Gianni Vermeersch klopt Abrahamsen in spectaculaire Dwars door het Hageland, De Vries (TDT-Unibet) derde
foto: Cor Vos (archief)
zaterdag 8 juni 2024 om 17:21

Gianni Vermeersch klopt Abrahamsen in spectaculaire Dwars door het Hageland, De Vries (TDT-Unibet) derde

Gianni Vermeersch mag Dwars door het Hageland bijschrijven op zijn palmares. Op de Citadel van Diest toonde hij zich sneller dan Jonas Abrahamsen en Hartthijs de Vries, die Tour de Tietema-Unibet een podiumplaats bezorgde.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

In de schaduw van het Critérium du Dauphiné, stond zaterdag ook Dwars door het Hageland op het programma. Dankzij de onverharde stroken en kasseien levert de eendaagse in Belgie vaak een attractieve koers op. Dit jaar behoorden mannen als Rasmus Tiller, Gianni Vermeersch en Luca Mozzato tot de favorieten.

Kopgroep met twee Nederlanders en één Belg
De vlucht van de dag bestond uit vijf renners, waaronder enkele interessante namen. De Nederlandse veldrijders David Haverdings (Baloise Trek Lions) en Corné van Kessel (Deschacht-Hens-Maes) sloegen de handen ineen met Axel Huens (Tour de Tietema-Unibet), Warre Vangheluwe (Soudal Quick-Step) en Geoffrey Soupe (TotalEnergies). Hun voorsprong werd nooit groter dan tweeënhalve minuut. Alpecin-Deceuninck en Uno-X Mobility hielden de vluchters kort.

foto: Cor Vos

Op de eerste gravelstroken lag het tempo al dermate hoog, dat de avonturiers tachtig kilometer voor de finish weer werden ingerekend. In de fase die volgde, probeerden veel renners weg te komen, maar niemand wist echt een gat te slaan. Na uitvalspogingen van onder meer Gianni Vermeersch en Pim Ronhaar, was het op 55 kilometer van de finish wel raak. Kaden Groves zorgde met een demarrage voor de afscheiding. De Australiër van Alpecin-Deceuninck kreeg Jonas Abrahamsen (Uno-X), Laurenz Rex (Intermarché-Wanty), Guillaume Boivin (Israel-Premier Tech) en Alec Segaert (Lotto Dstny) mee.

Dertien man
Tour de Tietema-Unibet en Arkéa-B&B Hotels hadden de slag gemist en moesten in de achtervolging. Met name door het werk van het Franse team kon het al sterk uitgedunde peloton nog terugkeren, al had dat wel behoorlijk wat voeten in aarde. Pas op dertig kilometer van de finish was er weer een hergroepering. Het spel kon opnieuw beginnen.

Net na het ingaan van de slotronde, op 25 kilometer van de streep, vormde zich een nieuwe kopgroep. Nu waren het de volgende renners die zich losweekten: Rasmus Tiller, Søren Wærenskjold, Jonas Abrahamsen (Uno-X), Laurenz Rex, Baptiste Planckaert (Intermarché-Wanty), Tom Van Asbroeck (Israel-Premier Tech), Gianni Vermeersch, Quinten Hermans (Alpecin-Deceuninck), Jenthe Biermans (Arkéa-B&B Hotels), Stanisław Aniołkowski (Cofidis), Lionel Taminiaux (Lotto Dstny), Ward Vanhoof Lars Craps (Flanders-Baloise), Pim Ronhaar (Baloise Trek Lions), Hartthijs de Vries en Lander Loockx (Tour de Tietema-Unibet).

foto: Cor Vos

Abrahamsen neemt niet over
De voorsprong van de koplopers liep snel op. Met nog twintig kilometer te gaan hadden ze driekwart minuut op de eerste achtervolgers en leek het pleit beslecht. Het gaf ook ruimte voor nieuwe aanvallen, want we zagen Abrahamsen doortrekken. Vermeersch en De Vries sprongen mee met de Noor. De drie pakten al gauw twintig tellen, maar vanaf dat moment mocht Abrahamsen niet vol meer meewerken. Hij had Tiller en Wærenskjold namelijk achter zich. De Vries en vooral Vermeersch maanden Abrahamsen aan om een steentje bij te dragen, maar de Noor bleef tussen de wielen.

Het leidde tot onenigheid vooraan, waardoor de voorsprong langzaam maar zeker wat terugliep. Toch hadden de drie – door het werk van De Vries en Vermeersch – nog altijd vijftien seconden voorsprong op vijf kilometer van het einde. Op het Grasbos, de laatste klim voor de Citadel van Diest, knalde Abrahamsen weg bij Vermeersch en De Vries. De Vries moest passen, maar Vermeersch kon zijn wagonnetje toch nog aanhaken. Ondanks wat misbaar van Vermeersch, reden de twee vervolgens samen naar de slothelling.

De Vries keert terug
Net voordat ze de voet van de Citadel van Diest bereikten, kwam De Vries weer aansluiten. De Fries probeerde op en over Vermeersch en Abrahamsen te gaan. Die laatste reageerde en dichtte het gat. We begonnen zo met drie koplopers aan de laatste, lastige kilometer.

De Vries besloot het tempo hoog te houden. Hij had geen antwoord op de versnelling van Abrahamsen, in tegenstelling tot Vermeersch. Sterker nog, de renner van Alpecin-Deceuninck ging over zijn Noorse kwelgeest. Abrahamsen bleef nog lang in de buurt, maar moest uiteindelijk het hoofd buigen. De overwinning ging dus naar Vermeersch. Abrahamsen werd tweede, De Vries derde. Voor Tour de Tietema-Unibet was het de eerste podiumplaats in een .Pro-koers.

EENDAG

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.