Gesink schikt zich in knechtenrol: “Terpstra is heel goed”
Foto: Sirotti
vrijdag 25 september 2015 om 09:55

Gesink schikt zich in knechtenrol: “Terpstra is heel goed”

Robert Gesink rijdt aanstaande zondag in een voor hem ongebruikelijke rol. Dit jaar is de 29-jarige renner niet de kopman van de Nederlandse selectie, maar rijdt hij in dienst van Niki Terpstra. Aan De Telegraaf vertelde hij daar geen problemen mee te hebben.

“Niki is heel goed. Ik heb er geen problemen mee om in een dienende rol voor hem te koersen”, aldus Gesink. “Ik ben meteen akkoord gegaan toen bondscoach Johan Lammerts me vroeg of ik dit WK met een rol op het tweede plan wilde rijden”, geeft hij aan.

Samen met Bauke Mollema kiest hij voor de aanval. “Bauke en ik moeten vooruit zien te geraken, zodat andere landen het vuile werk moeten opknappen. En die andere mannen van ons moeten dan zo fris mogelijk in de finale komen. Van Niki weten we dat hij heel goed is in positie kiezen, dan is er van alles mogelijk”, voorspelt hij.

Voor Gesink wordt het zijn zesde deelname aan het WK. Zijn beste prestatie dateert uit 2008, toen hij in het Italiaanse Varese tiende werd. Vorig jaar in Ponferrada was hij niet van de partij.

Morgen lees je op WielerFlits een Weekendinterview met de Nederlandse kopman Niki Terpstra.

RIDE Magazine
54 Reacties
Sorteer op:
25 september 2015 10:03
Nederland heeft helaas geen echte afmaker met snelle sprint voor dit parcours.
25 september 2015 10:06
Team Nederland lijkt als wielercollectief met goed plan en instelling de koers in te zullen gaan. Hebben we wel anders meegemaakt.
25 september 2015 10:13
Komop dan Niki! Pak die titel!
25 september 2015 10:20
@ikbenprocycling, nee hoor elk jaar hebben we een goed plan (vrijwel elk jaar identiek) en de juiste instelling. Het gaat altijd mis in de uitvoering ;)

Ik hoop zoals elk jaar dat "wij" initiatief nemen en de koers proberen te kleuren. Of je nu wint of niet je laat je zien als land en dat vergroot aanzienlijk het kijkplezier!
25 september 2015 10:24
Kan een leuke kopgroep worden met mannen als Gesink/Mollema, van Marcke, Plaza en Visconti ...... ik ga er vanuit dat ook de Italianen en Spanjaarden mannen mee willen hebben...
25 september 2015 10:27
Ik ben geen Nederlander maar als er een Nederlander moet winnen hoop ik op Tom Dumoulin. Mijn droompodium zou zijn : Sagan, Tom en Van Avermaet. Alle 3 hebben ze een prachtseizoen.
25 september 2015 10:31
Klinkt als een goed plan... Totdat je op 10 km van de meet Terpstra op kop ziet rijden voor Boonen of Styby
25 september 2015 10:32
@marakus
Tsja, kijkplezier... als het dan zoals in Valkenburg is dat Nederland als zo'n beetje het enige land steeds aanvalt en wordt teruggepakt vind ik dat weinig toevoegen. Die Vacansoleil-achtige 'aanvalluh'-mentaliteit waar men in Nederland zo op geilt snap ik niet helemaal.
25 september 2015 10:33
Je kunt slechtere knechten treffen.
25 september 2015 10:37
@tendam
In de slotfase moet je gewoon weg zien te komen, anders ben je sowieso kansloos met "onze" renners. Op meer dan 100 km aanvallen is inderdaad wel kansloos en overbodig.
25 september 2015 10:40
Gesink is gewoon een lieve toffe kerel voor wie er zelf weinig te halen valt op dit parkoers (denk ik). Boom en Dumoulin gaan waarschijnlijk met een iets andere mindset de wedstrijd in.
25 september 2015 10:52
Haha! @tendam, heb ik normaal ook niet veel mee op die geprezen mentaliteit. Al denk ik dat het nu wel zal moeten, maar ik ben er voorstander van om dat pas in een later stadium te doen en eerst andere ploegen in de vroege ontsnapping te sturen.
25 september 2015 10:53
UItstekend. Gesink in een aanval is wel even andere koek dan een gemiddelde fransoos van Europcar in een grote ronde. Daar moeten anderen heel serieus achteraan koersen. En Tersptra lijkt mij heel goed inderdaad. Dan kan ie erg veel. Hij legt Sagan er niet op in een spint natuurlijk, maar komt er dichtbij.
25 september 2015 10:55
De eerste keer dat een Nederlandse renner iets positiefs over Niki zegt? ;)
Hopelijk maakt Terpstra het kopmanschap een keer waar en rijdt hij in elk geval niet tegen de Nederlandse belangen.
25 september 2015 10:59
@tendam,
Initiatief nemen is niet hetzelfde als doelloos aanvallen daar ben ik ook geen fan van maar wel van initiatief nemen. Daarmee bedoel ik risico's durven nemen. Probeer de wedstrijd hard te maken geef er op de klimmetjes bijvoorbeeld een goeie snok op. Dun het peloton uit en probeer een vroege aanval te forceren desnoods met Terpstra al als niemand anders kan. Soms leid risico's nemen tot een doelloze aanval, maar ja niet geschoten is altijd mis en meestal wordt er niet eens geschoten... En ja uiteraard het is makkelijk praten, theorie en praktijk zijn vaak een wereld van verschil maar je hebt 9 man maak er gebruik van zou ik zeggen!
25 september 2015 11:00
Als er iemand is die kan winnen is het Terpstra, heeft mooie dingen laten zien op het moment dat het moest. En dan inderdaad Boom en Dumoulin als pionnen die ook gevaarlijk zouden kunnen zijn.. Ik heb zeer veel vertrouwen in Terpstra en co.
25 september 2015 11:11
Ik mag toch echt hopen dat Gesink dan vanuit die dienende rol niet in werkelijkheid voor Etixx/Tom B blijkt te hebben gereden.
25 september 2015 11:17
Waarom mag Nederland waarschijnlijk maar met 4 man starten in Rio? Dit meldt de telegraaf in dit artikel. Op basis van resultaten op het wk?
25 september 2015 11:24
Ik denk dat Dumoulin geen rol van betekenis zal spelen. Hij gaf een uitgebluste indruk, ook niet raar natuurlijk.
25 september 2015 11:27
Hopen dat Nederland samen met Spanje en Italië en België inderdaad vroeg de koers hard maken. En dan ook echt hard. Dus niet met die halfbakken aanvallen maar gewoon proberen met een behoorlijke groep +/- 15 man zo snel mogelijk weg te rijden. Ik mag hopen dat ze in België toch niet gaan gokken op Tom Boonen, rijdt op dit parcours en met dit deelnemersveld nog niet eens top 10 in een sprint met grote groep
25 september 2015 11:27
Gesink, een echte prof. Als hij met twee a drie rondes te gaan kan ontsnappen met een groepje kan het leuk worden. 99% kans dat ze teruggepakt worden natuurlijk (wat ook geen ramp is, dan heeft hij zijn werk ook gedaan) maar mocht hij toch vooraan geraken (1%) dan is hij zeker niet kansloos op deze aankomst, hij kan toch flink rap aankomen op zo'n hellende strook (zie Canadese koersen).
25 september 2015 11:28
Borsje: Waarom zou Gesink in godsnaam voor Boonen of Ettix rijden? Welk belang heeft hij daar bij?
Ploegenbelangen zijn al moeilijk genoeg, je hoeft er zelf geen extra belangen bij te verzinnen.
25 september 2015 11:30
@Arema Pro Cycling Team
Als je het NK gezien hebt en weet hoeveel km's het WK telt, zou ik juist denken dat je met Terpstra net wel een afwerker hebt voor Nederland?
25 september 2015 11:32
@ Kreiger: Hilarisch :)
25 september 2015 11:38
Vooraf gaat het dan zoiets als "Niki, hoeveel euro doe je in de pot als je wereldkampioen wordt? Robert, ben je bereid om voor jouw deel uit die pot te knechten?"

Ik neem aan dat nu ook is gevraagd hoeveel Niki in de pot doet als Boonen, Trentin of Stybar wereldkampioen wordt.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.