Gilbert imponeert met solozege in Ronde van Vlaanderen, Terpstra derde
foto: Sirotti
zondag 2 april 2017 om 17:12

Gilbert imponeert met solozege in Ronde van Vlaanderen, Terpstra derde

Philippe Gilbert heeft op indrukwekkende wijze de 101ste Ronde van Vlaanderen op zijn naam geschreven. De Belgische kampioen van Quick-Step Floors koos op 56 kilometer van het einde voor de solo en rondde deze succesvol af. Hij volgt daarmee Peter Sagan op. Greg Van Avermaet sprintte daarachter naar de tweede plek, voor Niki Terpstra en Dylan van Baarle.

Looij in de kopgroep
Al in de eerste kilometers lag de koers in een plooi, toen acht renners van kleine ploegen ten aanval trokken. Julien Duval (AG2R La Mondiale), Julien Morice (Direct Energie), Oliviero Troia (UAE Emirates), Mark McNally (Wanty-Groupe Gobert), Stef Van Zummeren en Michael Goolaerts (beiden Veranda’s Willems-Crélan) hadden snel een gat. Roompot-Nederlandse Loterij en Sport Vlaanderen-Baloise misten de slag, maar konden met André Looij en Edward Planckaert alsnog de aansluiting maken. Het peloton liet begaan en gaf het achttal meer dan elf minuten voorsprong.

Boonen opent op de Muur
In dat peloton hielden de ploegen van de favorieten de controle in handen. Meerdere teams met outsiders in de ploeg stuurden een mannetje vooruit, maar in aanloop naar de Muur van Geraardsbergen lieten de grote ploegen dat niet meer toe. Op dat moment, 95 kilometer voor de finish, bedroeg de voorsprong nog ruim vijf minuten. Boonen zorgde op de Kapelmuur voor een afscheiding van een ruime favorietengroep. Sagan miste de slag en probeerde de oversteek te maken, maar daar slaagde hij niet in.

Sagan en Van Avermaet in de val
De groep-Boonen bestond uit dertien andere renners: Gilbert, Trentin, Vanmarcke, Kristoff, Bodnar, Stuyven, Rowe, Moscon, Démare, Vanspeybrouck, Modolo, Chavanel en Coquard. Zij haalden de vroege vlucht in en reden meer dan een minuut weg van het peloton, met daarin onder meer Van Avermaet en Sagan. BMC, Orica-Scott en BORA-hansgrohe leidden de achtervolging achter de kopgroep, waar Boonen en Trentin volledig in dienst van Gilbert het tempo bepaalden.

foto: Sirotti

Gilbert solo
Aan de voet van de Oude Kwaremont, op 56 kilometer van de streep, was het gat 35 seconden. Gilbert plaatste een ferme versnelling en kwam alleen te zitten. De achtervolging kwam niet op gang, mede door afstopwerk van zijn twee ploegmakkers en een zware crash van Vanmarcke. Het peloton volgde op dat moment op een kleine minuut. Op de voorlaatste beklimming van de Paterberg maakten Van Avermaet, Degenkolb, Sagan en andere favorieten een pak tijd goed. Zij sloten op vijftig kilometer van de meet aan bij de groep-Boonen, waar het stilviel.

Streep door Boonen, topfavorieten vinden elkaar
Fabio Felline en Dylan van Baarle sprongen weg en gingen in de achtervolging, maar bleven hangen op vijftig seconden van de Belgische kampioen. Het peloton reed op dat moment twintig seconden daarachter. Op de Taaienberg, uitgerekend ‘zijn’ Taaienberg, werd Boonen uitgeschakeld door een kettingprobleem. Sagan, Van Avermaet en Naesen trokken op de top ten aanval, Trentin en Offredo gingen mee. Op 33 kilometer van de meet pakten zij Van Baarle en Felline terug, maar het verschil met Gilbert bleef schommelen rond de minuut.

Opmerkelijke crash schakelt achtervolgers uit
Met straffe stoten bleef Gilbert ongestoord doorrijden. De Quick-Step-kopman stoempte de laatste keer Oude Kwaremont op. Achter hem probeerde Sagan nog te versnellen, maar doordat hij te dicht op de hekken reed kwam hij ten val, met Van Avermaet en Naesen in zijn wiel. Van Baarle kon de val ontwijken en reed daardoor virtueel op de tweede plaats.

Belgisch kampioen zegeviert
Gilbert kon na het overleven van de Paterberg al dromen van de overwinning. Daarachter was Van Avermaet snel opgekrabbeld. Net na de Pater dichtte hij het gat met Van Baarle, met in zijn wiel Niki Terpstra. Het achtervolgende drietal bleef steken op een halve minuut en kwamen ook niet dichter.

RIDE Magazine
232 Reacties
Sorteer op:
2 april 2017 17:26
Wat een ongekend middagje aan wielergenot was dit. Deze koers had echt alles. Volop koers vanaf de Muur. Laten ze dat ding er alsjeblieft nooit meer uitslopen. En dan ook nog eens een die val die koers nog eens volledig op z'n kop zet. Vooral genoten van Gilbert en Van Baarle. Gilbert is toch een beetje van opgetrokken wenkbrauwen niveau, maar laten we hem het voordeel van de twijfel geven. Maar wel echt klote voor Boonen, maar die zag er desondanks sterk uit. Op naar Roubaix!
2 april 2017 17:27
@fabifan
De grootste hater hier blijk jij wel , iemand die de oorlog liever aanwakkert dan herdenkt kunnen we missen als kiespijn dus zoek aub een andere hobby.
2 april 2017 17:27
@martini151
In de groep met Sagan zat Tankink.
Toen het peloton in twee stukken brak zat de gehele tlj-ploeg met uitzondering van Tankink achterin. Dat dit kan gebeuren is echt bizar. Er moet echt iets veranderen in de ploeg, want dit heeft niks te maken met de kwaliteit of vorm van de renners.

Verder erg knap van Gilbert. Zag niet aankomen dat deze solo ging lukken, maar erg sterk!
2 april 2017 17:27
Gezien zijn naam kan fabifan tot vier tellen. Valt me toch nog mee.
2 april 2017 17:28
Koning.
2 april 2017 17:28
Deksels wat een prestatie. Geweldig. Heb het tientallen kilometers niet voor mogelijk gehouden. Die Van Baarle bevestigd hier wel hoor. Ze hebben bij Cannondale VanMarcke gehaald, maar dat had niet gehoeven.
2 april 2017 17:28
Edit redactie: Gedraag je
2 april 2017 17:28
Modolo voor mij de verrassing van de dag. Het deelnemersveld in deze koersen wordt in de breedte sowieso steeds sterker door de renners die hier vaker dan voorheen een poging komen doen.
2 april 2017 17:29
gilbert; straf hoor 55km met de kop in de wind. baas

sagan en co what een idioten dat ze zo kort op het hek gaan rijden. het andere gootje lag wel vrij. en ik had het nog moeten zien of gilbert het anders had gehaald want hij zat wel erg stuk in de laatste 10km

v baarle erg sterk net zoals terpstra. mooi hoor
2 april 2017 17:29
@r525 jij volgt de koers nog niet lang ? Wat jij beweerd is precies omgekeerd waar, zal geen moeite doen het je uit te leggen, je ervaart het wel, blijven kijken.
2 april 2017 17:29
@Leor
Is niet onbegrijpelijk. Het was gewoon wachten op ongelukken omdat ze telkens in het gootje rijden. Hoop dat er elke keer zulke ongelukken gebeuren (Zonder erg overigens) en dat ze het eindelijk eens gaan leren niet meer in de gootjes te rijden.
2 april 2017 17:30
Ik lees hier weinig mensen met commentaren over Sagan? Heeft hij besloten dat Gilbert wint?

Edit redactie: Zo hoef je leden niet te noemen.
2 april 2017 17:30
Die Naessen. Wel een definitieve bevestiging dit jaar. Schrijf die maar op voor de toekomst.

Mooi dat er weer een nieuwe generatie aan komt.
2 april 2017 17:31
Waar was Boom/TLJ? Dat wordt volgende week niets.
VanMarcke heeft het ongeluk ook aan zijn broek hangen
Van Baarle - goede wedstrijd
Terpstra in orde - reed een goede finale maar moet wel alleen aankomen...
Sagan - reed aan de verkeerde kant op de Kwaremont
Gilbert: creëert zijn eigen kansen en heeft het team .... Hij is dus de slimste en beste vandaag.
Gaat hij volgende week Roubaix rijden? Hij heeft nu wel de kans al zal alles op Tom gezet worden volgende week...
2 april 2017 17:31
Ben ik nu de enige die de bovenmenselijke prestatie van Gilbert (55km allleen voorop in zo'n koers!?) twijfelachtig vind?
2 april 2017 17:31
Prachtige prestatie.De beste heeft gewonnen vandaag. Petje af.
Ook grote klasse van Dylan trouwens. Gaat in de toekomst echt nog een keer een grote vis pakken.
2 april 2017 17:31
@fabifan
Sagan, Van Avermaet en Naesen zijn wel niet de renners die veel pokeren. Ik denk persoonlijk dat het kantje boordje zou zijn geweest van Gilbert, maar hoe dan ook doe dit geen afbreuk aan deze prachtige solo.
2 april 2017 17:32
Commentaar over Sagan? Ok, komt ie. Ben je er klaar voor?

Hij is gevallen.

Niet vaak met Schipperaar eens, maar in deze heel erg. Zulke haatdragende types ben je overal liever kwijt dan rijk. Niet alleen op wielerflits. Wat een droeftoeter. Dit is nou precies waarom er hier weleens negatief over Belgen wordt gesproken, door dit soort gasten.
2 april 2017 17:32
Edit redactie: Wij hebben meerdere reacties al aangepast. Maak melding via de daarvoor bestemde knop, dan krijgen wij daarvan een aparte melding.
2 april 2017 17:32
Misschien een schone zaak aan de redactie om de overduidelijke troll buiten de deur te zetten? Beetje daadkracht om zo'n topic leesbaar te houden.
2 april 2017 17:34
@Fabifan - klap van de Nlse molen gehad? Nog niet eerder zo'n domme reactie hier op Wflits.
2 april 2017 17:34
@ TI Reppie.
Vergelijkbaar met 2011. Ben het me je eens.
2 april 2017 17:35
Sagan rijdt gewoon zelf het zeil van dat hek ik met zijn stuur, dat jasje pikte Naesen pas daarna mee als gevolg van de actie voor hem.
2 april 2017 17:35
Tjonge jonge sommige "baasjes" op dit forum lijken toch vooral hun eigen mening heilig te vinden en de ander te moeten bestrijden alsof zij zelf de zege in de Ronde betwisten. Calm down boys stap even rustig op de fiets om los te rijden na zo' n zware koers. Wij zijn maar gewoon toeschouwers die al dit moois voorgeschoteld kregen.
2 april 2017 17:37
Edit redactie: Deze discussie is nergens voor nodig.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.