Gilbert, Haller, Gougeard, Pozzato, Van Avermaet, Para-WK
foto: Sirotti (archief)
vrijdag 23 maart 2018 om 20:00

Gilbert, Haller, Gougeard, Pozzato, Van Avermaet, Para-WK

In de rubriek WielerFlits Kort bundelt WielerFlits al het nieuws dat te groot is voor het servet, maar te klein voor het tafellaken. Vandaag onder andere over Alexis Gougeard, de snee van Filippo Pozzato en de chocolade fiets van Greg Van Avermaet.

Gilbert moest afstoppen: “Dat doe ik niet graag”

Philippe Gilbert moest in de finale van de E3 Harelbeke de concurrentie afstoppen, om zo ploeggenoot Niki Terpstra aan de zege te helpen. De Waalse coureur had daar toch wat wrange gevoelens over. “Toen Niki alleen kwam te vallen, was het niet meteen de beste situatie meer voor ons, want alle favorieten zaten achter hem. Maar Stybar en ik konden alles afstoppen”, zegt hij tegen Sporza. “Eigenlijk doe ik dat echt niet graag. Ik vind dat zelf ook niet leuk als er iemand komt tussen rijden, maar dat is ook koers en dat is onze job dan. Het heeft Niki aan de zege geholpen.”


Lappenmand Groupama FDJ, lelijke blessure Haller

De massale valpartij in E3 Harelbeke heeft Groupama-FDJ zwaar getroffen. Alle renners, behalve Ramon Sinkeldam, kwamen ten val. Mickael Délage had een ontwrichtte vinger en een zware enkelblessure, als is zijn enkelband oke. Jacopo Guarnieri heeft zijn linkerbeen gekneusd, terwijl Marc Sarreau zijn linkerknie verstuikte bij een val. Kopman Arnaud Démare kwam met de schrik vrij. Hoe de selectie voor Gent-Wevelgem ingevuld wordt, moet nog bepaald worden, meldt de ploeg.

De crash heeft Marco Haller ook de nodige schade toegebracht. De Oostenrijkse coureur lag in een menigte van fietsen en daarbij is een stuk carbon in zijn been terechtgekomen. “Pijnlijk, maar Marco is een sterke beer”, schrijft zijn ploeg Katusha-Alpecin op Twitter.


Alexis Gougeard kampt met voetblessure, voorjaar op de tocht?

Alexis Gougeard moest zich op het laatste moment terugtrekken voor de E3 Harelbeke. De reden? De aanvalslustige Fransman kampt met een pijnlijke rechtervoet. Het is nog niet bekend of dit fysieke ongemak verdere gevolgen heeft voor zijn deelname aan de rest van het klassieke voorjaar.

Voor klassiekerkopman Oliver Naesen is het passen van Gougeard een tweede tegenvaller in korte tijd. Eerder werd al bekend dat de Belgisch kampioen de komende weken niet kan rekenen op de diensten van Silvan Dillier. De Zwitserse kampioen heeft bij een val in Strade Bianche zijn pink gebroken.


Pozzato komt met de schrik vrij na val in Coppi e Bartali

Filippo Pozzato heeft geen serieuze blessures overgehouden aan zijn val in de ochtendetappe van de Settimana Internazionale Coppi e Bartali. Pippo hield aan het voorval een snee in zijn wenkbrauw – veroorzaakt door zijn zonnebril – en enkele schaafwonden in het gezicht over. De 36-jarige Italiaan van Wilier Triestina-Selle Italia laat in een korte video weten dat hij hoopt zo snel mogelijk weer in competitie te treden.


Organisatie E3 verrast Van Avermaet met fiets van chocolade

‘Volledig choco gereden’. Het is een van de vele Belgische uitdrukkingen voor afzien tijdens de koers. Voor Greg Van Avermaet kreeg dit gezegde een extra laag voor aanvang van de E3 Harelbeke. De Belgische klassiekerspecialist kreeg – als winnaar van de voorbije editie – namelijk een fiets cadeau gemaakt van 100% chocolade. Of Van Avermaet ook daadwerkelijk een ritje heeft gemaakt op zijn nieuwe ros, is niet bekend.

Over zijn koers was Van Avermaet wel te spreken. “Ik heb mij helemaal kunnen uitleven en heb de koers gekleurd. Dat doet toch deugd. In de finale zaten we nog met drie renners van BMC, maar Küng is niet de snelste, Jürgen was niet zeker van zijn sprint en ik had al veel gegeven”, legt hij de tactiek uit. “Er zat ook altijd iemand van Quick-Step in ons wiel en dat maakte de achtervolging moeilijk.”


Nederland begint Para-WK met twee keer goud

Het wereldkampioenschap para-cycling is goed begonnen voor de Nederlandse ploeg. In Rio de Janeiro werden twee enigszins verrassende gouden medailles gewonnen. Debutante Caroline Groot greep de winst op de 500 meter (C5) en Alyda Norbruis was de beste op de individuele achtervolging (C2). Deze klasses betekenen dat de wielrenners gebruik maken van standaard racefietsen. Het zijn sporters met bijvoorbeeld amputé’s, verminderde spierkracht of beweeglijkheid. Des te lager het nummer, des te meer beperkingen. Bondscoach Eelke van der Wal was verbaasd en noemt de uitkomst van de eerste dag “een droomstart” op de site van de KNWU.


Cofidis wekenlang zonder Turgis en Claeys

Het zijn niet de weken van Cofidis. Buiten Christophe Laporte en Hugo Hofstetter verloopt het voorjaar nog een beetje stroef. Tot overmaat van ramp mist Anthony Turgis het klassieke voorjaar, terwijl hij juist aangewezen was als kopman in de Vlaamse koersen. Na zijn val in Milaan-San Remo kan hij vier à vijf weken niet koersen door een sleutelbeenbreuk. Ook Dimitri Claeys staat vier weken aan de kant met een breuk aan het stuitbeen. Is er wel positief nieuws te melden? Ja, manager Cedric Vasseur is in het perscommuniqué verheugd dat Luis Ángel Maté en Julien Simon hun rentree maken in de Classic Loire Atlantique.

RIDE Magazine
7 Reacties
Sorteer op:
23 maart 2018 20:17
Edit redactie: Merci!
23 maart 2018 20:32
Venturini heeft bij Cofidis dit jaar ook al een paar leuke uitslagen gereden!
23 maart 2018 20:53
Venturini rijdt niet bij Cofidis ..
24 maart 2018 05:22
@BQS inderdaad, je hebt gelijk hij rijdt sinds dit seizoen bij AG2R.
24 maart 2018 07:06
Mickael Délage zijn enkelband is oke. Ik had al schrik dat hij op de vlucht zou slaan !
24 maart 2018 10:36
Mooi artikel dit. Allemaal leuke kleine weetjes, perfect geschikt om te bundelen.
24 maart 2018 10:42
Leuk dat er ook aandacht is voor Para-wielrennen!

Om te reageren moet je ingelogd zijn.