Gesink zocht mee naar vermiste De Jongh: “Strava wees in de goede richting”
foto: Marcel Koch
dinsdag 16 oktober 2018 om 09:28

Gesink zocht mee naar vermiste De Jongh: “Strava wees in de goede richting”

Paniek alom toen maandagmiddag bleek dat Trek-Segafredo-ploegleider Steven de Jongh vermist werd in de buurt van Girona. In die Spaanse stad wonen meerdere profrenners, onder wie ook Robert Gesink. Het kopstuk van LottoNL-Jumbo ging na het bericht van De Jonghs vrouw Renée Meijer direct op pad en was erbij toen de ex-prof werd gevonden.

“Nadat we het nieuws over Stevens vermissing hadden vernomen, zijn we direct gaan zoeken”, schrijft Gesink op zijn Twitter-account. De Jongh werd al snel gelokaliseerd door een helikopter, die hem bewusteloos aantrof in een soort ravijn langs de weg. Toen de ploegleider door artsen weer bij bewustzijn werd gebracht, herkende hij Gesink. “We waren enorm blij om hem te zien en we konden kort met hem praten.”

Geluk bij een ongeluk
Nadat De Jongh werd gevonden, is hij meteen overgebracht naar het ziekenhuis. Daar werd alleen een zware hersenschudding vastgesteld, al zei de persoon in kwestie wel dat alles hem zeer deed. Een klein wonder, gezien het feit dat De Jongh vijf uren lang in het ravijn heeft gelegen. “Mensen, zorg ervoor dat je geliefden je altijd kunnen vinden”, stipt Gesink daarom aan. “Strava (een sportapp om je ritten en trainingen mee vast te leggen, red.) wees ons in de goede richting.”

De 32-jarige klimmer besloot zijn tweet met een dankwoord aan de politie en brandweer van Catalonië. “Echte helden”, vindt Gesink.

RIDE Magazine
28 Reacties
Sorteer op:
16 oktober 2018 09:38
Goede PR!
  16 oktober 2018 10:00
  pardon?
  16 oktober 2018 10:05
  Ik denk dat hij het over Strava heeft.
  16 oktober 2018 10:14
  ik vind het een beetje ver gaan om hier van goede PR te spreken eerlijk gezegd. Eerder een goede wake-up call voor fietsers die alleen gaan fietsen
  16 oktober 2018 10:36
  @jvh93 hoe cru het ook klinkt, het is zeker goede PR voor een app als Strava. Zeker een wake-up voor sporters die alleen sporten, die gaan Strava meer gebruiken nu.
16 oktober 2018 09:59
In onherbergzame gebieden waar je de weg niet kent superhandig ja. Met name dolende MTB'ers zouden er het beste standaard van maken, ik ken er 1 die ook eens urenlang met gebroken botten in de berm heeft gelegen diep in het Drents-Friesche wold.
  16 oktober 2018 10:08
  En geef altijd aan naasten o.i.d. aan hoelang je ongeveer verwacht weg te blijven. En misschien overbodig, maar ken in ieder geval een paar telefoonnummers uit je hoofd zodat je eventueel een telefoon kan lenen om het thuisfront te informeren.

  Als ik ga lopen of fietsen neem ik het liefst ook zo weinig mogelijk spullen mee (zelden een telefoon of portemonnee, wel altijd iets wat mij kan identificeren, ID-bewijs of/en metalen naamplaatje om mijn nek).
16 oktober 2018 10:01
Je voelde dat er haast bij was, want directe familie zet niet zomaar een opsporingsbericht op Twitter. Heb ook weleens een uitgevallen telefoon gehad op fietsvakantie en gelijk contact gelegd met het thuisfront in een internetcafé. In dit geval heeft de sociale dorpspomp (en vooral STRAVA) uitstekend gewerkt.
16 oktober 2018 10:13
Ik denk dat hij toch gewoon een bocht heeft gemist of zoiets dan. In het ravijn gevallen. Er werd honend gedaan door sommigen hier omdat hij zo snel als vermist werd opgegeven. Maar juist dit snelle handelen heeft zijn leven gered. Hij heeft waarschijnlijk ook vijf uur niet gedronken toen hij daar lag enzo. Zijn vrouw / vriendin voelde perfect aan dat het niet klopte. Fijn dat alles weer goed komt waarschijnlijk.
  16 oktober 2018 10:42
  Er kan zoveel gebeurd zijn. Een bocht gemist. Onwel geworden. Aangereden. We weten het niet. Hij heeft geluk gehad met de morderne communicatie van tegenwoordig, gelukkig maar.
  16 oktober 2018 10:45
  De politie spreekt helaas over een waarschijnlijke aanrijding, er zouden ook slipsporen bij de kruising zijn gevonden.
  Gelukkig dat ie gevonden is en het relatief mee valt!
16 oktober 2018 10:50
'een helikopter, dat' ?
  16 oktober 2018 11:30
  taalvaardigheid in het algemeen begint dramatische vormen aan te nemen en de fouten met het betrekkelijk voornaamwoord zijn legio. (Professionele) journalisten zouden daar geen probleem mee moeten hebben. Kennelijk dus wel. Ik hoorde Ronald Koeman zaterdag j.l. nog "de wedstrijd wat".
  16 oktober 2018 11:43
  Heb je Johan Cruijff wel eens gehoord?
  16 oktober 2018 17:49
  Zeker, maar vind je dat de norm? Cruijff heeft de lagere school niet afgemaakt heb ik begrepen en kan je hem m.i. zijn gebrek aan (Nederlandse) taalvaardigheid niet kwalijk nemen. (Beroeps) Journalisten daarentegen wel.
  16 oktober 2018 18:39
  Je hebt 100% gelijk Peer, maar verwacht er niet te veel van. Mag al jaren op WF.

  Ik zou zeggen laat Nico Dick wat minder driftig strooien met cyclo-gerelateerde artikelen en laat hem eindredacteur spelen. Alles langs Nico, dan pas plaatsen. Krijg je ook uniforme artikelen van, alleen maar voordelen. Maar wellicht wat te duur.
  16 oktober 2018 19:28
  @ peervaneynthoven
  Niet overdrijven. Na de School met de Bijbel heeft Cruyff nog enkele jaren op de Mulo gezeten. Hoewel zijn taalgebruik grammaticaal verre van deugdelijk was heeft hij de Nederlandse taal toch maar mooi weten te voorzien van enkele fraaie uitdrukkingen. Sprak overigens ook meer dan behoorlijk Duits en Spaans, hoewel hij zich weinig bekommerde om het juiste lidwoord en de mannelijke en vrouwelijke uitgangsvormen.
  @kielabokki
  Lijkt me geen slecht plan, van enige vooruitgang op dat gebied is tot op heden immers geen sprake.
  16 oktober 2018 19:41
  Jacco, vonden ze 'op een gegeven moment' in Spanje ook.
  18 oktober 2018 09:17
  Juist fijn dat er artikelen met verschillende stijlen zijn. Nico zn artikelen vind ik leuk ter afwisseling met meer sfeet en daardoor langer. Maar moet er niet aan denken dat alle artikelen Zo zijn. Ik vind zakelijkheid en to the point ook fijn.
16 oktober 2018 10:55
Ik kwam er pas achter dat een hulpverlener ook bij jouw noodnummers kan ( op een IPhone via de app 'gezondheid' ) zonder dat je code gebruikt hoeft te worden.
  16 oktober 2018 11:18
  Op Android kan dat ook. Dan moet je wel van tevoren al noodnummers hebben ingesteld.
16 oktober 2018 11:49
Fijn dat het er naar uit ziet dat De Jongh geen blijvend letsel zal overhouden aan het voorval.
Ik lees niets over de fiets van De Jongh. Is die gevonden, en zo ja, hoe ver lag die van de plek waar ze De Jongh hebben gevonden? Lijkt me dat je aan de hand van de staat van de fiets wel het één en ander kunt afleiden.
De strava-registratie stopt vlak voor de afslag, op een vrijwel recht stuk weg, lichtjes naar beneden lopend. De Jongh is links van de weg aangetroffen, aannemende dat met ‘ravijn’ de bedding wordt bedoeld van dat riviertje. Lastig om te reconstrueren wat er dan precies is gebeurd.
16 oktober 2018 13:45
Ik ben bijna verbaast dat Sooike nog niet met kritiek op Gesink is gekomen dat hij De Jongh niet zelf heeft gevonden maar dat er een helikopter aan te pas moest komen...
16 oktober 2018 14:40
Vooral PR voor Gesink. Goed gedaan Gesink!
Nu nog hard gaan fietsen ;-) [dit is louter bedoeld als satire - neem het ajb niet serieus]
  16 oktober 2018 15:34
  Voor zo'n salaris mag je ook best hier en daar wat bijklussen op vrijwillige basis.
16 oktober 2018 22:54
Je leest niets over z'n fiets. De weg waar hij gereden heeft is een soort van gravelweg. Niet heel erg geschikt voor racefietsen. Waarschijnlijk heeft z'n Garmin de rit geupload toen ie crashte. Een aanrijding is zeer onwaarschijnlijk. Z'n file stopt vlak voor de verharde weg.
17 oktober 2018 09:49
@peervaneynthoven Tsja, de tijd dat netheid en juistheid in taalgebruik ertoe deden is voorbij .. Je ziet meer en meer dat mensen hun taal niet meer beheersen .. Vroeger dacht ik: het is het begin van het einde ... maar het is ook beetje het gevolg van alle middelen die automatisch onze taalfouten corrigeren (grammarly, etc). Vroeger konden we kaartlezen .. nu kan 80% dat niet meer. Vroeger kenden we de grammatica regels van de nederlandse taal. Nu volgens mij 99% niet meer. Of het erg is? ik vind het storend, lui, laks. Maar ik ben bang, dat ik het moet accepteren. ;) En journalisten? daar heb ik zowiezo geen hoge pet van op. Veel gebruiken publiek geld om hun persoonlijke mening te berde de brengen. En vaak op slinkse manier .. page views ... traction ... likes ... Maar echte kwaliteit moet je met een vergrootglas zoeken. :) (dit is niet het platform voor dit soort opmerkingen ;). excuses daarvoor).
  18 oktober 2018 09:21
  Vroeger konden mensen helemaal geen kaart lezen. Als ik ergens wat vroeg aan mensen hadden ze 9 van de 10 keer geen idee waar ze zelf woonden op een kaart. De meeste mensen rijden gewoon de hele tijd dezelfde stukjes naar 1 dorp verderop en af en toe naar altijd dezelfde stad.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.