Gerrans wint vijftiende etappe, Fränk Schleck pakt geel
zondag 20 juli 2008 om 18:00

Gerrans wint vijftiende etappe, Fränk Schleck pakt geel

Simon Gerrans heeft de vijftiende etappe in de Tour de France gewonnen. De Australiër van Crédit Agricole reed het grootste gedeelte van de rit in een kopgroep met Danny Pate, Egoi Martinez en José-Luis Arrieta. Onder de klassementsrenners leek het wel oorlog. Evans verloor zijn gele trui doordat hij van alle kanten werd bestookt met aanvallen.

De eerste Alpen-etappe was een erg zware etappe, vooral door het weer. Het regende bijna de hele dag en dat zorgde voor veel valpartijen. Gelijk na de neutrale zone probeerden er al een aantal renners weg te komen, onder andere de Nederlander Pieter Weening waagde een poging. De eerste echte poging was ook meteen raak. Egoi Martinez, Danny Pate en José-Luis Arrieta vormden het eerste kopgroepje. Simon Gerrans kwam niet veel later bij de drie, en het kopgroepje hield de hele dag stand. Het peloton deed het grootste gedeelte van de dag rustig aan, en dat was ook te zien aan de voorsprong: die was maximaal 17 minuten.

In de afdaling van de Col Agnel kwam de Spanjaard Oscar Pereiro zwaar ten val. Hij vloog over een vangrail heen en viel een meter of 7 lager op het asfalt. Hij brak daarbij zijn sleutelbeen. De nummer 15 van het klassement moest natuurlijk opgeven.

Op het redelijk vlakke stuk na de Col Agnel reed de Lampre-ploeg heel lang op kop. Bij een rotonde ontstond een valpartij, waardoor het peloton weer rustig aan ging doen en de koplopers wisten hun voorsprong toen weer iets te vergroten.

Op de laatste klim bleek dat al het werk van Lampre voor niets was geweest. Hun kopman Cunego moest al snel lossen, net als Kim Kirchen en Vladimir Efimkin. Er bleef nog een groepje van tien man over: Fränk en Andy Schleck, Carlos Sastre, Roman Kreuziger, Bernhard Kohl, Alejandro Valverde, Christian Vande Velde, Samuel Sánchez, Cadel Evans en Denis Menchov. Menchov viel aan, en leek een groot gat de kunnen slaan. Maar in een glibberige bocht ging hij onderuit. Doordat zijn ketting eraf lag, kwam hij op een beetje achterstand te rijden, maar de andere negen renners voor hem deden even rustig aan waardoor de Rus van de Rabobank weer kon aansluiten.

Op een kilometer van de Finish werd duidelijk dat Cadel Evans niet in goede doen was. Toen Andy Schleck probeerde weg te komen, kon hij nog volgen, maar toen even later Kohl, Menchov, Sastre en Valverde wegreden kon hij niet meer volgen. Het leek er even op dat Kohl de gele trui zou gaan pakken, maar Fränk Schleck wist er nog een sprint uit te persen en pakte daarmee het geel.

Uitslag 15e etappe:
1. GERRANS Simon
2. MARTINEZ Egoi
3. PATE Danny
4. ARRIETA Jose Luis
5. KOHL Bernhard
6. SASTRE Carlos
7. VALVERDE Alejandro
8. MENCHOV Denis
9. SCHLECK Frank
10. VANDEVELDE Christian
11. KREUZIGER Roman
12. SANCHEZ Samuel
13. EVANS Cadel
14. SCHLECK Andy
15. KIRCHEN Kim
16. SZMYD Sylvester
17. CASAR Sandy
18. GOUBERT Stephane
19. VALJAVEC Tadej
20. NIBALI Vincenzo
21. EFIMKIN Vladimir
22. TSCHOPP Johann
23. MONFORT Maxime
24. ASTARLOZA Mikel
25. FOFONOV Dmitriy

Klik hier voor de complete uitslag.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.