Gianni Marchand verrast met derde plek in Baloise Belgium Tour: “Hoop nog steeds op stap hogerop”
Gianni Marchand op het eindpodium van de Baloise Belgium Tour - foto: Cor Vos
dinsdag 15 juni 2021 om 10:00

Gianni Marchand verrast met derde plek in Baloise Belgium Tour: “Hoop nog steeds op stap hogerop”

Interview Met Gianni Marchand is een continentale renner op het podium van de Baloise Belgium Tour geëindigd. De 31-jarige Belg van Tarteletto-Isorex is een laatbloeier die nog steeds aast op een contract bij een grotere ploeg. “Ik heb getoond dat ik een serieus stukje kan hardrijden”, vertelt hij aan WielerFlits.

Gianni Marchand is geen onbekende voor de Baloise Belgium Tour. Hij finishte in 2018 al zesde in het eindklassement. Dit jaar kon hij in de eerste rit na een dag in de vroege vlucht op hangen en wurgen een ontketende Remco Evenepoel volgen. Een goede tijdrit levert hem een derde plaats in het eindklassement op. In de Ardennenrit kende hij geen problemen.

Kopbeurt niet op tv
“Ik had voor de eerste rit wel gehoopt mee te zijn met de vroege vlucht en om zo met de eerste groep over de meet te komen. Maar een situatie waarin Remco bij ons zou komen, waarna ik en Robbe Ghys als enigen konden aanhaken? Dat had ik natuurlijk niet gedacht. De wattages die ik moest trappen om Remco zijn wiel te houden waren indrukwekkend hoog.”

Evenepoel maakte zich zichtbaar kwaad toen niemand ook maar een moment mee wilde overnemen. “Nochtans hebben we wel een beurt op kop gedaan, toen hij op anderhalve ronde van de meet het tempo liet stilvallen. Alleen was dat niet op televisie te zien. Maar ik moet toegeven, dat was de enige keer. We konden moeilijk anders. Als we overnamen, dan zouden we parkeren op de volgende beklimming.”

Daags na zijn derde plek in Maarkedal fietste Marchand naar een 32ste tijd in de tijdrit – foto: Cor Vos

In de tijdrit verdedigde Marchand vervolgens zijn podiumplaats in het klassement. “Als je ziet tussen welke renners ik sta in de tijdrit (als 32ste), na de lange inspanning van de dag voordien, dan toon ik dat ik een serieus stukje kan hardrijden.”

Verkeerde keuzes
Marchand is intussen 31 jaar. Al jarenlang klopt hij op de grote poort van de ProContinentale ploegen, maar tot dusver zonder succes. Hij hoopt dat daar na zijn podiumplek iets aan verandert. “Ik had na de winst in de Flèche du Sud en een zesde plaats in het eindklassement van de Baloise Belgium Tour in 2018 gehoopt om de stap te zetten. Helaas kon ik nergens terecht. Ik weet dat het niet simpel is, maar ik hoop nog altijd dat ik eens de kans krijg om mij te bewijzen. Jaar na jaar heb ik wel bewezen dat ik het wel aankan.”

Waar liep het precies mis voor Marchand? Zijn late stappen richting het profpeloton, zo zegt hij zelf. “Pas op mijn 25ste ben ik op continentaal niveau gaan fietsen. Ik heb me fysiek gezien heel laat ontwikkeld. Bovendien deed ik ook eerst nog studies bedrijfsmanagement. Op mijn 23 zette ik alles op de koers. En in die jaren heb ik ook wat verkeerde keuzes gemaakt. Zo bleef ik te lang plakken bij het kleinere team Deerlijk-Gaverzicht, terwijl ik al naar grote beloftenploegen als Soenens en VL Technics kon trekken. Ik voelde me goed bij Deerlijk en kreeg daar ook alle kansen. Dat was daar een omgeving vol vrienden”, kijkt hij terug.

“Het jaar nadien kon ik naar VeranClassic en Team 3M gaan. En daardoor is het pas het jaar daarna, in 2015, dat ik naar Cibel ben gegaan. Ik ben ook laat begonnen met koersen. Net als Remco op mijn 17 jaar, maar bij Remco is de stap hogerop wat sneller gekomen”, stelt hij vast.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.