Gilbert imponeert met solozege in Ronde van Vlaanderen, Terpstra derde
foto: Sirotti
zondag 2 april 2017 om 17:12

Gilbert imponeert met solozege in Ronde van Vlaanderen, Terpstra derde

Philippe Gilbert heeft op indrukwekkende wijze de 101ste Ronde van Vlaanderen op zijn naam geschreven. De Belgische kampioen van Quick-Step Floors koos op 56 kilometer van het einde voor de solo en rondde deze succesvol af. Hij volgt daarmee Peter Sagan op. Greg Van Avermaet sprintte daarachter naar de tweede plek, voor Niki Terpstra en Dylan van Baarle.

Looij in de kopgroep
Al in de eerste kilometers lag de koers in een plooi, toen acht renners van kleine ploegen ten aanval trokken. Julien Duval (AG2R La Mondiale), Julien Morice (Direct Energie), Oliviero Troia (UAE Emirates), Mark McNally (Wanty-Groupe Gobert), Stef Van Zummeren en Michael Goolaerts (beiden Veranda’s Willems-Crélan) hadden snel een gat. Roompot-Nederlandse Loterij en Sport Vlaanderen-Baloise misten de slag, maar konden met André Looij en Edward Planckaert alsnog de aansluiting maken. Het peloton liet begaan en gaf het achttal meer dan elf minuten voorsprong.

Boonen opent op de Muur
In dat peloton hielden de ploegen van de favorieten de controle in handen. Meerdere teams met outsiders in de ploeg stuurden een mannetje vooruit, maar in aanloop naar de Muur van Geraardsbergen lieten de grote ploegen dat niet meer toe. Op dat moment, 95 kilometer voor de finish, bedroeg de voorsprong nog ruim vijf minuten. Boonen zorgde op de Kapelmuur voor een afscheiding van een ruime favorietengroep. Sagan miste de slag en probeerde de oversteek te maken, maar daar slaagde hij niet in.

Sagan en Van Avermaet in de val
De groep-Boonen bestond uit dertien andere renners: Gilbert, Trentin, Vanmarcke, Kristoff, Bodnar, Stuyven, Rowe, Moscon, Démare, Vanspeybrouck, Modolo, Chavanel en Coquard. Zij haalden de vroege vlucht in en reden meer dan een minuut weg van het peloton, met daarin onder meer Van Avermaet en Sagan. BMC, Orica-Scott en BORA-hansgrohe leidden de achtervolging achter de kopgroep, waar Boonen en Trentin volledig in dienst van Gilbert het tempo bepaalden.

foto: Sirotti

Gilbert solo
Aan de voet van de Oude Kwaremont, op 56 kilometer van de streep, was het gat 35 seconden. Gilbert plaatste een ferme versnelling en kwam alleen te zitten. De achtervolging kwam niet op gang, mede door afstopwerk van zijn twee ploegmakkers en een zware crash van Vanmarcke. Het peloton volgde op dat moment op een kleine minuut. Op de voorlaatste beklimming van de Paterberg maakten Van Avermaet, Degenkolb, Sagan en andere favorieten een pak tijd goed. Zij sloten op vijftig kilometer van de meet aan bij de groep-Boonen, waar het stilviel.

Streep door Boonen, topfavorieten vinden elkaar
Fabio Felline en Dylan van Baarle sprongen weg en gingen in de achtervolging, maar bleven hangen op vijftig seconden van de Belgische kampioen. Het peloton reed op dat moment twintig seconden daarachter. Op de Taaienberg, uitgerekend ‘zijn’ Taaienberg, werd Boonen uitgeschakeld door een kettingprobleem. Sagan, Van Avermaet en Naesen trokken op de top ten aanval, Trentin en Offredo gingen mee. Op 33 kilometer van de meet pakten zij Van Baarle en Felline terug, maar het verschil met Gilbert bleef schommelen rond de minuut.

Opmerkelijke crash schakelt achtervolgers uit
Met straffe stoten bleef Gilbert ongestoord doorrijden. De Quick-Step-kopman stoempte de laatste keer Oude Kwaremont op. Achter hem probeerde Sagan nog te versnellen, maar doordat hij te dicht op de hekken reed kwam hij ten val, met Van Avermaet en Naesen in zijn wiel. Van Baarle kon de val ontwijken en reed daardoor virtueel op de tweede plaats.

Belgisch kampioen zegeviert
Gilbert kon na het overleven van de Paterberg al dromen van de overwinning. Daarachter was Van Avermaet snel opgekrabbeld. Net na de Pater dichtte hij het gat met Van Baarle, met in zijn wiel Niki Terpstra. Het achtervolgende drietal bleef steken op een halve minuut en kwamen ook niet dichter.

RIDE Magazine
232 Reacties
Sorteer op:
2 april 2017 17:20
@fabifan
Wat een uitzonderlijk kansloze reactie. Sagan gaat (door zijn eigen schuld voor zover ik kan zien) op zijn muil. Dat heeft niets te maken met niet sterk genoeg zijn. Aan de tijdsverschillen is duidelijk te zien dat Gilbert het zonder die valpartij nóóit gehaald had.
Daarmee doe ik overigens niets af aan zijn prestatie hier.
2 april 2017 17:20
Drie dertigers en Van Baarle, 24. Bevestigd hier duidelijk
2 april 2017 17:20
Mooie Zege van Phil.
Jammer weer voor Sep
2 april 2017 17:20
Jammer van de val, maar onverdiend kan je dit nooit van z'n leven noemen!!
2 april 2017 17:20
@fabifan
Heb je je frustratie vooraf op papier gezet. My God!
Voor ny een anticlimax, had een veel mooiere koers kunnen zijn. Geluk gehad met veel oech van anderen
2 april 2017 17:20
Wel mooi dat renaat amstel 1 van de 5 monumenten vind ;-)
2 april 2017 17:21
Wat een koers, petje af voor Phil, grote klasse.
2 april 2017 17:21
Fabifan, volgens mij ben jij een Belg. Sagan was redelijk vandaag. Qua grote renners heb je zeker gelijk! Terpstra in zijn eentje vanuit het niets naar voren gereden, inderdaad onverdiend op het podium....

Verder.. van TLJ helemaal geen finishers gezien? Dat zou erg zijn!
2 april 2017 17:22
Ik heb een mooie koers gezien en een terechte winnaar! Zo de forcing voeren op 100 k en daarna een solo van 50 k... daar is niks aan gestolen. Wel erg jammer dat een aantal mannen letterlijk wegvallen. Ik had vooral met Naesen te doen. Wil en kan koersen! Van Baarle ook weer op afspraak, hoe hij toch flink de betere was tov Felline was mooi om te zien :)
2 april 2017 17:22
Het zal je jas maar wezen. :p
2 april 2017 17:23
@martini151 Tankink zat in de groep met Sagan
2 april 2017 17:23
één woord: wow
Ook respect voor Van Avermaet om nog volop terug te keren en Van Baarle, voor mij toch een lichte verassing, sterk.
2 april 2017 17:24
Snapt niemand dan dat een groep met Naesen, Greg en Sagan niet zomaar dat gat dichtrijdt? Simpelweg omdat er dan naar elkaar gekeken wordt? Mathematisch zouden ze het misschien dichtgereden hebben, maar koerslogisch niet.
2 april 2017 17:24
Prachtig staaltje van Gilbert en eigenlijk verbaast het mij geeneens, hij reed al zò sterk de afgelopen maand. Schitterende coureur en wat een gretigheid en plezier. Had al stilletjes gehoopt op een overwinning van hem.
Mooi ook van Van Baarle, trekt zijn stijgende lijn door.
2 april 2017 17:24
Je kunt dit samenvatten met klasse en lef die vandaag gewonnen hebben. Of hij zonder die valpartij de winst had kunnen halen weet ik niet. Hij heeft ze in elk geval in de verdediging gedrongen en daarbij nemnn risico's op foutjes toe. Dikke chapeau. Heel mooie koers om te volgen. Knappe rit ook van de ollanders van Baarle en Terpstra.
2 april 2017 17:24
Ontgoochelde Naesen op de Belg - schitterend interview
2 april 2017 17:25
Modolo en Colbrelli overigens in de top 10, dat is toch wel heel erg sterk. Colbrelli rijdt zijn eerste(?) RvV en Modolo kon nooit goed over de kasseien.

En Pipo staat gewoon weer in de top 10 haha, HELD!
2 april 2017 17:25
Het is zeker niet onverdiend maar wel dankzij die val.

Gilbert lijkt in Belgische dienst toch altijd die paar procenten beter, ook opvallend.
2 april 2017 17:25
Dit vergeet ik de rest van m'n leven niet meer. Wat een monster is Gilbert
2 april 2017 17:25
Edit redactie: Dat is niet nodig.
2 april 2017 17:26
Edit redactie: Niet doen.
2 april 2017 17:26
Onbegrijpelijk dat Sagan met al de toegeschreven stuurmanskunsten gewoon recht de dranghekkens in rijdt ..
Vooral jammer ook voor Gva en Naessen die slachtoffer zijn van de onbeduisde Slovaak.
2 april 2017 17:26
Prachtig hoor! En ongelooflijk dat Terpstra er nog bij komt, die gaat volgende week Boonen aan de zege helpen
2 april 2017 17:26
Idd een indrukwekkend interview met Naessen, echt en terecht ontgoocheld.
2 april 2017 17:26
@fabifan

Ben jij echt zo dom om te denken dat die drie niet voor de overwinning gaan rijden?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.