Gilbert bekent gebruik pepperspray
foto: Marcel Koch
woensdag 13 april 2016 om 10:08

Gilbert bekent gebruik pepperspray

Philippe Gilbert heeft opgebiecht dat hij de in België verboden pepperspray heeft gebruikt om zich te verdedigen tegen, naar eigen zeggen, twee agressieve en dronken mannen. Die lezing bleek niet helemaal te kloppen. Door het gebruik van de spray riskeert Gilbert een celstraf.

Vrij product in Monaco
Gilbert en zijn ploegmaat Loïc Vliegen werden zaterdag aangevallen door twee mannen. De eerste berichten van BMC stelden dat het om twee dronken mannen ging, maar dat werd inmiddels ontkracht. Aan het ANP geeft Gilbert tekst en uitleg. “Een auto haalde ons in en scheerde langs ons, gevaarlijk dichtbij. We hebben ons ongenoegen geuit, zowel mondeling als met handgebaren.” Die handgebaren werden al snel een handgemeen tussen de twee partijen, waarbij Gilbert pepperspray heeft gebruikt. “Met grote gevolgen voor mij, want ik brak mijn vinger op drie plaatsen. We hebben verschillende getuigen. Ik woon al acht jaar niet meer in België. In Frankrijk wordt dat product vrij verkocht. Ik heb de spray bij me omdat ik al eerder met agressie te maken kreeg op training. Een fietser is absoluut weerloos tegenover anderen. Helaas heb ik al vaker gewelddadige scènes moeten zien.”

‘Schrik van mijn leven’
Door de vingerbreuk mist de wereldkampioen van 2012 woensdag in ieder geval de Brabantse Pijl. Of hij zondag kan starten in ‘zijn’ Amstel Gold Race, is nog maar de vraag. Loïc Vliegen start vandaag wel in Leuven, maar dat had ik zo maar anders kunnen zijn. “Het raampje aan de linkerzijde was open en ik richtte me tot de bestuurder om hem mijn ongenoegen duidelijk te maken”, verklaart Vliegen. “Maar de man gaf een ruk aan het stuur en week uit naar links. Hij heeft me geraakt en ik moest me vastklampen aan de auto om niet te vallen. De bestuurder pakte vervolgens mijn rechterarm vast bij mijn mouw en versnelde, waarbij hij me op de linkerstrook meenam. Een frontale botsing met een tegenligger kon maar net vermeden worden, omdat die hard in de remmen ging. Ik beleefde de schrik van mijn leven. Uiteindelijk kon ik me losrukken en ging de auto ervandoor: vluchtmisdrijf.”

Voor het gebruik van de in België verboden pepperspray, hangt Gilbert een celstraf van één maand tot vijf jaar boven het hoofd of een forse geldboete boven het hoofd.

RIDE Magazine
75 Reacties
Sorteer op:
13 april 2016 15:28
@Wim Kruithof: Is bij ons in België wel zeer streekgebonden, er zijn best wel gebieden met goede fietsinfrastructuur, alleen zit er geen lijn in over het ganse land bekeken.
13 april 2016 15:54
@VDB44:
Dat is ook mijn ervaring inderdaad. Probleem is ook dat een fietsstrook ook nogal eens als parkeervak wordt gezien, met name in afdalingen kan dat nogal hachelijke situaties opleveren. Dan is op de weg fietsen veiliger omdat je niet plotseling hoeft uit te wijken (wat ander verkeer ook weer kan verrassen).

Al bij al hebben we het in Nederland gewoon geweldig voor elkaar voor huis- tuin en keukenfietsers.
Ik heb een tijdje in de VS gewoond, in een stad die te boek stond als zeer fietsvriendelijk. Nou was het voor de VS niet slecht, maar als je op de hoofdweg met de fiets 3 banen voortrazend verkeer moet kruisen zonder stoplicht, omdat het fietspad van rechts ineens midden op de weg ligt dan blijkt zoiets zeer relatief. Het is dus ook zeker een kwestie van hoe hoog de lat ligt, en die ligt in Nederland immens hoog.

Maargoed, pepperspray dus :)
13 april 2016 16:00
@Wim Kruithof. In Nederland fietsen de wielrenners liever op de weg, ook al ligt er een fietspad. Op het fietspad rijden namelijk allemaal van die trage fietsers. :S
13 april 2016 16:07
Quote:
VDB44 - 13 april 2016 om 15:28
@Wim Kruithof: Is bij ons in België wel zeer streekgebonden, er zijn best wel gebieden met goede fietsinfrastructuur, alleen zit er geen lijn in over het ganse land bekeken.


Tja, weinig lijn en veel verdeeldheid, het lijkt typisch België. Wel zonde, want bijvoorbeeld de omgeving van Charleroi is prachtig mooi...
13 april 2016 17:19
Als je de redenering van Gilbert volgt, rijdt Ten Dam rond met een vuurwapen.
Want vuurwapens zijn in de VS vrij verkrijgbaar..
13 april 2016 17:46
Quote:
escapados - 13 april 2016 om 13:36
Moet ik er wel bij zeggen dat we in Nederland verwend zijn met een goede fietsinfrastructuur. Volgens mij kun je zonder problemen van Groningen naar Maastricht fietsen.


Dat klopt, ik heb dat 2 keer gefietst voor het goede doel.
Volledig via fietspaden te doen, beide keren overigens verschillende routes.
13 april 2016 19:24
@klootje en anderen:
Leuke theoretische uiteenzettingen allemaal maar als je echt regelmatig in Wallonie traint, weet je wel beter: LEVENSGEVAARLIJK voor fietsers, ook al rijd je netjes achter mekaar met je wiel in het vuil op de witte kantlijn. Verschillende toeristen zijn op die manier al aangetikt door (vracht)auto's en doodgebleven. Belgen rijden als gekken op die 90km wegen en snijden soms bewust naar binnen bij het passeren (nogmaals: ook als je netjes achter mekaar rijdt!).

Het agressieve gedrag van de tokkies in hun moordwapen (lees: auto), het afremmen, meesleuren van een renner aan de auto (verklaring Vliegen), opwchten in het volgende dorp om mannen op wielerschoentjes op de muil te meppen.... Hij had m de pepperspray vol in zijn muil moeten spuiten. Triest voor Gilbert en Vliegen, maar je moet van je af bijten bij dit soort figuren. De politie is in het dunbevolkte Wallonie echt te laat als je belt (in Nederland overigens ook).

Grappig hoe hier figuren flippen op Gilbert's pepperspray en vermeende korte lontje, en al het agressieve tokkiegedrag en geweld van de auto-broertjes niet veroordelen... :6
13 april 2016 19:59
Coldeportes, hoe kom je daar allemaal bij en waarom durf je dat zo zeker te stellen? Was je er bij? Zijn Vliegen en Gilbert robots die niet kunnen liegen of hebben ze misschien bij jou aan de leugendetector gelegen? Heb je een visioen gehad waarin je precies zag hoe het gegaan is?

Ik zet geen theorie uiteen, dat is juist wat jij doet met al je veronderstellingen en aannames. Ik heb alleen de verkeersregels opgezocht en gekeken naar wat er in beide verklaringen overeenkomt. Voor de rest weten we helemaal niets, ook jij niet. Wat je trouwens ook al weet is dat er een paar hele grote feiten uit het verhaal van Gilbert complete onzin blijken te zijn en dat de getuigenissen van derde partijen niet in het voordeel van Gilbert zijn tot nu toe. ALS we de berichten in de media mogen geloven.

Wel even feitelijk blijven graag. Of het filmpje laten zien waarin alles zo te zien is zoals jij het zegt.
13 april 2016 20:22
Sorry Klootje Kriekeljon, maar in deze lijkt de verklaring van de renners me meer geloofwaardig dan die van die 2 nozems. Maar als jij gelooft dat 2 profs een week voor hun belangrijkste wedstrijden gewoon voor hun plezier wat ruzie gaan maken met een brave automobilist dan mag jij dat geloven hoor. En begin niet over verkeersregels, elke renner of fietser breekt wel eens een verkeersregel, dat betekend nog steeds niet dat ze geen zwakke weggebruikers blijven die je normaal niet gaat jennen als een normale bestuurder. De kern van deze zaak ligt volgens mij toch bij het in levensgevaar brengen van Vliegen in deze.
13 april 2016 20:28
Omslagfoto op 1 van die 2 broers z'n Facebook-pagina is ook z'n BMW op het circuit van Francorchamps, ik weet niet hoor, maar ik kan me al wel iets voorstellen bij het type chauffeur ;-)
13 april 2016 20:28
@klootje kriekeljon

Feitelijk, wat je leest in de pers dus, du-uh...

De verklaring van de heerschappen, die hier onbekend zijn en wiens karakter niemand kent rammelt ook aan alle kanten. Phil staat niet bekend om mensen zomaar uit de wagen te sleuren en klop te geven, wat meer is, hij wordt erg vaak als aimabel omschreven, stel je voor!

De heerschappen, door velen op een piedestal geplaatst, omdat ze zich tegen de hier verguisde Phil dierven stellen, verklaarden dat hun huisarts bevestigd heeft dat Phil wel middelen moet genomen hebben. Nogmaals du-uh. Ja deze mensen spreken de waarheid, ongetwijfeld. In mijn ogen opgefokte Johnny's in hun 5 minutes of fame. En WF , eenzijdig en afgunstig, smult ervan.
13 april 2016 20:33
Vooralsnog spreken de feiten in het nadeel van Gilbert cs. Ik vind het daarom bijzonder dat de werkgever van Gilbert en Vliegen nog niet van zich heeft laten horen.
13 april 2016 20:41
Dus jij vindt het ergste aan heel deze zaak dat als Vliegen meegesleurd wordt door een gek en er een handgemeen ontstaat waarbij Gilbert z'n vinger breekt, hij een spray gebruikt die enkel in België verboden is? Vervang de namen Gilbert en Vliegen in Kelderman en Gesink en de reacties zouden heel anders zijn hier. moa slaat spijkers op koppen.
13 april 2016 20:41
VDB/Moa waar hebben jullie het over? Ik zie er hier maar een paar vroege conclusies trekken hoor.

Moa kun jij lezen?
Quote:
ALS we de berichten in de media mogen geloven.

Jouw reactie is echt belachelijk, eigenlijk te dom om op te reageren.

Edit: en ook VDB44 trekt de Belgen-bashen kaart. Hier trek ik me terug uit de discussie. Simpel gedoe.
13 april 2016 20:46
Als ik geld mag inzetten gok ik erop dat Gilbert en Vliegen dichter op de waarheid zitten.

Overigens heb ik vrij veel in de Ardennen gereden en viel het me juist op dat de meeste chauffeurs hartstikke respectvol zijn tov wielrenners zowel als dat de extreme gekken er ook extremer zijn. Ze hebben daar ook het type wegen dat veel meer uitdaagt tot gaar gedrag. Dat de spray in Belgie verboden is zegt me niet zoveel, spray is spray, iemand meesleuren aan een autoportier lijkt me behoorlijk veel gestoorder en verwerpelijker.

Alles in principe he, ik ben alle videobeelden, getuigenissen en verklaringen nog aan het uitpluizen...
13 april 2016 20:53
En nou ik terugdenk weet ik nog dat er eentje bijna een hele rij LBL-tourrenners omverblies iets buiten Viesalm net voor de Wanne aanvangt, in zo'n wagen met extra van die pijpen erachter, zouden dat de stouterdjes uit Stoumont geweest kunnen zijn ?
13 april 2016 20:54
Wij hebben het over het feit dat de verklaring van de renners zo gek nog niet is, maar dat er hier een pak zijn die liever een versie geloven waarin 2 profrenners plots volkomen crazy zijn geworden en hun voorjaar even in gevaar gaan brengen, wss onder invloed van drugs zoals de huisdokter van deze 2 brave mannen al aangaf.
13 april 2016 21:03
@ Coldeportes

Als fietser ben je kwetsbaar en moet je op je qui vive zijn, dat geldt niet alleen in Wallonië maar ook in Vlaanderen en in andere delen van de wereld, ja inclusief Nederland.
In Wallonië zijn er veel minder stoplichten en nauwelijks fietspaden maar aan de andere kant is het verkeer veel minder druk als je het vergelijkt met de Randstad. Ik geloof dat ik mezelf daar nooit op doodsangsten hebben kunnen betrappen dus om Wallonië nou als levensgevaarlijk in kapitalen te betitelen gaat mij wat te ver, maar goed, de één ervaart dat eerder dan de ander.

@VDB44

Het zou kunnen dat Vliegen de waarheid spreekt maar daar is nog geen enkele bevestiging over. Eerst maar even afwachten. (Waar blijft die wielertoerist met zijn versie? En die tegenligger die volop in de remmen moest?)
13 april 2016 21:06
@klootje kriekeljon

Idd ALS. Maar deze premisse wordt door bijna iedereen hier gaarne als waar genomen.

Je zou zowaar ook voor de meest logische uitkomst in dit verhaal kunnen kiezen, stel je voor.

Nu ja, het is een forum, niemand verliest punten of centen om zijn eigen mening te verkondigen. Niemand wordt ook gesanctioneerd om steeds de verkeerde zijde van ALS eenzijdig te verkiezen.
13 april 2016 21:08
@RV

Ik zou ze bijna gelijk geven als je ziet hoeveel troep die LBL-tourrenners achterlaten op de top van de Wanne tussen de bomen.
13 april 2016 21:53
Klootje + 1, Coldeportes (edit) en moa - 100

Natuurlijk zijn de mannen in het rood (nota bene ook mijn favo kleur!) in eerste instantie gesneden en misschien wel meer dan dat , voordat ze misbaar begonnen te maken. En daar gaat t mij nou juist om ... Als gelouterd renner ga je hier professioneel mee om, word je wel boos, maar reageer je niet en laat je het voorbij gaan.

Flip kan dat blijkbaar niet, rijdt nota bene zelfs standaard met een pepperspray rond. Waarom? Om zijn gelijk te halen? Om zich te verdedigen? Hoe het ook zit, het getuigt van onprofessioneel gedrag, wat m.i. een sanctie van de ploeg verdient. Nog even los van wat justitie hiermee doet.

Hij mag nog in zijn handjes knijpen (voorzichtig he), dat ie er maar met een gebroken vinger en een gekrenkte ego vanaf komt. Er had nog veel erger kunnen aflopen...
13 april 2016 22:06
Dit zijn de reacties waar ik dus niets mee heb. Als de verklaring van Vliegen klopt dat die mannen hem meesleuren aan de wagen, dan blijf je niet sowieso kalm, dan weet je gewoon niet hoe je reageert vol adrenaline. Maar mss is je liefde voor Greg zo groot dat je Phil dan maar wat zwart moet maken hier op WF, die indruk krijg ik toch door je reacties, want over Vliegen wordt ook niet veel gerept. Ben je zelf ooit al eens het slachtoffer geweest van verkeersagressie? Wel ik doe heel veel kilometers op de autostrade en heb dat wel al mogen ervaren en ik kan je één ding zeggen, je weet niet waar je het hebt en je weet niet hoe je moet reageren op dit soort zotten.
13 april 2016 22:54
@VDB haha ik heb een pistool op mij gericht zien worden ... o.a. door die ervaring weet ik dat het beter is te slikken, dan verhaal te halen - edit - hoe lastig dat ook is ... Niet professioneel zoals ik al meldde. En dat aan de auto hangen was na het verhaal halen, zoals je ook kon lezen ... en tja, waar houdt t dan op he? Dat noemen ze niet voor niets de geweldsspiraal ...
13 april 2016 23:17
Dat is zoiets als een discussiespiraal ;-) waar houdt het op hé
13 april 2016 23:24
Hij start trouwens zondag, nu nog winnen, kan hij die vinger omhoog steken

Om te reageren moet je ingelogd zijn.