Gianni Savio doet voorstel voor gemixt Italiaans team in Giro d’Italia
foto: Sirotti
maandag 30 januari 2017 om 12:47

Gianni Savio doet voorstel voor gemixt Italiaans team in Giro d’Italia

Gianni Savio hoopt met een gemixt team alsnog de start van de honderdste Giro d’Italia te halen. De teammanager van Androni Giocattoli stelt voor een gemixt Italiaans team te vormen bestaande uit vier renners van Androni Giocattoli en vier van Nippo-Vini Fantini.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!
Androni Giocattoli greep eerder deze maand naast een wildcard voor de Giro. “Ons is groot onrecht aangedaan, in moreel opzicht, maar ook vanuit het sportieve aspect”, zei hij daarover tegen Italiaanse media. RCS Sport deelde de vier wildcards uit aan Bardiani-CSF, Wilier-Selle Italia, CCC Sprandi Polkowice en Gazprom-Rusvelo.

In een persbericht presenteert Savio vandaag het plan van een combinatieteam. “Wij geloven dat het tijd is om een eind te maken aan deze controverse. Wij hebben een officieel verzoek ingediend bij RCS Sport (Giro-organisator, red.), de Italiaanse wielerfederatie en de Professional Cycling League voor een uitzondering op de regels om een vijfde Giro-wilcard goed te keuren, bestaande uit vier renners van Androni-Sidermec en vier van Nippo-Vini Fantini.” In dit geval zou het peloton met acht renners groeien, van 198 naar 206.

Savio ziet kansen vanwege “een gelijksoortige verzoek” van RCS Sport uit 2011. Toen wilde de wedstrijdorganisator een uitzondering voor de Giro doorvoeren, die dat jaar in het teken stond van 150 jaar Italiaanse nationale eenheid. Wat de details van die uitzondering waren en of die is goedgekeurd vermeldt het persbericht niet.

[poll id=”425″]
Savio maakt zich in het persbericht tevens zorgen over de staat van het Italiaans wielrennen. Italië heeft met het verdwijnen van Lampre geen team meer in de WorldTour en door het uitblijven van een Giro-uitnodiging wankelt ook de levensvatbaarheid van zijn eigen ProContinentale ploeg. “Het is niet overdreven om te stellen dat de professionele Italiaans wielerbeweging misschien wel ten einde komt.”

RIDE Magazine
16 Reacties
Sorteer op:
30 januari 2017 12:54
Dat de professionele Italiaanse wielerbeweging mss wel ten einde komt is uiteraard overdreven dramatisch gesteld, maar dat het er povertjes voorstaat is duidelijk. Dat de Giro dan kiest voor Gazprom en CCC ipv de Italiaanse teams is erg jammer, maar ook hier spelen commerciële belangen helaas de grootste rol. Het wordt er allemaal niet leuker op.
30 januari 2017 13:03
Het is wel triest dat zo'n groot wielerland geen eigen profploeg gefinancieerd kan/wil krijgen.
30 januari 2017 13:04
Hij wil wel.
30 januari 2017 13:04
Iedereen schreeuwt om een kleiner peleton en deze man wil nog een ploeg van 8 toevoegen? Hoe schattig en lief het idee ook is, het slaat natuurlijk nergens op. Ik kan me ook niet voorstellen dat er geen conflicten ontstaan tussen sponsoren van beide ploegen over wie het meest prominent op het shirt mag. En wat als er 2 van deze renners in een kopgroep zitten, beide uit een andere ploeg, dan gaan ze toch nooit voor elkaar rijden?
30 januari 2017 13:11
beetje overdreven idd. Voor Italiaanse begrippen is het misschien wat mager, maar na magere jaren komen ongetwijfeld ook weer vette. Het kan niet altijd feest zijn, misschien hebben ze de komende jaren wat minder renners aan de start staan in de tour en giro, is dat een probleem? In NL hebben we ook lang magere jaren gehad, pas de laatste jaren neemt het aantal renners in de grote koersen weer toe en worden er ook weer grote wedstrijden gewonnen. Niemand had het toen over het einde der tijden.
30 januari 2017 13:12
Ik kan me niet voorstellen dat een combinatieploeg goed samen zou werken. Eigenlijk geef je dan twee wildcards op voorwaarde dat elke ploeg slechts 4 renners mag afvaardigen. Verder kan ik me wel voorstellen dat hij er van baalt dat hij niet mee mag doen, maar nu komt hij op mij een beetje over als een slechte verliezer.
30 januari 2017 13:14
kom op zeg, pak je verlies en zorg voor volgend jaar voor een aansprekend team waar ze niet omheen kunnen. en geen dopinggeval dit jaar zal allicht ook helpen om er volgend jaar weer bij te zijn.
dat halve ploegengedoe mogen ze van mij meteen afvoeren naar de prullenbak.
30 januari 2017 13:48
Remember Telekom/ZGMobili? Doen zou ik zeggen,die mannen gaan zich dubbel plooien. Maar moeten ze dan ook samen slapen?
30 januari 2017 13:49
Volgens mij in de tour in de jaren 90 zijn Lotto en Telekom toen ook als een combi ploeg aan de tour begonnen zoals Savio nu voorstelt. Zou prima kunnen werken en zeker nu omdat dit de 100ste editie is zou je indien de veiligheid het toelaat best een uitzondering kunnen maken voor deze twee Italiaanse ploegen
30 januari 2017 13:53
In heel veel koersen, ook in Italië, heb je nog een mengelmoesje ploeg in de vorm van een 'nationale selectie'. Die winnen ook regelmatig koersen wanneer toppers als Nizzolo of Viviani bijv. voor Italië uitkomen. Dan rijden ook gewoon renners van andere ploegen in dienst van hun. Omdat ze in die koers wel hetzelfde shirt dragen. Zou niet weten waarom zoiets niet zou kunnen werken in een grote ronde.
30 januari 2017 14:05
@chefspijker klopt, alleen denk ik niet dat Savio het aan Androni kan verkopen om in een blauw shirt te starten. Ik denk dat er iets van een gecombineerd shirt of 4 in androni en 4 in nippo shirt gaan starten. Van mij mag het overigens.
30 januari 2017 14:21
''Mwrrrrrrrrauauawwwwww!' *doet Dragulescu*
30 januari 2017 14:26
Als die zo graag mee wilt doen dan moet die zijn sponsors om meer geld vragen zodat die teminste een giro waardig team heeft...
Deze man heeft zichzelf blijkbaar heel hoog zitten maar zijn team heeft weinig te zoeken in grote koersen.
30 januari 2017 14:28
enne afgeschoten http://www.cyclingnews.com/news/vegni-kills-off-savios-calls-for-a-an-extra-mixed-team-at-the-giro-ditalia/

Savio is een romanticus en net als alle sport wordt ook wielrennen zakelijker. Kun je heel moeilijk over doen maar is nou eenmaal zo
30 januari 2017 14:56
Als ie nou afgetroefd wordt door ploegen met significant meer kwaliteit kan ik je gelijk geven Attack. Maar daar lijkt in dit geval geen sprake. Enige zekerheid die je kunt hebben als Italiaanse ploeg is vol inzetten op die Coppa Italia en dat ploegenklassement winnen. Dan ben je in principe verzekerd van een wildcard.
30 januari 2017 15:18
Een gemixt Italiaans team zou natuurlijk een nationale selectie moeten zijn en niet per sé exclusief uit renners van Androni en Nippo moeten bestaan. Anderzijds is een ploeg met pakweg Gavazzi, Cattaneo, Vigano, Taliani, Cunego, Bisolti, Canola en Santaromita ook weer niet zo beroerd.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.