Thomas. “Het was op een avond heel erg warm in ons hotel. We konden echter niet allemaal onze eigen airco gebruiken, anders viel de elektriciteit uit. Uiteindelijk besloot de ploegleiding dat alleen Froome het apparaat mocht gebruiken.” Thomas weigerde zich echter bij de situatie neer te leggen, en gebruikte alsnog het apparaat. “Gelukkig viel de elektriciteit niet opnieuw uit.”

“We kunnen volgend jaar allebei voor Tourwinst gaan”
Tijdens de koers werkten Thomas en Froome echter goed samen, waardoor beiden op het eindpodium stonden in Parijs. “Froome vertelde me tijdens een etappe openlijk dat hij ging aanvallen. Dat is een goed voorbeeld van niet tegen elkaar rijden. Ik geloof dan ook dat we volgend jaar allebei voor Tourwinst kunnen gaan. Natuurlijk, in een ideale wereld rijdt Froome gewoon voor mij. Maar ik weet dat dat niet mogelijk is. Ik wil Froome graag helpen mocht hij sterker zijn.”

Dit artikel delen:

11 Reacties

Mathieu Moller 30 oktober 2018 om 19:47

Als ik dit lees, vind ik het echt onvoorstelbaar dat hij voor 3 jaar heeft bijgetekend. Zou hij bij Sky echt zo veel meer verdienen dan bij andere ploegen of gokt hij er op dat hij komende Tour weer sterker is dan Froome?

vevie 30 oktober 2018 om 20:24

Tja, Froome rijdt volgend jaar zeker niet de Giro en gaat in topvorm naar de Tour. Dat gaat echt niet goed blijven gaan nu Thomas de Tour ook heeft gewonnen en weet dat hij de kwaliteiten heeft om dit weer te doen. Ze zullen Thomas moeten dwingen om de Giro te rijden en dan als tweede man naar de Tour. Het is namelijk duidelijk dat Froome nog steeds dé man daar is. Terecht, natuurlijk, als je zes grote rondes hebt gewonnen.

marehoek 31 oktober 2018 om 09:23

Sensatie boek moet verkocht worden.

obikliki 30 oktober 2018 om 23:05

Als Thomas bij heeft getekend zonder fatsoenlijke afspraken over rolverdeling na een Tour die hij met overmacht wint is het een slapjanus.
Dan verdient hij eigenlijk 2e man te zijn.

Voor de koers enorm slecht als Froome de Thomas van afgelopen Tour als knecht heeft naast de andere goede knechten.

Mwielerfan 30 oktober 2018 om 23:34

Mooie inside informatie. Bizar dat hij nog bij sky zit

Birdheart 31 oktober 2018 om 06:28

In de ideale wereld kunnen ze volgend jaar samen de tour de France rijden en elkaar helpen, vrienden blijven en elkaar alles gunnen. Maar froome zal die nr 5 willen halen en sky ook, verwacht dat het volgende keer minder rooskleurig zal zijn

evos01 31 oktober 2018 om 08:02

TD moet zeker de tour rijden.
Sky hoort niet thuis in de wielerwereld.Teveel budget.

Romāns Vainšteins 31 oktober 2018 om 09:59

Die hele Thomas klinkt me een beetje ambivalent altijd. Wel van grrr- ze moeten me me serieus nemen maar eveneens van woef- ik doe wat je wil hoor. Die gast zal wel weten dat hij zonder verdieping -2 in het SKY-Lab never nooit het tourwinnnende wattagebeest was geweest net zoals Wiggo dat precies helder had en poogt daar rond omheen te wauwelen zonder de kool of geit hard voor de kop te stoten. Verhaal met remmen er op.

Chaba 31 oktober 2018 om 10:40

Wiggins – Froome 2.0 volgend jaar? :)

Tour 31 oktober 2018 om 11:23

Airco en astma is dat een beetje een goede combinatie? Zonder astma vind ik airco al ruk.
Hopelijk mooie vieze harde strijd tussen de Sky mannen. Dan wel een Franse tour winnaar in 2019

Tom kan deze tour beter niet rijden. Dan krijgt hij in 2020 zijn tijdrit kilometers echt wel.

debbie1998 31 oktober 2018 om 13:25

De man heeft totaal geen ballen.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.