Gilbert imponeert met solozege in Ronde van Vlaanderen, Terpstra derde
foto: Sirotti
zondag 2 april 2017 om 17:12

Gilbert imponeert met solozege in Ronde van Vlaanderen, Terpstra derde

Philippe Gilbert heeft op indrukwekkende wijze de 101ste Ronde van Vlaanderen op zijn naam geschreven. De Belgische kampioen van Quick-Step Floors koos op 56 kilometer van het einde voor de solo en rondde deze succesvol af. Hij volgt daarmee Peter Sagan op. Greg Van Avermaet sprintte daarachter naar de tweede plek, voor Niki Terpstra en Dylan van Baarle.

Looij in de kopgroep
Al in de eerste kilometers lag de koers in een plooi, toen acht renners van kleine ploegen ten aanval trokken. Julien Duval (AG2R La Mondiale), Julien Morice (Direct Energie), Oliviero Troia (UAE Emirates), Mark McNally (Wanty-Groupe Gobert), Stef Van Zummeren en Michael Goolaerts (beiden Veranda’s Willems-Crélan) hadden snel een gat. Roompot-Nederlandse Loterij en Sport Vlaanderen-Baloise misten de slag, maar konden met André Looij en Edward Planckaert alsnog de aansluiting maken. Het peloton liet begaan en gaf het achttal meer dan elf minuten voorsprong.

Boonen opent op de Muur
In dat peloton hielden de ploegen van de favorieten de controle in handen. Meerdere teams met outsiders in de ploeg stuurden een mannetje vooruit, maar in aanloop naar de Muur van Geraardsbergen lieten de grote ploegen dat niet meer toe. Op dat moment, 95 kilometer voor de finish, bedroeg de voorsprong nog ruim vijf minuten. Boonen zorgde op de Kapelmuur voor een afscheiding van een ruime favorietengroep. Sagan miste de slag en probeerde de oversteek te maken, maar daar slaagde hij niet in.

Sagan en Van Avermaet in de val
De groep-Boonen bestond uit dertien andere renners: Gilbert, Trentin, Vanmarcke, Kristoff, Bodnar, Stuyven, Rowe, Moscon, Démare, Vanspeybrouck, Modolo, Chavanel en Coquard. Zij haalden de vroege vlucht in en reden meer dan een minuut weg van het peloton, met daarin onder meer Van Avermaet en Sagan. BMC, Orica-Scott en BORA-hansgrohe leidden de achtervolging achter de kopgroep, waar Boonen en Trentin volledig in dienst van Gilbert het tempo bepaalden.

foto: Sirotti

Gilbert solo
Aan de voet van de Oude Kwaremont, op 56 kilometer van de streep, was het gat 35 seconden. Gilbert plaatste een ferme versnelling en kwam alleen te zitten. De achtervolging kwam niet op gang, mede door afstopwerk van zijn twee ploegmakkers en een zware crash van Vanmarcke. Het peloton volgde op dat moment op een kleine minuut. Op de voorlaatste beklimming van de Paterberg maakten Van Avermaet, Degenkolb, Sagan en andere favorieten een pak tijd goed. Zij sloten op vijftig kilometer van de meet aan bij de groep-Boonen, waar het stilviel.

Streep door Boonen, topfavorieten vinden elkaar
Fabio Felline en Dylan van Baarle sprongen weg en gingen in de achtervolging, maar bleven hangen op vijftig seconden van de Belgische kampioen. Het peloton reed op dat moment twintig seconden daarachter. Op de Taaienberg, uitgerekend ‘zijn’ Taaienberg, werd Boonen uitgeschakeld door een kettingprobleem. Sagan, Van Avermaet en Naesen trokken op de top ten aanval, Trentin en Offredo gingen mee. Op 33 kilometer van de meet pakten zij Van Baarle en Felline terug, maar het verschil met Gilbert bleef schommelen rond de minuut.

Opmerkelijke crash schakelt achtervolgers uit
Met straffe stoten bleef Gilbert ongestoord doorrijden. De Quick-Step-kopman stoempte de laatste keer Oude Kwaremont op. Achter hem probeerde Sagan nog te versnellen, maar doordat hij te dicht op de hekken reed kwam hij ten val, met Van Avermaet en Naesen in zijn wiel. Van Baarle kon de val ontwijken en reed daardoor virtueel op de tweede plaats.

Belgisch kampioen zegeviert
Gilbert kon na het overleven van de Paterberg al dromen van de overwinning. Daarachter was Van Avermaet snel opgekrabbeld. Net na de Pater dichtte hij het gat met Van Baarle, met in zijn wiel Niki Terpstra. Het achtervolgende drietal bleef steken op een halve minuut en kwamen ook niet dichter.

RIDE Magazine
232 Reacties
Sorteer op:
1 8 9 10
3 april 2017 17:53
Gilbert zelf zei dat hij er na een zwaar 2011 langer tussenuit zat, waardoor hij het hele voorjaar eigenlijk zo goed als miste, al was hij toch nog 6e in de Amstel en 3e op de muur van Huy. Na zijn wereldtitel in 2012 had hij veel publieke afspraken, waardoor hij het lastig had om in de winter op zijn streefgewicht te blijven. 2013 stelde weinig voor qua zeges, maar toch telkens top 10 in de Brabantse Pijl, Amstel en LBL. Daarna enkel nog een rit in de vuelta en top 10 op het WK, maar dus veel te weinig. In 2014 had hij de Brabantse Pijl, de Amstel, de ronde van Peking (WT, jawel) en top 10 plaatsen in LBL, Lombardije en het WK. In 2015 brak hij zijn knieschijf in de Waalse Pijl, maar won toch 2 ritten in de Giro. Uiteindelijk in het najaar enkel 4e in de Enecotour, en nog net top 10 in het Canadese tweeluik en op het WK.
Vorig jaar won hij al vroeg de Ronde van Murcia, tegen Valverde, werd daarna ziek vlak voor PN, en brak zijn vinger net voor de Waalse klassiekers. Het BK heeft dat jaar een beetje gered.
Ja zijn smoesjes in de winter zijn zwak, maar nee Gilbert was nooit weg. Hij bleef aan de top van het wielrennen, maar echt grote zeges bleven uit.
Bovendien: ik denk heus wel dat Gilbert een gsm heeft, met het nummer van Ibarguren. Als hij het toen nam, en daarna zag dat het plots niet meer ging, kon hij gewoon contact opgenomen hebben. Het is niet zo dat doping enkel door je eigen ploegdokter kan worden toegediend.
3 april 2017 18:12
Er is alleen nog wel een verschil tussen vaak solo aanvallen en alle grote koersen in een jaar die je zou kunnen winnen ook winnen. Ik pak hem er ff bij: http://www.cqranking.com/men/asp/gen/rider.asp?riderid=45

Maar geef eens antwoord. Waarom zou je in godsnaam in 2017 nog met zo'n dokter willen werken als ploeg? Dan verdien je ook alle mogelijke hoon die je daardoor ten deel komt. Alle alarmbellen zouden af moeten gaan, maar we gaan gewoon vrolijk verder met die volksverlakkerij. Dikke middelvinger naar het publiek. Wat is nu de meerwaarde van het toch in dienst hebben van Ibarguren? Daar kan ik zelf wel naar raden.

Je moet toch wel heel naief zijn om dat te verdedigen. Of pas een jaar wielrennen volgen.
3 april 2017 18:32
Ja, 2011 was een topjaar, deels door het wegvallen van Valverde, deels door de vorm van zijn leven. Hij sluit 2008 af als 9e van de wereld, in 2009 wordt hij 5e, in 2010 is hij 3e. Dat hij in 2011 de beste renner ter wereld is, kan dus voor geen enkele wielerkenner een verrassing zijn.
Dat Ibarguren nog actief is, is inderdaad een raadsel. Dat die man naast een dopingverleden ook een diploma als sportarts heeft, is een feit. Hij is trouwens ook lang niet de enige dokter bij QS, er staan er 5 op hun loonlijst. Als de UCI hem niet schorst, en QS wordt op niks betrapt, zie ik niet in waar het echte probleem zit. Dopingzondaars zitten toch ook opnieuw in het peloton?
3 april 2017 18:47
Gelukkig Flashke.

Er zijn meer dokters ja. Toon Cruyt die door Sinkewitz is aangewezen als dopingverstrekker. Yvan van Mol (GB/Mapei), eveneens aangewezen als dopingverstrekker. En dan hebben ze gelukkig al afscheid genomen van Riepenhoff (ex T-Mobile) die inmiddels As Roma van middeltjes voorziet.

Maar als hele volksstammen eerder de behoefte voelen een ploeg te verdedigen dan dat ze het feit veroordelen dat er binnen een ploeg zoveel met een besmet verleden zitten, prima.

Edit: vergeet ik er toch nog een paar..

Wilfried Peeters - Volgens Museeuw wist die alles
Brian Holm - bekend dat hij EPO heeft gebruikt
Rik van Slycke - Gepakt als renner
Tom Steels - Tja.

Inmiddels vertrokken en ook bij doping betrokken in het verleden: Aldag, Planckaert, Nachtegaele
3 april 2017 19:00
De ploeg verdedigen doe ik hier niet als een of andere moraalridder, maar op basis van de feiten.
Wie is betrapt op een rol in dopingpraktijken? De artsen, met hun renners van toen.
Wie krijgt hier de schuld? De renners van deze huidige ploeg. Iedereen die nu bij Quickstep rijdt, op Richeze na vermoed ik, is nooit op het gebruik van doping betrapt. Benieuwd of er ook zoveel insinuaties zullen zijn als Terpstra of Stybar Roubaix zouden winnen, of als Alaphilippe of Martin de zege in Luik zouden pakken.
Als er een besmet verleden aan de ploeg hangt, heb ik het liever bij de dokters, dan bij de renners. Studies hebben aangetoond dat renners tijdens hun dopingperiode hun grenzen zo veel verder konden leggen, dat ze zo veel dieper konden gaan, en zo meer spieren opbouwden en ook hun longcapaciteit vergrootten, dat ze, als ze na een dopingkuur hun lichaam onderhouden, nu nog (kleine) voordelen kunnen uithalen.
3 april 2017 19:25
Ik geef er ook geen waardeoordeel over, maar het verbaast mij gewoon dat er nog steeds mensen zijn die kennelijk nog een grenzeloos vertrouwen hebben in ploegen die nooit aanwijsbaar schoon schip gemaakt hebben.

Juist om wat jij noemt, zou elke verstandige directeur sportief zijn renners beschermen tegen verdachtmakingen. Maar kennelijk zijn bij sommige ploegen de dokters belangrijker dan de renners. Anders kan ik het niet uitleggen.

Wat ik van een Terpstra of Stybar vind zal ik voor mezelf houden. Als Mathieu daarheen gaat dan krab ik mezelf ook achter de oren. Zo kozen Lars en Lieuwe bijv. ook voor geld boven geloofwaardigheid. Etixx is geen Astana, maar er zijn gradaties.
4 april 2017 11:51
Mensen... het is de renner die gebruikt. Niet de ploegarts.
1 8 9 10

Om te reageren moet je ingelogd zijn.